Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye İMSAD 2014'te İnşaat Sektöründe %4-5 Büyüme Bekliyor

Türkiye İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, 2014'te inşaat sektöründe yüzde 4-5 arasında büyüme beklediklerini belirterek, "Türkiye’nin 2023 ihracat hedefi olarak belirlenen 500 milyar doların yüzde 20’sini, inşaat malzemesi ihracatıyla karşılamayı hedefliyoruz. İnşaat malzemeleri ihracatında sektör bu yıl 22 milyar dolara ulaşacak" dedi

yapi.com.tr / AA
Türkiye İMSAD 2014'te İnşaat Sektöründe %4-5 Büyüme Bekliyor

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından düzenlenen ve bu yılki teması 'Güvenli Yapı ve Kentsel Dönüşüm' olarak belirlenen '5. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi'nin açılışında konuşan Dündar Yetişener; 50-60 yıllık köklü geçmişe sahip olan sanayici üyeleriyle Türkiye İMSAD’ın 30’uncu yaşını kutlayacağı yeni yıla daha güçlü bir performansla girdiğini söyledi. Yetişener, her biri kendi alanında küresel marka olan ve inovatif sanayi ürünleriyle dünya pazarlarında ülkeyi birinci lige taşıyan Türkiye İMSAD üyelerinin, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasında önemli kilometre taşı olduğunu dile getirdi.

İnşaat malzemeleri ihracatının yüzde 75’i Türkiye İMSAD üyelerinden

İnşaat malzemeleri ihracatında sektörün bu yıl 22 milyar dolara ulaşarak bir önceki yılı aşacağını, bu ihracatın yüzde 75’inin Türkiye İMSAD üyelerince gerçekleştirildiği belirten Yetişener, "Türkiye’nin 2023 ihracat hedefi olarak belirlenen 500 milyar doların yüzde 20’sini, yani 100 milyar dolarını bizler inşaat malzemesi ihracatıyla karşılamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. Yetişener, 2014 yılında, inşaat harcamalarının içinde olduğu özel sektör yatırım harcamalarında yüzde 5,6 büyüme hedeflendiğini, kamu yatırım harcamalarında ise yüzde 3,7 gerileme beklendiğini söyleyerek, “2014 yılında özel sektörün sürükleyiciliği ile inşaat sektöründe yüzde 4-5 arasında büyüme bekliyoruz” dedi.

Ülke ekonomisinin itici gücünü oluşturan stratejik bir sektörün en büyük bileşenlerinden olan Türkiye İMSAD üyelerinin, üretici konumundan aldığı güçle sektörde kuralların oluşmasına katkı sağlamayı toplumsal sorumluluk olarak gördüğünü anlatan Yetişener, "Bu amaçla hazırladığımız ve sizlerle paylaştığımız Güvenli Yapılar Yol Haritası 1 raporunun, sektörümüzün ve ülkemiz ekonomisinin sürdürülebilir kalkınmasında önemli bir fonksiyon üstleneceğine inanıyoruz” ifadesini kullandı.  

“Her şeyi devletten beklemeyen bütüncül bir sistem oluşturmamız şart”  

Yetişener, her şeyi devletten beklemeyen, denetimin de içinde olduğu bütüncül bir sistem kurulmasının, güvenli ve çağdaş yapıların inşası için şart olduğuna dikkati çekerek,  şunları kaydetti:

"Ekonomi tarihimizin en önemli hamlesi olan kentsel dönüşümün başladığı bu dönemde, kamu, sivil toplum ve tüm paydaşlar iyi bir iş birliği iklimi oluşturarak bu hamleyi, güvenli ve sürdürülebilir yapı için fırsata çevirmeli, bu dinamiği birlikte harekete geçirmeli ve bu sinerjiyi tüm sektöre yaymalıyız”.


Yetişener, sektörün hedeflerini gerçekleştirmek amacıyla, enerji ve güvenli yapı konusunda kamuoyunu bilinçlendirme kampanyası başlattıklarını, bu kampanyanın ilk adımını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla gerçekleştirmekten memnuniyet duyduklarını ifade etti. Ülkede toplam enerjinin yüzde 40’ının yapılarda kullanıldığını, oysa bu miktarın yüzde 40’lara varan kısmının doğru tasarlanan yapılarla tasarruf edilerek, ülke ekonomisine yılda 12-15 milyar dolar tutarında katkı sağlanabileceğini söyleyen Yetişener, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Dünya inşaat malzemesi ihracatında 5'nci sıraya ulaşmış inşaat malzemesi sanayicileri olarak, uluslararası arenada ödüller kazanan değerli tasarımcılarımız, dünya sıralamasında ikinci olan başarılı müteahhitlerimize, ‘gelin artık enerjimizi boşa harcamayalım, doğru sistemi hep birlikte kuralım’ diyoruz. İhtiyacımızın yüzde 70’ini dışarıdan karşıladığımız enerjide tasarruf yoluna giderek, en büyük kalemlerden biri olan ülkemiz cari açığının düşürülmesine destek olalım. Sadece özel sektör değil, kamu kesimindeki yasa koyucular, denetleyiciler, bürokratlar, akademisyenler tüm taraflarla birlikte, güvenli yapı iklimi için gerekli ortamı birlikte oluşturalım ki hem insanlarımız, hem sektörümüz sağlıklı yaşasın”. 

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-imsad-2014te-insaat-sektorunde-4-5-buyume-bekliyor_114633.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!