Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İşte Erdoğan'ın "Çılgın Projesi"

Gazeteport, Başbakan Erdoğan’ın çok merak edilen ve uzun süredir açıklanması beklenen ‘çılgın İstanbul projesine’ ulaştı. Michigan Üniversitesi’nin Kent Planlama Yüksek Lisans Programı bünyesinde hazırlanan “Yeni İstanbul” (New İstanbul) adlı proje, fotoğraflar ve haritalar eşliğinde sunuluyor.

gazeteport.com.tr
1 İşte Erdoğan'ın "Çılgın Projesi"

BR>
Son bölüm: Araştırma ve diğer şehirlerden ve yapılardan Yeni İstanbul için çıkarılan dersler

Hong Kong
Nüfus: 6.997.000
Yüzölçümü: 1104 km2
Hong Kong başlarda mükemmel doğal limanı ve canlı Çin ticaretine dayalı olarak gelişti. Fakat kentin dünyanın en önemli ticaret ve finans merkezlerinden biri olmasına imkan veren sürdürebilir ticari büyüme için gerekli işgücü ve diğer kaynaklar, topraklarının genişletilmesi ile mümkün oldu.  Alanı ve doğal kaynakları hala sınırlı olan Hong Kong'ın toplu taşıma sistemini yaygın olarak kullanması büyük rahatlık sağlıyor. Toplu taşıma katmanları nüfusun büyük çoğunluğunu taşıyabilen etkin bir şebeke yaratıyor. Hong Kong'un ödüllü Octopus Card sistemi kullanıcıların ulaşım ve diğer mal ve hizmetler için önceden ödeme yapmasına imkan tanıyor.

Yeni İstanbul için dersler:

1. Hong Kong'un büyük nüfusu ve ulaşım ihtiyaçları etkinlik ve mükemmellik sergiliyor.
2. Octopus'la 460'ın üzerinde ayrı alanda hizmet alınabiliyor; buna toplu ulaşım, giyim mağazaları, fırınlar, otoparklar, sinemalar, mini marketler, fast food zincirleri, yapı marketler, kişisel bakım ürünü dükkanları, fotoğrafçılar, fotokopiciler, süpermarketler ve otomatlar...

Londra
Nüfus: 7.657.000
Yüzölçümü: 1579 km2
Londra 2. Dünya Savaşı'ndaki ağır bombardımanın ardından tekrar inşa edildi. Bu süreçte çok çeşitli mimari üsluplar uygulandı. Bu mimari bütünlük yoksunluğu, Londra'ya kendine has karakterini vermektedir. Yüksek göç oranları Londra'yı ırksal ve kültürel çeşitliliğin had safhada olduğu kentlerden biri haline getirdi. Bugün dünyanın 2. büyük finans merkezi ve 6. büyük ekonomisi konumunda. Kent devasa bir toplu ulaşım ağına ve beş uluslararası havaalanına sahip. Yılda 27 milyon ziyaretçi çekiyor.

Yeni İstanbul için dersler:
1. Bir toplu ulaşım sistemi İstanbul'un trafik sorununun üstesinden gelmesine yardımcı olabilir.
2. Bir kentin mekan duygusu vermesi için bütünlüklü bir mimari üsluba sahip olması gerekmiyor.

İstanbul
Kent merkezi meskenler ve ticarethanelerin karışımından oluşuyor. Toplam alanın yüzde 1'inden azı parklara ayrılmış durumda. Fay hatları üzerinde olan kentte 50 binden fazla binanın dayanıksız olduğu tahmin ediliyor.  Kentteki binaların üçte ikisi tehlikeli deprem bölgesi içinde bulunuyor.

Yeni İstanbul için dersler:
1. Kentihn güvenliğini sağlamak için sıkı inşaat kurallarının devreye sokulması gerekiyor.
2. Kentin büyümeyi kaldırması için bir plana ihtiyacı var.

Paris
Nüfus: 12.067.000
Yüzölçümü: 14.518 km2
Yılda 30 milyondan fazla turistin ziyaret ettiği dünyanın en popüler turizm merkezi. Sayısız ikonik binaya, dünyaca ünlü kuruma ev sahipliği yapıyor. 19 asrın ortalarında yeniden düzenlenen kente geniş bulvarlar ve neo klasik taş binalar karakterini veriyor. Bu karakteri korumak için kent merkezinde katı kent planlama ilkeleri uygulanıyor.

Yeni İstanbul için dersler:
1. Paris çok geniş yeşil alana sahip, böylece binaların sıralandığı caddeler canlılık kazanıyor.
2. Eyfel Kulesi ve Zafer Takı gibi kültürel ve tarihi hazineler eşsiz bir cazibe merkezi oluşturuyor.

Tokyo
Nüfus: 12.790.000
Yüzölçümü: 2.187 km2
Dünyanın en kalabalık metropollerinden biri. Güvenli caddeleri, en temiz taksileri ve en dakik trenleri ile ünlü. Deprem kent için daimi bir tehdit. İnşaat kuralları bu yüzden sıkı. Dünyanın dört bir köşesinden gelen farklı iş kolları, endüstriler ve yatırımlarla tam bir 'küresel kent'.

Yeni İstanbul için dersler:
1. Depreme dayanıklı inşaat teknolojilerinin kullanımı.
2. Kentin etkin şekilde işlemesini sağlayan iyi organize edilmiş ulaşım sistemi.
3. Çeşitlilik gösteren alt merkezlerle kentte kendine has mekanların yaratılması.

Yeni Songdo
Güney Kore'nin Incheon bölgesinde, başkent Seul'ün 65 kilometre güneyinde 607 hektarlık doldurulmuş alanda oluşturulan küresel bir ekonomi merkezi. Projenin 2014'te tamamlanması planlanıyor. Uluslararası şirketlerin rahatlıkla yerleşip faaliyet göstereceği dinamik bir 21. asır kenti olması amaçlanıyor.

Yeni İstanbul için dersler:
1. Kentin, çevresinde bir faaliyet zincirinin oluşmasını sağlayan merkez görevi görecek şekilde, stratejik olarak konumlandırılması.
2. Kent alanının denize doğru geliştirilmesi.

La Defense
Kıta Avrupa'sının en büyük ticaret merkezi. 1958'de yapımına başlandı ve değişim geçirip gelişerek bugüne kadar geldi. 31.4 hektar üzerinde 1500 şirket faaliyet gösteriyor, 20 bin kişi yaşıyor, 350 milyon metrekare ofis alanı yer alıyor. Bölgenin simgesi haline gelen ünlü anıtsal modern kemer 1989'da inşa edildi.

Yeni İstanbul için dersler:
1. Hayatı kolaylaştıran imkanlar yaratılması ve alanın 24 saat yaşayan bir ortam sağlayacak şekilde dengelenmesi.
2.  Ekonomik refahın fiziki bir sembolünün oluşturulması.
3.   Simge haline gelen anıtsal bir yapı inşa edilmesi.

Pudong
Huangpu Nehri ve Doğu Çin Denizi arasında kurulan yeni finans ve ticaret merkezi.  1.5 milyon insanın sirkülasyon halinde olduğu yaklaşık 130 kilometrekarelik bir bölge. Dünyanın en yüksek binası Şangay Dünya Finans Merkezi burada inşa ediliyor. Dünyanın en büyük 500 şirketinden 90'ının burada bürosu var.

Yeni İstanbul için dersler:
1. Kapsamlı bir planlama modelinin uygulanması.
2. Altyapı, bölgesel bağlantılar ve ulaşımın ıslahı üzerinden adım adım geniş çaplı bir projenin örgütlenmesi.
3. Uluslararası firmaların yatırımlarını cezbetmesi.
4. Küresel yatırımla yerel yatırım arasında, yeni ekonomik kalkınma fırsatları yaratacak şekilde dengelenmesi.

Roppongi Tepeleri
13 hektarlık alanda, 4 milyar dolar harcanarak kuruldu. Japon enformasyon teknolojisi endüstrisinin simgesi. Sadece bir ticaret merkezi değil, önemli sosyal etkinlikler de sunuyor. Haftada 400 bin kişi burayı ziyaret ediyor. Önemli özelliklerinden biri, devletten hiç destek almaksızın, sadece özel bir teşebbüs olarak hayata geçirilmesi.

Yeni İstanbul için dersler:
1. Vizyon sahibi güçlü bir müteşebbisin önderliğinde yaratılması.
2. Ekonomik faydanın yanında hayat kalitesinin yükseltilmesini öngörmesi.

Tsukuba Bilim Kenti
Tokyo'nun 40 kilometre kuzeyinde 27 kilometrekarelik alanda 1960'larda kurulan araştırma ve eğitim merkezi. Halen 200'den fazla araştırma kurumuna, 200 bin insana ev sahipliği yapıyor.  Geniş yeşil alanları ve sosyal tesisleriyle de dikkat çekiyor. Çevreye duyarlı uygulamalar yaygın. Gelişmiş bir hızlı raylı sistemle diğer bölgelere bağlanıyor.

Yeni İstanbul için dersler:
1. Eğitim ve araştırmaya yatırım yapmak.
2. Kentle çevre bölgeleri bağlayan hızlı ulaşım sistemlerine yatırım yapmak.

Aerotropolis
İsmi bir kavram haline gelme yolundaki merkez. Havacılıkla bağlantılı ofisleri, ticareti, sosyal etkinlikleri ve yaşam alanlarını bir araya toplayan kompleks anlamına geliyor. Havaalanlarını yerel gelişmenin güçlü birer motoru haline getirmeyi amaçlıyor. Bir aetotropolis havaalanı hattında 10 ila 40 kilometrelik bir çapta uzanabiliyor. Dubai Dünya Merkezi Havaalanı ve Hong Kong Uluslararası Havalimanı örnek olarak verilebilir.

Yeni İstanbul için dersler:
1. Ticari ve meskene yönelik kullanımlar arasındaki ayrımı ortadan kaldırması.
2. Yabancı yatırımcılar için çok cazip bir seçenek oluşturması. İstanbul trafik ve dengesiz gelişim gibi sorunları nedeniyle yatırımcılar için zorluklar barındırıyor. Küresel bir kent olması için bu sorunlarını çözmesi gerekiyor.

Siber Kent

Enformasyon Teknolojisi merkezleri. Kaliforniya'daki Silikon Vadisi örnek olarak gösterilebilir. Britanya'nın Manchester kentindeki Media City UK de bir başka örneği olma yolunda.

Modern İslam Mimarisi
Geleneksel İslam mimarisi pek çok büyük organize edici ilkeye dayanır; bunların başında her şeyde Allah'ın Gücü'nün kabul edilmesi gelmektedir. Büyük kubbeler, minareler ve avlular Allah'ın gücünü ve büyüklüğünü yansıtır. Diğer kilit unsurlar geometri, ışık kullanımı ve sudur. Geleneksel İslam kenti açık ve kapalı alanların hiyerarşik dizilimi üzerinden örgütlenir. Açık, yarı açık ve mahrem alanlardan oluşan üçlü bir sisteme dayanır. Kentsel bölgedeki başlıca kamusal alanlar çarşılar ve merkezi camilerdir.

Yeni İstanbul için dersler:
1. Allah'ı yücelten güzel ve anıtsal şehirler yaratmak için en son teknolojinin kullanılması.
2. Kilit önemdeki su ve manzara unsurlarının dahil edilmesi.

Sürdürülebilirlik

Güneş enerjisi: 200 Megavatlık tek bir Güney Kulesi enerji santralı yaklaşık 200 bin meskene yetecek enerjiyi üretiyor.
Rüzgar enerjisi: Denizde kurulan rüzgar türbinleri karadakilerden boyut olarak daha makul ve daha az gürültülüdür. Ortalama rüzgar hızı açık deniz üzerinde ciddi şekilde daha fazladır. Genellikle karadakilerden daha yüksektirler, fakat büyük kısmı suyun altındadır. İnşası daha pahalı ve işletilme ve onarım maliyetleri daha fazladır.
Su enerjisi: Havadan çok daha yoğundur. Bir su türbini cam ve karbon fiberden yapılır ve deniz suyundan fazla etkilenmeyen yan materyallerle güçlendirilir. Deniz hayatında sorun yaratmalarını engelleyecek yavaşlıkta dönerler. Türbin başına inşa ve sürdürme maliyeti, miktar arttıkça azalır.

Nakil hatları doğrultusunda gelişme
ABD Virginia'daki Arlinghton County, Brezilya Curitiba, Danimarka Kopenhag, Almanya Münih bu tür gelişme modelinin örnekleridir.

Yeni İstanbul için dersler:
1. Nakil hatları boyunca doğrudan gelişme.
2. Çok katmanlı ulaştırma seçenekleri oluşturmak.
3. Kontrolsüz yayılmayı engelleyen politikalar.
4. Karşılanabilir çevre dostu ulaştırma seçeneklerinin sunulması.
5. Motorize olmayan ulaştırmayı cazip hale getirip otomobil kullanımının azaltılması.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
ETİKETLER: proje çevre kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/iste-erdoganin-cilgin-projesi_85036.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • hayalleri ve idealleri olmayanlar ancak küçük adamlardır. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!