Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İznik Çinisinin 400 Yıllık Sırrını Çözdü

İznik çinisi dünyanın en dayanıklı ve en güzel çinisi olarak paha biçilemez değere sahip. Yabancıların Sultanahmet Camii'nin mavi çinilerinin karşısında oturup saatlerce hayranlıkla izlemesinin sebebi de bu. İznik çinisinin nasıl yapıldığı 400 yıldır bir muammaydı. Ta ki iktisat profesörü Işıl Akbaygil'in İznik Vakfı'nı kurmasına kadar.

Zaman Pazar
2 İznik Çinisinin 400 Yıllık Sırrını Çözdü

br >
İstanbul metrosundaki her tablonun özel hikâyesi var

Prof. Dr. Işıl Akbaygil, İznik Vakfı'nı kurduktan sonra, İstanbul metrosu inşaatına başlayan dönemin belediye başkanı Tayyip Erdoğan'ın kapısını çalar: "Dünyada metrolar sanat eserleriyle meşhurdur, İstanbul metrosu da İznik çinileriyle meşhur olsun." teklifinde bulunur. Erdoğan'ın çok hoşuna gider. İstanbul metro istasyonları İznik çinileriyle süslenir. Her bir istasyona, bulunduğu bölgeye uygun çiniler yapılır. Taksim'de, Fatih'in gemileri Taksim üzerinden Haliç'e indirme sahnesi canlandırılır. Osmanbey-Nişantaşı istasyonunda –buralar Fatih Sultan Mehmet'in avlanma sahasıydı– avlanmayı anlatan bir minyatür kullanılır. Işıl hoca, Nusret Çolpan'ın çizdiği bu minyatürün paha biçilemez bir eser olduğunu söylüyor. Mecidiyeköy istasyonunda meyve bahçeleri var. Burası bir zamanlar meyve bahçeleriyle doluymuş çünkü. İznik Vakfı en son 20 gün önce açılan Hacıosman metro istasyonundaki çinileri yaptı. Başbakan Erdoğan açılış töreninde zeytin ve incir ağacının tasvir edildiği devasa çini panoları uzun uzun incelemiş.



Mescid-i Aksa'nın bahçesindeki Kubbe-i Silsile'nin çinileri yenilendi

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın isteğiyle Mescid-i Aksa bahçesinde bulunan ve Kubbetüs Sahra'nın küçük bir kopyası olan Kubbe-i Silsile'nin dökülen çinileri yenilendi. İznik Vakfı, Kanuni Sultan Süleyman'ın yaptırdığı bu çinilerin bire bir aynısını üretti. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı'nın uzun uğraşları sonunda çiniler Kudüs'e Mescid-i Aksa'ya ulaştırıldı. Ürdün Mescid-i Aksa Vakfı tarafından restorasyon yapıldı.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/iznik-cinisinin-400-yillik-sirrini-cozdu_88547.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Anadolu, bunları yapabilen insanlar yetiştirdiği için Anadolu. Ellerine sağlık, hoca. YANITLA
  • Çok ilginç ve heyecan verici bir haber. YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!