b>“İstanbul Deprem Master Planı” kapsamında “pilot bölge” seçilen Zeytinburnu’nda yapılacak çalışmaların sonuçlarına göre ilçede, “Kentsel Dönüşüm Projesi” çerçevesinde sağlam ve güvenli binalar inşa edilecek, riskli ve dayanıksız binalar yıkılacak.
Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “riskli ve dayanıksız binalarda oturanlara arsaları karşılığında sağlam ve güvenli binalar inşa ederek, buralara taşınmalarını sağlayacağız. 2005’te yeni bir Zeytinburnu’nun temellerini atacağız” dedi.
Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “deprem master planı çerçevesinde ‘pilot bölge’ seçilmesinin ‘Zeytinburnu’nun zemininin sağlam olmadığı’ anlamına gelmediğini” vurguladı. “İstanbul Deprem Master Planı”nın açıklanmasından sonra ilçedeki yaklaşık 18 bin binanın depreme karşı dayanıklılıklarının belirlenmesi için çalışmaların başlatıldığını hatırlatan Aydın, yeni eğitim yılı başlamadan önce okul binalarının kontrolünün tamamlanacağını bildirdi.
Aydın, “çalışmaların tamamlanmasından sonra ilçedeki binaların durumunun ne olduğu, depreme karşı nasıl tepki verecekleri ve sağlamlık derecelerinin tespit edileceğini” anlatarak, “Binaların durumu bilimsel verilerle ortaya konacak” dedi.
Gelecek yılın sonuna kadar bina kontrollerinin tamamlanacağını ifade eden Aydın, ardından güçlendirme çalışmaları ile “Kentsel Dönüşüm Projesi”nin devreye sokulacağını kaydetti.
KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ
Murat Aydın, amaçlarının Zeytinburnu’nu depreme dayanıklı bir ilçe haline gelmek olduğunu belirterek, “Kentsel Dönüşüm Projesi ile inşallah Zeytinburnu, belli bir süreç içinde depreme dayanıklı hale getirilmiş olacak. Vatandaşın oturduğu daireler tabut olmaktan çıkarılacak, rahat, güvenli ve huzur içinde yaşanacak meskenler haline dönüştürülecek. Çalışmanın ana gayesi budur” diye konuştu.
Büyük deprem olsa da, olmasa da kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Zeytinburnu Belediye Başkanı Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Oturduğumuz binalar, işyerleri tabut olmasın istiyoruz. Onun için kentte dönüşümü, yenilenmeyi başlatmamız lazım. Kentin gecekondulardan bugünkü haline dönüşünde yaşanan kat karşılığı yöntemi başta olmak üzere, çeşitli yöntemler kullanarak kentsel dönüşümü gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. 30 sene önce ilçedeki gecekonduların arsaları zamanla müteahhitlere kat karşılığı nasıl verildiyse, biz de aynı yöntemi kullanacağız. Biz aynı metodu devletin öncülüğünde yapmış olacağız. Riskli ve dayanıksız binalarda oturanlara arsaları karşılığında sağlam ve güvenli binalar inşa ederek, buralara taşınmalarını sağlayacağız. Ardından da riskli ve dayanıksız binaları yıkacağız.”
Aydın, proje için devletin öncülük yapmasını beklediklerini ifade ederek, “Merkezi yönetim gerekiyorsa yasal düzenlemeler yapmalı. Toplu konutlar için devletin arsaları kullanılabilir. Ancak uygulamanın nasıl olacağı, aktarma bölgesi olarak nerenin kullanılacağı çalışmaların sonucunda belirlenecek” dedi.
2004’ün sonlarında çalışmaların bitiminden sonra “kentsel dönüşüm” için ilk kazmayı vuracaklarını belirten Aydın, “2005’te yeni bir Zeytinburnu’nun temellerini atacağız” diye konuştu.
|