Tarihi Sinagogda Kauçuk Atölyesi!
Yıkılan Okulun Temelinden "Tarih" Çıktı!
Karar Bekleniyor: Tarih mi,...
Ermenek'te Gizli Kalan Tarih...
Tarihi Çeşmeler Çöplüğe Döndü
Külliye Duvarının Yıkılmasına Soruşturma
743 Yıllık Tarihi Yapıda Yağmur...
Bakanlık: Sinan Paşa Medresesi'nin...
Atatürk Evi Müzesi Restorasyona Alındı
Bir Restorasyon Rezaleti Daha!
Cem Sultan Türbesi'nin Restorasyonu...
Aspendos'un Restorasyonu Tamamlandı
İşte, Bizdeki ve Dünyadaki...
Restorasyon Skandalı!
Tarihi Hamama 550 Bin Liralık...
Vahdettin Köşkü Restorasyonunda...
Unkapanı'nın 'Kuşlar'ı Restorasyonda
Restorasyon, Arkeoloji ve...
‘Zikzak’lı Restorasyon
400 Yıllık Hana 100 Yıllık Restorasyon
Rumeli Hisarı'nda Restorasyon Başladı
Tarihi Duvarı Yıktılar, Kapı Yaptılar
Bursa’nın Yenişehir İlçesi’ndeki Sinan Paşa Külliyesi’nin kentin sosyal ve kültürel yaşamında kullanılacak bir merkez haline getirilmesi için geçen ay başlatılan restorasyon çalışmalarında, araç ve malzeme girişini sağlamak amacıyla tarihi duvarın yıkılarak kapı açılması, tepkilere neden oldu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir İlçesinde, Osmanlı Sadrazamı Yemen Fatihi Sinan Paşa tarafından yaptırılan ve sadece camii, medrese birimleri, imaret, kuzeydoğuda külliyenin ana girişi ve batıda camiye girişi sağlayan kapının ayakta olduğu yaklaşık 5 asırlık külliyenin restorasyonuna karar verdi. Yapılan ihale sonucu çalışmalar, geçen 22 Mayıs'ta Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin de katıldığı törenle başladı.
DHA'nın haberine göre, restorasyon ve çevre düzenlemesinin ardından sosyal ve kültürel amaçlı olarak ilçede hizmet verecek olan tarihi külliyenin geçtiğimiz günlerde dış duvarının yıkılarak, araç girişi ve malzeme taşınması için kapı açılması ilçede tepkilere neden oldu. Duvarda çatlaklar vardı "Bursa’nın Topkapı'sı" olarak nitelendirilen kent merkezindeki Muradiye Külliyesi başta olmak üzere çok sayıda restorasyon çalışmasını sürdüren firma yetkilileri, yıkılarak kapı açılan duvarın 7-8 yıl önce Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edildiğini ancak üzerinde yine de çatlaklar olduğunu söyledi. Yetkililer, “Yürüttüğümüz çalışmalar Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kurulu’nun onayladığı proje çerçevesinde yürütülüyor. Proje kapsamında üzerinde çatlaklar oluşan bu duvarlar da bölümler halinde elde geçirilecek. Çalışmalar tamamladıktan sonra duvar yıkılırken numaralandırılan taşlarla yeniden yapılacak" diye konuştu. Restorasyondan sonra kapatılacak Tepkiler üzerine konuyu inceleyen Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise yaptıkları açıklamada, 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyonda yapıda ve dış duvarlarda ciddi çatlaklar tespit edildiği, bunların onarımının gerçekleştirilmesine rağmen sıkıntının devam ettiğini belirttiler. Yeni hazırlanan projede hem iç hem de dış duvardaki çatlakların giderilmesi için çalışma yapılmasının hedeflendiğini kaydedilen açıklamada, külliyenin batı cephesinde bahçe duvarının numaralandırılarak kısmı olarak söküm işleminin yapılacağı ifade edildi. Bahçe duvarının harç özelliklerini yitirmesi ve çatlakların çok derin olmasından dolayı dökülmeler ve boşalmalar meydana geldiği kaydedilen açıklamada, üzerinde çatlaklar bulunan duvarın bu şekilde bırakılmasının sağlıklı olmayacağı belirtildi. Açıklamada, “Bu bölümdeki duvar zemin kotuna kadar indirilerek, duvar elemanlarını koruma altına alınmıştır. Külliyenin kazı alanı bulunduğundan malzeme akışını sağlayacak başka bir ulaşım yolu bulunmamaktadır. Bu nedenle zemin kotuna kadar açılan bahçe duvarının, imalatların tamamlanmasından müteakip uygun teknikler ile kapatılması düşünülmektedir" denildi. |
-
bu tarih ve kültür düşmanlarını hapse atmak gerek YANITLA
-
Vandalizmin Bursa'sı... YANITLA