Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İMSAD Zirvesi: Sistemli İşbirliğine Giderek, Güçlerimizi Birleştirelim

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (Türkiye İMSAD) bu yıl 6.'sını düzenlediği Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi, ‘işbirliği ve güç birliği’ ana temasıyla gerçekleştirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin de katıldığı zirvede, beş ayrı oturumda Türkiye inşaat sektörünün geleceğine ışık tutuldu.

yapi.com.tr
İMSAD Zirvesi: Sistemli İşbirliğine Giderek, Güçlerimizi Birleştirelim

İnşaat sektörünün lokomotif gücünü oluşturan mimarlar-mühendisler-müşavirler ile müteahhitler ve inşaat malzemesi üreticileri, Türkiye inşaat sektörünü büyütmek ve ihracata pozitif katkı sağlamak için ‘sektör işbirliği yapacak, Türkiye kazanacak’ parolasıyla işbirliği ve güç birliğine gidiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin de katıldığı 6. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi'nde, beş ayrı oturumda Türkiye inşaat sektörünün geleceğine ışık tutuldu.

DündarDündar YetişenerDündar Yetişener: Türk inşaat sektörünün yeni bir yol haritasına ihtiyacı var

Zirvenin açılışında konuşan Türkiye İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, bu yıl dünya ekonomisi ve ticaretinde beklentilerin altında kalan büyüme ve yakın coğrafyamızda yaşanan jeopolitik gelişmelerin Türkiye ekonomisini de olumsuz etkilediğine işaret ederek; Türkiye inşaat sektörünün bu olumsuz sürecin üstesinden gelebilmek için yeni bir yol haritasına ihtiyacı olduğunu vurguladı. Sürdürülebilir büyümenin ancak işbirliği-güçbirliği ile sağlanabileceğini kaydeden Yetişener, "Unutmayalım ki, zorlu dönemleri de ancak birlikte aşabiliriz" dedi.

2015'in de zorlu bir yıl olacağını öngördüklerini belirten Dündar Yetişener, büyümeye öngörüleri hakkında şunları söyledi:

“Hükümetimiz, 2015 yılı genel büyüme hedefini yüzde 4,0 olarak açıkladı. Biz, inşaat sektöründeki büyümenin de yüzde 4,0 - 4,5 arasında olmasını bekliyoruz. 2015 yılı inşaat malzemesi sanayi üretiminde artış ise yine yüzde 4,5 - 5,0 arasında öngörülmekte. İç pazarın da reel olarak yüzde 4,0 - 5,0 arasında büyümesi hedeflenmekte. 2015 yılında inşaat malzemesi ihracatında ise hedefimiz, yüzde 8-10 arasında artışla 24 milyar dolara ulaşmak”.


Yetişener, dış pazarda yaşanan bu daralmadan ancak pazarları çeşitlendirerek, yeni pazarlara ulaşarak kurtulunabileceğini belirterek, "İşte bunun için de kara kıtaya kadar birlikte koşmamız lazım. Dikkatinizi çekerim; yurt dışında müteahhitlerimizin yaptığı projelerde kullanılan inşaat malzemelerinin sadece yüzde 18’i Türkiye’den gidiyor. Diyoruz ki; dünyada sürekli artan, kıran kırana rekabet ortamında pastadan daha büyük pay almalıyız. Bunun için de bugüne kadar yapılanların da ötesine geçmeliyiz. Batılı ülkelerde çeşitli örneklerini gördüğümüzü yapalım; sistemli işbirliğine giderek, güçlerimizi birleştirelim" diye konuştu. Sektördeki işbirliklerinin dış pazar kadar iç pazar için de yaşamsal öneme sahip olduğunu vurgulayan Yetişener, “haksız rekabet, merdiven altı üretim, mesleki eğitim, iş sağlığı ve güvenliği sorunlarının  çözülmesi için; müteahhit, müşavir ve inşaat malzemesi sanayicileri olarak geliştireceğimiz işbirlikleri, yasal mevzuatlardaki eksikliklerin giderilmesi konusuna da katkı sağlayacaktır” dedi.

Geçen yılki zirvede 'Güvenli Yapılar Yol Haritası I' başlıklı Türkiye İMSAD raporuyla güvenli yapılar için sürdürülebilir bir sistemin kurulması yolunda önemli bir ilk adım attıklarını anımsatan Yetişener, “Raporun sonuç ve öneriler kısmında birleştiğimiz ortak nokta, Türkiye’de acil olarak bir Ulusal Bina Yönetmeliği’ne ihtiyaç olduğuydu. Bugün Türkiye İMSAD olarak sizlere sektörel işbirliğinde ilk somut öneriyi sunuyoruz; bu da Ulusal Bina Yönetmeliği Platformu'nun (UBYP) oluşturulması. Bu yönetmeliğin hazırlanmasında gerekli alt yapının oluşturulması için bir sivil platformun oluşturulması ve yürütülmesi konusunda çalışmalara başladık. Ulusal Bina Yönetmeliği Platformu’nun geniş katılımlı olması için TOBB başta olmak üzere odalarımızla, üniversitelerle, sivil toplum örgütleriyle görüşmelerimizi, çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

İdris Güllüce: Yapılacak ortak bir çalıştay için her türlü desteği vermeye hazırız

Yine zirvenin açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de, mimar-mühendis-müşavir ve müteahhitler ile inşaat malzemesi üreticileri ile birlikte Bakanlık desteği ve işbirliğinde bir çalıştay yapılabileceğini; bu konuda her türlü desteği verebileceklerini açıkladı. "Türkiye'deki pasta bize artık yetmeyecek. Ne yapıp edip, dışarıya açılmanın yollarına bakmamız lazım" diyen Bakan Güllüce, Türkiye İMSAD’ın işbirlği çağrısını önemli olduğunu söyledi. Bakan Güllüce, "müteahhitlerimiz gelişti, mimarlarımız kabiliyetli oldu. Çok güzel projeler ortaya konuluyor. Artık neden böyle küçük bir pasta ile uğraşalım. Bu pastayı çok daha büyütelim" diye konuştu.

Güllüce, "2020'lerde, 2025'lerde biz işçi bulmakta zorlanacağız, yurtdışında işçi almaya çalışacağız. Bunu ben değil, bilim adamları; ilgili insanlar söylüyor" dedi. Haksız rekabetin önüne geçmek için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Bakan Güllüce, hiç kimsenin bu ülkenin insanına değerinden daha kalitesiz mal satmaya hakkı olmadığını vurguladı. Konuşmasında, yerli tüketimin ve yerli düşüncenin önemine de dikkat çeken Bakan Güllüce, "Önüne gelen malzemeyi kullanırsan, dışarıdan malzeme getirirsen, o teşvikten istifade edeceğin şekilde düşünmüyoruz. Yüzde 100 yerli malzeme kullanırsan, o yeşil ve eko binalarda, biz senin yanında oluruz" dedi.

Cahit Karakullukçu: İşbirliklerimiz uluslararası rekabette kaldıraç işlevi görecektir

Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cahit Karakullukçu da konuşmasında, gerek Türkiyeli mühendislik-müşavirlik firmalarının, gerekse müteahhitlerin ve yerli inşaat malzemesi üreticilerinin uluslararası pazarlarda işbirliği içerisinde olmalarının ekonomiye sağlayacağı katkılara dikkat çekti. En önemli katkının, yurtdışında sürekli artan rekabet ortamında, ‘yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinden daha yüksek pay almak’ ve buna bağlı olarak ‘inşaat malzemesi ihracatının ülkeye kazandırdığı döviz gelirleri’ olacağını söyleyen Cahit Karakullukçu, “Sektörler arasındaki işbirliklerimiz, uluslararası rekabet koşulları açısından da kaldıraç işlevi görebilecektir" şeklinde konuştu.

Demir İnözü: Teknik müşavirlik firmalarının hedef ülkelerde yapacakları çalışmalar, müteahhitlerimizin ve üreticilerimizin bu pazarlara girmesinin yolunu açacaktır

Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği Başkanı Demir İnözü de konuşmasında, müteahhitlik firmalarının yurtdışında katma değeri yüksek büyük projeler üstlenebilmesi ve rekabet güçlerini artırabilmeleri için hem teknik müşavirler hem de malzeme üreticileri ile işbirliklerini güçlendirmeleri gerektiğini vurguladı. Böylece firmaların daha fazla sayıda Mühendislik-Tedarik-İnşaat Tipi Sözleşmeleri (EPC) yüklenebileceklerine dikkati çeken İnözü, “Teknik müşavirlik firmalarının hedef ülkelerde, yurtdışı teşvik mekanizmalarından da yararlanarak, altyapı ve üstyapı gereksinimlerini belirlemeleri; bunun yanısıra master planı ve fizibilite çalışmalarını hazırlamaları, gerek müteahhit firmalarımızın gerekse inşaat malzemesi üreticilerimizin bu pazarlara girmesinin yolunu açacaktır” dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/imsad-zirvesi-sistemli-isbirligine-giderek-guclerimizi-birlestirelim_126835.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!