Hedef 1000 dava!
Termik Santral için Verilen ÇED'e İptal
Aliağa’da Termik Santrale İptal
Aliağa'da Cürufların Ortasına...
Bu Raporun Bilimsel Açıklamasını...
Aliağa'da Kömür Santrallerine...
Aliağa'da İkinci 'Kuito Vakası' İddiası
Bilirkişiye Göre Aliağa'daki...
Aliağa'da Kömüre "Dur" Dediler
Aliağa’daki Termik Santrale...
Aliağa Termik Santrali’ne ÇED Davası
Aliağa Santrali İhalesinde Süre Uzatıldı
Mudurnu ve Aliağa'nın İmar...
Batıçim Aliağa’daki Limanına...
Aliağa Yine Bekliyor
Bilirkişi ÇED raporunu, “santralın teknik kriterleri sağlaması ve tarımsal arazi kullanımı” konusunda yeterli; fakat Kyme antik kenti açısından eksik buldu.
İzmir’in Aliağa ilçesinde yer alan ve çevre aktivistleri tarafından sayısız kez protesto edilen termik santrala karşı yürütülen hukuk mücadelesinde bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu bilirkişi “santralın teknik kriterleri sağlaması ve tarımsal arazi kullanımı” konusunda yeterli; fakat Kyme antik kenti açısından eksik buldu. Mahkemenin kararı bekleniyor.
Rapora tepki verdiler Aliağa’da, çevre aktivistleri ve belediyeler uzun yıllardır termik santral izinlerinin iptal edilmesi için mücadele yürütüyor. Aliağa Horozgediği Köyü Hayatlıdere mevkisinde kurulan termik santralın geliştirilmesi için hazırlanan plana “ÇED olumlu” raporu verilmesine bölge halkı tepki gösterdi. 2010 yılının haziran ayında verilen bu izin sonrası, santralın kül ve dumanından olumsuz etkilenecekleri gerekçesiyle Foça Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi ile Kıyı Ege Belediyeler Birliği, bölgede oturan vatandaşlarla yargı yoluna gitti. İzmir 2’nci İdare Mahkemesi’ne, santralın kurulması için en gerekli belgelerden birisi durumundaki ÇED olumlu raporunun iptali için dava açıldı. Antik kent Kyme durdurdu Mahkemece belirlenen bilirkişi heyetinin incelemeleri sonrasında rapor hazırladı. Bilirkişi heyeti, ÇED incelemesini, “santralın teknik kriterleri sağlaması ve tarımsal arazi kullanımı” konusunda yeterli buldu. Ancak, Kyme antik kentinin geniş alana yayılmış nekropollerinin bulunduğu parsellerin bütüncül olarak değerlendirilmemesini, turizm potansiyellerinin nasıl etkileneceğinin yer almamasını, planlama açısından eksik buldu. Bilirkişi raporunda “ÇED raporunun arkeoloji ve sanat tarihi açısından yeterli, uygun olmadığı kanaatine varılmıştır” denildi. |