Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

145 milyon TL’lik İş Sağlığı...

İş Güvenliği Uzmanı Sayısı...

Nehir Forum: Hukuki Bakışla...

“Acilen Yüksekte Çalışma Yönetmeliğine...

Kemal Kaya

"Yeni Yasayla Kaza ve Kayıplar...

"Türkiye'de Meslek Hastalığı...

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği...

'İş Sağlığı ve Güvenliği'nin...

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği...

"Soma Faciasının 'Son Uyarı'...

"Taşeronluk Emeğin Sömürüldüğü...

Manisa Barosu'ndan Soma için...

Madencilere 1993 Yapımı Çin...

Yaşam Odasına Talep Patladı

Soma'da Maden Bir Saat Önce...

Ürkütücü Uyarı: 450 Soma Daha Var!

Hukukçular Uyardı: Önlemin...

Foto: Hürriyet

Faciadan Sonra İlk İş Günü

Facianın Nedeni Yanlış Gaz Maskesi

‘Soma AİHM’ye Gidebilir’

Soma'dan Sonra Nükleer Korku!

Denetim Sadece Dört Gün Sürmüş

Sayıştay da Bir Yıl Önce Uyarmış

"301 İşçimiz de Hayatını Kaybetmiş Oldu"

Yeteri Kadar Karbonmonoksit...

3 Yıl Önce Devlet Denetleme...

Üniversitelerde 'Soma' İşgali

Soma'da Ölen İşçilerin Sayısı...

Madenlerdeki Güvenlik Standartlarına...

Madenin Sahibi Alp Gürkan'da...

Yaşam Odası Yoktu, Yeni Yapıyoruz

Yaralı Kurtulan İşçilerden...

Soma Faciasının Nedeni Trafo Değilmiş

Kuraklık HES’leri Vurunca...

İşkur'da Kayıtlı 247 Çocuk...

Rödovans mı Kölelik mi?

İzmir Vali Yardımcısı: Soma'da...

Mühendisler 4 Yıl Önce Uyarmış

Dünyada Robot Türkiye'de Kazma

Maden Faciaları Nasıl Önlenir?

Gelişmiş Ülkelerde Maaşları...

'Kaza Değil Cinayet'

Soma'da Kurtarma Nasıl Yapılıyor?

"10 Yıllık Madenciyim Gerçek...

Bir Tek Pakistan, Afganistan...

Elektrik Mühendisleri Odası'ndan...

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası Çıksa Ne Olacak?

"En temel işçi sağlığı, iş güvenliği ve madencilik ilkeleri bir kez daha hiçe sayılarak, çeşitli çıkarlar doğrultusunda davranılması sonucu 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da büyük bir katliam gerçekleşti" açıklaması yapan İTÜ - DER, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasını çıkarmanın bir anlama gelmediğinin görüldüğünü vurguladı.

yapi.com.tr
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası Çıksa Ne Olacak?

İTÜ İnşaat Fakültesi, Yapı İşletmesi Çalışma Grubu'ndan Doç. Dr. G. Emre Gürcanlı'nın görüşlerine yer verilen İTÜ Öğretim Üyeleri Derneği (İTÜ - DER) açıklamasında, dünyanın 16. büyük ekonomisi olmakla övünen Türkiye’nin iş kazaları ve işçi ölümlerinde Avrupa’da birinci, dünyada ise 3. sırada yer aldığı anımsatıldı. 19. yüzyıl İngiltere’sinden ve 20. yüzyıl başı Fransa’sından kaza örnekleri veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yüksek can kayıplı kazaların madenciliğin yapısında olduğu yönündeki savunmasının 'kabul edilemez' olduğunun vurgulandığı İTÜ - DER açıklamsında; "Mensubu bulunduğumuz İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ilgili uzmanlık alanlarından alacağımız destekle, bu felaketin sorumlularının ortaya çıkartılmasının takipçisi olacağız" denildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İTÜ - DER üyelerinden Doç. Dr. G. Emre Gürcanlı’nın Soma'da yaşanan felaketle ilgili ilk değerlendirmesi ise şöyle:

Katliamın anatomisi

“Söz konusu katliam, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasını çıkarmanın bir anlama gelmediğini göstermiştir. Temel bazı başlıkların altı mutlaka çizilmeli, katliamın anatomisi yapılmalıdır, içimiz acısa da:

Öncelikle maden işinde grup çalışması önemlidir. Birlikte çalışan işçiler, diğer sektörlerde olduğu gibi madencilikte de birlikte çalıştıkça kolektif hareket yeteneği kazanırlar ve bu da işe alışmanın, işyeri eğitiminin bir parçasıdır. Ancak kuralsız sermaye birikim rejimi, işten çıkarmaları kolaylaştırmış, görev sürelerini geçicileştirmiş ve bu durum ortaklaşa hareket kabiliyetinin aşınmasına ve süreç içerisinde biriken deneyimin yok olmasına neden olmuştur. Zira işin örgütlenmesi son derece önemlidir veya tersinden söylersek işin dağıtılması, merkezi olarak planlanması gereken işçi sağlığı ve iş güvenliği yönetimi ilkelerine tamamen aykırıdır. Pek çok iş kolunda üretim belli bir bütünsellik içinde kurgulanmalıdır ve taşeron sistemi bu bütünselliği böler ve parçalar. Rödövans sistemi ve taşeronlaşma, çalışma disiplinini dağıtmaktadır. Maden ocaklarında gerçekleşen kazalarda maden ocaklarının “mütemmim cüzü” olan, bulunmaması durumunda gerçekten de işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından ciddi ve tehlikeli sonuçlar doğuracak unsurlar ise şunlardır:

a) Her yeraltı maden ocağını yer üstüne bağlayan, havalandırma ve kaçamak amacı ile kullanılmaya elverişli en az iki ayrı yol olmalıdır.

b) Her yeraltı maden ocağında uygun bir havalandırma sistemi olmalıdır. Ocağın genel havalandırmasının cebri olarak aspiratörle yapılması zorunludur. Ayrıca (kömür ocaklarında) üretim panosunda havalandırmanın yönü aşağıdan yukarıya doğru olmalıdır. Havalandırmanın yönünün yukarıdan aşağıya doğru olduğu durumlarda çalışmaya izin verilmemelidir.

c) Yeraltı çalışma ortamında gaz ölçümleri mutlaka yapılmalı; oksijen, metan, CO ve CO2 gazlarının belirlenen limitler içerisinde olması sağlanmalıdır. Gaz ölçümünün yapılmadığı veya belirlenen limitler dışında gaz bileşimi olduğu tespit edilen ocaklarda üretime izin verilmemelidir.

d) Yeraltı kömür ocaklarında kullanılan bütün elektrikli cihaz ve aletler alev sızdırmaz (anti-grizu, ex-proof) olmalı, bu özellikte tesisatın bulunmadığı ocaklarda çalışılmasına izin verilmemelidir.

e) Ocağın tahkimatı (desandre, rekup lağımı, taban yolu, ayak tahkimatı vs.) arazi yapısına uygun ve ocak şartlarına göre yeterli olmalıdır.

f) Yeraltı kömür ocaklarında ilerleme çalışmalarında kontrol ve degaj sondajları usulüne uygun biçimde mutlaka yapılmalıdır.

Tüm bunlar, kuralsız, kayıtsız taşeron sistemiyle kesinlikle gerçekleştirilemez. Açıklanan bu temel şartlar bir maden ocağının projelendirilmesinden itibaren var olması gereken mütemmim cüzleridir. Bu şartlardan bir veya daha fazlasının eksik olduğu maden ocaklarında iş sağlığı ve güvenliği bakımından birincil derecede tehlikeli sonuçlar doğurabilecek olayların vuku bulması kuvvetle muhtemel bulunduğundan, bu ocaklarda üretim faaliyetlerine kesinlikle izin verilmemelidir. Bunlar şimdiye kadar kamuoyuyla pek paylaşılmayan T.C Cumhurbaşkanlığı, DDK Raporu, 2011’de de aynen vurgulanmaktadır”.

http://www.yapi.com.tr/haberler/6331-sayili-is-sagligi-ve-guvenligi-yasasi-ciksa-ne-olacak_120251.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!