Bin 800 Yıllık Mozaik Heyecanı
Tarlayı Sürerken 10 Metrelik...
Adıyaman'da 1600 Yıllık Mozaik Bulundu
Kilis'teki Bin 600 Yıllık...
85 Yıl Sonra Evine Döndü
Gaziantep'in Mozaikleri İsviçre'de...
Anadolu'nun Mozaikleri "Mozaik...
Tarihi Mozaiğin Girişi Asfaltla Kaplandı
Büyük Saray Mozaikleri Restore Ediliyor
Bir Restorasyon Rezaleti Daha!
O Ev Restorasyon Bekliyor
Tarihi Arasta Çarşısı'nın...
Külliye Duvarının Yıkılmasına Soruşturma
GSÜ'de Restorasyon Yılan Hikayesine...
Nusretiye Camisi'nde Restorasyon...
Bu Sarayın Restorasyon Masrafı...
Tarihi Duvarı Yıktılar, Kapı Yaptılar
Atatürk Evi Müzesi Restorasyona Alındı
Bir Restorasyon Rezaleti Daha!
Cem Sultan Türbesi'nin Restorasyonu...
Hatay Arkeoloji Müzesi'nden...
'Hatay Müzesi'ni Göz Bebeğimiz...
"Böylesine Büyük Bir Projenin...
Kültür Bakanlığı: Mozaiklerde...
Restorasyon Skandalı!
Vahdettin Köşkü Restorasyonunda...
Unkapanı'nın 'Kuşlar'ı Restorasyonda
Restorasyon Böyle Yapılır!
İş Makineli Restorasyon!
Tarihi Hamama Kirayla Restorasyon!
"Haydarpaşa'da Restorasyon...
1600 Yıllık Tedavi Merkezine Restorasyon
Bir Restorasyon Skandalı Daha!
Vahdettin Köşkü'nde Restorasyon...
"Vahdettin Köşkü'nün Restorasyonunu...
Kapalıçarşı'nın Kayıp Restorasyon...
İşte, Bizdeki ve Dünyadaki Mozaik Restorasyonu
Hatay Arkeoloji Müzesi'ndeki Roma dönemine ait mozaiklerin restorasyonu sırasında hata yapıldığını iddia ederek gündeme gelen restorasyon taş ustası Mehmet Daşkapan, Türkiye'deki tarihi mozaiklerin restorasyonu yapılırken gerekli özenin gösterilmediğini söyledi.
DHA'nın haberine göre, Roma dönemindeki mozaik sanatçıları gibi küçük taşlarla mozaik eserleri yapan Mehmet Daşkapan, yıllardır bu işle uğraştığını söyledi. Mozaik eserlerin restorasyonunun çok titiz bir çalışmayla yapılması gerektiğini ve ustalık isteyen bir iş olduğunu kaydeden Daşkapan, Hatay Arkeoloji Müzesi ile Fransa'daki Louvre Müzesi'nde yapılan mozaik restorasyonunu karşılaştırarak arada çok büyük fark olduğunu söyledi.
Hatay'da restorasyon yapanların, mozaiklerin yerleştirildiği alana ayaklarıyla basarak ve oturarak çalıştığının yer aldığı fotoğrafla, Fransa'daki bir müzede mozaiklerin restorasyonunu yapanların bilimsel aletlerle çalıştığının yer aldığı fotoğrafı gösteren Daşkapan, şöyle konuştu: "Bu sağdaki mozaik 1934 yılında Harbiye'den çıkarıldı, Fransa'da Louvre Müzesi'nde sergileniyor, diğeri ise yine Harbiye'den çıkarıldı ve Hatay Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor. Solda, yeni müzede restore edilen bir mozaiği görüyoruz. Bu restorasyonu yapan arkadaşlar genç, yaşlı değil, restore işi tecrübe gerektiren bir iş. Sağdaki de Fransa da yapılan restorasyon işi. Bakın ne kadar temiz, ne kadar ince bir restorasyon. Ben kimseyi kötülemek istemiyorum, ama hatayı da kabul etmiyorum. Yani aramızdaki fark bu, bakın Fransızlar nasıl restore ediyor, biz nasıl yapıyoruz? İkisi de Harbiye'den çıkan mozaik ama resim aradaki tüm farkı anlatıyor." Fatma Şahin tepki çekmişti Gaziantep'in Nizip İlçesi'nde bulunan, dünyaca ünlü 'Çingene Kız' mozaiği ile tanınan Zeugma Antik Kenti'ndeki kazılarda bulunan mozaiklerin geçen yılki tanıtımı sırasında, aralarında Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Fatma Şahin'in de bulunduğu protokol üyeleri mozaiklerin üzerine basmış, bu durum kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. |