Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Teşkilat Yapısı ve Görevleri Netleşiyor

Kamu kurum ve kuruluşlarının bina ve tesislerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılması ve yaptırılması uygulaması, isteğe bağlı hale getirildi. Depreme karşı dayanıksız yapılar ile imar mevzuatına, plan, proje ve eklerine aykırı yapıların ve bunların bulunduğu alanların dönüşüm projelerini ve uygulamalarını yapmak veya yaptırmak

yapi.com.tr / AA
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Teşkilat Yapısı ve Görevleri Netleşiyor

BR>    
Yapı Denetim Kanunu'nun uygulanmayacağı alanlar
    
KHK ile Yapı Denetimi Hakkında Kanunu'nun uygulanacağı ve uygulanmayacağı alanlar yeniden belirlendi.
Kanun, İmar Kanunu'nun 26'ncı maddesinde belirtilen kamuya ait yapı ve tesisler ile 27'nci maddesinde belirtilen ruhsata tabi olmayan yapılar, bodrum katı dışında en çok iki katlı ve yapı inşaat alanı toplam 200 metrekareyi geçmeyen müstakil yapılar, entegre tesis niteliğinde olmayan tarım ve hayvancılık amaçlı yapı ve tesislerde uygulanmayacak. Köy yerleşik alanlarında, belediye ve mücavir alan sınırları içinde olmayan iskan dışı alanlarda ve nüfusu 5 binin altında olan belediyelerin belediye ve mücavir alan sınırları içinde bodrum katı ve çatı arası dışında en çok iki katlı ve yalnızca bir bodrum katın inşaat alanı hesaba katılmaksızın toplam inşaat alanı 500 metrekareyi geçmeyen konut yapıları ile bunların kömürlük, otopark, depo gibi müştemilatı da yapı denetim kanunu kapsamı dışında bulunuyor. Kanun, belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında kalan yerlerde yapılacak yapıların denetimini kapsıyor.
    
Yapı denetim hizmet bedelleri düşürüldü
    
KHK ile yapı denetim komisyonları ve görevleri de yeniden belirlenirken, yapı denetim hizmet bedelleri, yapı maliyetinin yüzde 3'ünden, yüzde 1,5'ine düşürüldü. Buna göre, yapı denetimi hizmeti için yapı denetim kuruluşuna ödenecek hizmet bedeli, yapı denetimi hizmet sözleşmesinde belirtilecek. Bu bedel, yapı yaklaşık maliyetinin yüzde 1,5'inden az olamayacak. Hizmet bedeli oranı, yapım süresi 2 yılı aşan iş için yıllık yüzde 5 artırılacak ve yapım süresi iki yıldan daha az olan işler için yıllık yüzde 5 azaltılacak. Önceden, 2 yılı aşan işlerde, hizmet bedeli yüzde 10 artırılıyordu.
    
Bu bedele, katma değer vergisi ile yapı denetim kuruluşu tarafından talep edilen ve taşıyıcı sisteme ilişkin olmayan malzeme ve imalatlar konusunda yapı müteahhidince yaptırılacak olan laboratuvar deneylerinin masrafları dahil olmayacak. Yapı denetim kuruluşu, yapı sahibinden başka bir ad altında, ayrıca hiçbir bedel talebinde bulunamayacak.
    
Yapı denetim hizmet bedeli, yapı denetim kuruluşlarının hizmet bedellerinin ödenmesinde kullanılmak üzere yapı sahibince il muhasebe birimlerinde açılacak emanet nitelikli hesaba yatırılacak. Yatırılan tutarların yüzde 1'i ruhsatı veren idarenin, yüzde 1'i bakanlık bünyesinde bulunan döner sermaye işletmesinin hesabına aktarılacak.
    
Maliye Bakanlığı'nın imar planlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapacak
    
KHK ile Orman ve Su İşleri Bakanlığında müsteşar yardımcısı sayısı 3'ten 4'e çıkarıldı ve bakanlığa bağlı genel müdürlüklerin görevleri yeniden tanımlandı. Milli Parklar Kanunu'nda, Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK'da, değişiklik yapıldı. KHK'ya göre, Maliye Bakanlığı, Bakanlar Kurulunca uygulama usul ve esasları belirlenen projeler kapsamında; Hazinenin özel mülkiyetinde ve devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazları geliştirebilecek, değerlendirecek, kişilerin mülkiyetinde bulunan taşınmazları satın alacak, trampa edecek, kamulaştırma ve toplulaştırma yapacak. Bu kapsamındaki tüm taşınmazlara ilişkin her tür ve ölçekteki etüt, harita, plan, imar planları, imar plan tadilatları ve imar uygulamaları, bakanlığın talebi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılacak ve onaylanarak yürürlüğe konulacak.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5
ETİKETLER: kurum çevre kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/cevre-ve-sehircilik-bakanliginin-teskilat-yapisi-ve-gorevleri-netlesiyor_88771.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!