Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

yapiveri.com'dan 2011 Ekonomik Verilerine İlişkin Öngörüler

Yapı profesyonelleri ve yapı sektörünü hedefleyen yatırımcılara özel bir danışmanlık hizmeti veren yapiveri.com portali, Türkiye ekonomisinde 2010 yılında gerçekleşen rekor büyüme ışığında 2011 yılı beklentilerini açıkladı.

yapi.com.tr
yapiveri.com'dan 2011 Ekonomik Verilerine İlişkin Öngörüler

Türkiye Ekonomisi, inşaat sektörünün katalizörlüğünde 2010’u büyüyerek kapattı. 2010 yılında Gayrisafi Yurtiçi Hasıla gelişme hızında yüzde 8,9 oranında artış yaşandı. İnşaat sektörü, 2010 yılının 4. çeyreğinde, bu dönemde yüzde 9.2 büyüyen GSYH’nin çok üzerinde bir oranla, yüzde 17,5 büyüme ile yılı kapattı. Yapı sektöründeki danışmanınız www.yapiveri.com, TÜİK’ in son açıklanan verileri ışığında 2011 yılına ilişkin beklentileri yorumladı.

2010 yılında Türkiye’nin üretim hâsılası, önceki yılın daralma etkilerini unutturacak bir performans ile sonuçlandı. Bu dönemde BRIC ülkelerine benzer büyüme hızına ulaşan ekonomi, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin pek çoğunu da geride bıraktı.

2011 yılında büyümenin sürmesi bekleniyor…

2010 yılının 4.çeyreğinde büyüme hızımız, 2009 yılının aynı dönemine göre, yüzde 9.2 yükseldi. Bu sonuca bağlı olarak, 2010 yılının genelini yüzde 8.9 ‘luk büyüme ile tamamlamış olduk. 2010 yılı performansının, 2011 yılında da ılımlı ve sürdürülebilir seviyelerde olacağı öngörüsü ile 2011 yılı 1. çeyrek büyümesinin dönemsel bazda yüzde 5.1, 2011 yılı genelinde ise yaklaşık yüzde 4.8 olacağı öngörülebilir. Haziran genel seçimleri öncesinde kamu ve inşaat sektöründen gelecek tepkisel yatırımlarının büyüklüğü, bu projeksiyonun yukarı yönlü riskinde önemli rol oynayacaktır.

Merkez Bankası’nın yeni politikaları…

Kuşkusuz, büyüme hızı performans göstergelerinden sadece bir tanesi. Büyümenin finansman şekli ve buna bağlı olarak ekonomideki normal üstü ısınma; 2011 yılının en güncel tartışma konusu. Ve Merkez Bankası (MB)’nın da benzer kaygıları taşıyor olması. MB yüksek zorunlu karşılıklar ile kredi tarafını baskılayarak, ekonominin talep tarafını soğutmayı; düşük faiz politikası ile de TL’de değer kazancını önleyerek, cari işlemler açığındaki bozulmayı kontrol altına almayı ve en nihayetinde, tüm bunları, temel amacı olan yıl sonu enflasyon hedefine ulaşarak gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

Şüphesiz yeni politika karışımının başarısını, üzerine inşa edilmiş olan varsayımların etkinliği belirleyecek. MB’nın politika manevrasında iki temel varsayım mevcut;

1) 2011 yılında Türkiye’de enflasyon düşük kalmaya devam edecek
2) Gelişmiş ekonomilerde politika faiz oranları düşük kalarak, Türkiye’ye sermaye akışı devam edecek.
 
2011 yılı için, politika karışımının dayandığı varsayımlarda, ciddi sapmalar ve riskler de mevcut; gelişmiş ekonomilerde toparlanmanın sanıldığından hızlı olması durumunda, sermaye akışında beklenen sürecin oluşmaması, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan sorunlara bağlı olarak yükselen petrol ve emtia fiyatlarının enflasyon ve dış ticaret açığında genişlemeye neden olması.

2011 yılı yukarı yönlü riskler;

• Global, özellikle Avrupa bölgesinde, beklenenden önce ve büyüklükte büyüme ile ithalat performansımızın artması,
• Kredi hacmindeki hızlı büyümenin özel tüketim ve yatırım harcamalarını desteklemesi,
• Seçimler sonrasında, halihazırda fiyatlanmış olan sonucun gerçekleşmesi durumunda, reel sektör ve tüketicinin güveninde artış, buna bağlı olarak talep yönlü baskının artması.

2011 yılı aşağı yönlü riskler;

• Yüksek seyreden petrol ve emtia fiyatlarının enflasyonist etkileri, cari işlemler açığında daha yüksek bozulma. Buna bağlı olarak dış finansman zorlukları ve MB’nın enflasyon hedefinde iyimser kalması,
• Kredi hacminde soğutma operasyonunun başarısız olması ile finansal istikrarın sorgulanması,
• Haziran seçimlerinde olası koalisyon neticesi ile politik ve buna bağlı olarak finansal risklerin ortaya çıkması.

* Yukarıda yer alan değerlendirme Ekonomist Barış Özus’un www.yapiveri.com üyelerine özel hazırladığı raporundan derlenmiştir.

yapiveri.com

Yapı profesyonelleri ve yapı sektörünü hedefleyen yatırımcılara özel danışmanlık hizmeti veren yapiveri.com portali, Türkiye ve Türk yapı sektörü için büyük önem taşıyan 45 yabancı ülkenin sektör verilerine ulaşım sağlıyor. yapiveri.com portali, kullanıcıya yapı sektörüne yönelik her türlü veriyi basit bir sorgulama tekniği ile analiz etme imkanı sunuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yapiveri-comdan-2011-ekonomik-verilerine-iliskin-ongoruler_86600.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!