Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İşte Erdoğan'ın "Çılgın Projesi"

Gazeteport, Başbakan Erdoğan’ın çok merak edilen ve uzun süredir açıklanması beklenen ‘çılgın İstanbul projesine’ ulaştı. Michigan Üniversitesi’nin Kent Planlama Yüksek Lisans Programı bünyesinde hazırlanan “Yeni İstanbul” (New İstanbul) adlı proje, fotoğraflar ve haritalar eşliğinde sunuluyor.

gazeteport.com.tr
1 İşte Erdoğan'ın "Çılgın Projesi"

BR>
Projede sunulan haritalarda yeni demiryollarının inşasının ve bunların mevcut ağlarla iki büyük aktarma istasyonuyla birleştirilmesinin planlandığı görülüyor. Yeni İstanbul’un Karadeniz’e olan kıyılarında inşa edilmesi planlanan iki yeni liman dikkat çekiyor. Limanlardan biri lojistik diğeri yolcu limanı olarak kullanılacak. Ayrıca burada yeni bir havaalanı inşasının planladığı da görülüyor. Karadeniz kıyısında yeni inşa edilecek yolcu limanından Eminönü, Karaköy'e ve Harem’e ulaşabilecek bir su kanalı inşası planlanıyor. Bütün bu tren istasyonları, tren yolları, yeni ve mevcut karayolları, birbirleriyle ve yeni havaalanıyla bağlantılı olacak şekilde tasarlanıyor.

Manhattan model alınıyor

Projede dünyanın en önemli küresel merkezlerinden biri olan Manhattan’ın arazi büyüklüğü,  başarılı arazi kullanımı ve ulaşım ağları ile dünya standartlarında iş merkezleri, konut, kültürel ve eğitim tesisleri kapasitesi,  bu tür tesislere sahip mahalle ve bölgelere sahip olması açısından Yeni İstanbul’a model teşkil ettiği kaydediliyor.

Bölgenin eşsiz doğası korunacak

Projeye göre, Yeni İstanbul bölgenin eşsiz doğal özellikleri etrafında ve bu doğal durumu ve dengeyi bozmayacak şekilde inşa edilecek.
Projede yer alan haritalardan anlaşıldığı üzere, yeni şehrin sınırları içerisinde plajlar, ormanlık alanlar, su kaynakları katı bir şekilde koruma altına alınıyor. Şehrin bunların çevresinde gelişmesi planlanıyor.

Arazi yapısına uygun bir şehir olacak

Proje uyarınca, Yeni İstanbul’un sakinleri, ziyaretçileri ve çalışanları İstanbul’a ve iş, kültür, eğitim, rekreasyon ((insanların boş zamanlarında, eğlence ve spor amacı ile gönüllü olarak katıldıkları faaliyetleri ifade ediyor)  ve konut alanları arasındaki ulaşımları, hızlı ve kullanışlı bağlantılarla sağlanacak.  Yeni İstanbul, arazi yapısına uygun olarak inşa edilecek.

Üç hilal boyunca…

Şehir yoğunluğu,  Yeni İstanbul’un inşa edileceği bölgenin ortasındaki üç hilal modeli boyunca yaratılıyor. Daha düşük yoğunluklar ve yükseklikler dağlara ve deniz kenarına giden eğimlerin üzerinde yer alıyor. Şehrin inşası yeni liman ve hava limanı bölgesinden başlayacak.

Şehrin enerjisi alternatif kaynaklardan

Proje uyarınca Yeni İstanbul’da şehir için gerekli enerji deniz, rüzgar ve güneşten sağlanacak ve bu tasarımıyla şehir dünya lideri olacak.
Binalar inşa edilirken, iki katlı, akıllı cephe mantosuyla kaplanacak. Böylece gereksiz ısı kaybından kaynaklanan aşırı enerji tüketimi engellenecek.

Binalar enerjilerini kendileri üretecek

Yeşil alanlı çatı sistemlerinin yanı sıra, binalardaki enerji ve su ihtiyacı, rüzgar türbinleri, güneş panelleri, yağmur suyu toplama sistemleri, deniz suyu ve yağmur suyundan yeniden yararlanmayı sağlayacak sistemler aracılığıyla sağlanacak. Enerji çiftliklerindeki güneş ve rüzgar toplama sistemlerinin temelinde biodizel tesisleri bulunacak. Güneş panelleri güneşi takip edecek şekilde dönebilecek. Biodizel tesislerden şehir için ilave enerji sağlanacak.  Her binanın kendi enerjisinin büyük bölümünü kendisinin üretmesi planlanıyor. Öte yandan koruma altındaki orman alanları taze ve serin bir mikro iklim yaratacak.

Acil durum önlemleri ve deprem

Projeye göre, Yeni İstanbul deprem tehdidi altında yaşayan İstanbul halkının hem tahliyesi hem de geçici barınak sorunlarını çözecek planlarla tasarlandı. Acil bir stratejileri, lojistik ve ilkyardım planlarını içeriyor. Şehirde acil durum tahliye alanları bulanacak. Bu alanlar acil durumlar dışında rekreasyon amaçlı kullanılabiliyor.

Yer altı şehri - yamaç oteli

Projeye göre, şehirde, normal koşullarda metro, pazar yeri, toplantı merkezi, toplantı amaçlı otel, iletişim merkezi olarak kullanılan alanlar, acil durum halinde acil komuta kontrol merkezi, sağlık hizmetleri, gıda hizmetleri, iskan, yardım, lojistik merkezi, iletişim altyapısı görevi görecek şekilde dönüşmek üzere tasarlandı.

Yeni İstanbul’da yer altı şehri dikkat çekici unsurlardan biri. Buna göre, yer altında inşa edilmesi planlanan ulaşım sistemleri, ticaret merkezleri, sergi salonları, telekomünikasyon merkezleri ile acil durum sağlık üniteleri ve sığınma tesislerinin şehri yaşama elverişli ve uzun ömürlü kılacağı vurgulanıyor. Yer altı şehrine ait haritada, yer altı şehrinin üç hilal olarak nitelenen kesimde inşa edileceği anlaşılıyor.

Yeni İstanbul, sıkı deprem önlemleri, sürdürülebilir tasarım ve yenilenebilir enerji üretimiyle sakinlerine güvenli, temiz bir çevre sağlayacak. Ayrıca güvenlik ve acil durum yanıt sistemleri dominant ve kasvetli bir görünüm oluşturmadan yeni İstanbul’un çehresine entegre edilecek. Güvenlik ve acil durum yanıt sistemleri günlük yaşama uyum sağlayabilen, çeşitli acil durum senaryolarına yanıt sağlayacak şekilde hızla dönüştürülebilecek esnek alanlar kombinasyonu içermesi öngörülüyor. Merkezi olarak konumlanan bir Acil Durum Komuta ve Kontrol Merkezi bir yer altı toplantı merkezini ve Merkezi İş Bölgesi içinde bir oteli de kapsıyor. Bu konum aynı zamanda bir olay sırasında acil telekomünikasyon ağından da sorumlu olacak.

Projede resimli olarak göze çarpan, ancak hakkında detay verilmeyen planlardan biri de denize bakan bir yamaçta inşa edilmesi düşünülmüş ve sığınak olarak da görev göreceği anlaşılan yamaç otel.

Depreme karşı sıkı güvenlik önlemleri

Projeye göre,  Yeni İstanbul’da olası bir deprem durumunda kullanılmak üzere tasarlanmış yer altı tahliye ve kurtarma alanları bulunacak.
Şehir, 21. Yüzyıl şehrinde olması gereken sivil savunma tesislerine sahip olacak.

Felaket durumunda kamp alanları hazır

Felaket durumlarında tahliye alanlarındaki merkezin etrafında, bu merkeze bağlı olarak insanların barınabileceği kamplar yer alacak.
Bu kampların her biri en az 20 bin kişi alacak şekilde tasarlanacak.

Şehir arazi özelliklerine göre inşa edilecek
 
Topografik özellikler esas alınarak şu yapılaşma ilkeleri uygulanacak:

• Alçak ve yatay binalar inşa etmek, böylece binaların etrafından ve üzerinden manzaranın ve görüş açısının kapanmasını engellemek,
• Alçak, çoklu kullanımlı (ağırlıklı olarak kurumsal) binalar kullanmak, böylece daha fazla manzara elde etmek
• Deniz kıyısındaki kamusal parkların doğal olarak gelişmiş alanlara giriş ve çıkışına izin vermek.

Deniz kenarı ve yamaçlarda yapılaşma ilkeleri:

• Bakış yönünün denize, dağlara ve ormanlık alanlara olmasına önem vermek,
• Rüzgarın dolaylı olarak denizden yol kat etmesine organik bir sokak modeliyle izin vermek,
• Çoklu bina yükseklikleri kullanmak; ağırlıklı olarak alçak ve orta yükseklikteki binalar kullanmakla birlikte yüksek binaların stratejik olarak entegre olmasını sağlamak,
• Ormanlık alanları, doğayı nerede yapılaşma olacağında öncelikli söz sahibi olmasını sağlamak,
• Doğaya dost ve yaşamaya elverişli bir yapılaşma yaratmak,
• Alçak binalar için beton/ahşap karışımını kullanmak,
• Birlik yaratmak amacıyla yerli materyaller, kiremit çatılar, kerpiç plaster ve geleneksel renkler kullanılması,
• Ağaçlar ve doğal bitki örtüsü ile inşa biçimi arasında bir denge yaratmak,
• Topografyadaki değişimlere göre sokak modeli oluşturmak.

Merkez bölgelerde yapılaşma ilkeleri

• Yüksek ve orta yükseklikte binaları karışık olarak kullanarak ulaşım merkezleri etrafındaki yoğun gelişime vurgu yapmak,
• Orta yükseklikte binaları blokları tanımlamak ve sokak boyunca yaya yönelimli bir çevre sağlayan görünüm yaratarak yeşil alanlar oluşturmak,
• Küresel, modern malzemeler kullanmak – bölgenin şartlarını yansıtacak deneysel malzemeler ve cam, çelik, beton, ahşabın kullanılması.
• Belirgin bir şehir silueti yaratmak.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
ETİKETLER: proje çevre kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/iste-erdoganin-cilgin-projesi_85036.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • hayalleri ve idealleri olmayanlar ancak küçük adamlardır. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!