Güney Marmara'daki En Büyük...
Dicle'ye 3 HES Hançeri Birden!
Durdurulan HES'in Dinamitlerini...
Aksu Köylülerinden HES Protestosu
Dereye Beton Döktü, Faturayı...
Danıştay HES'te 'Çığlık'ı Duydu
Yaban Hayatın Ortasına HES!
Yatağını da HES'e Kaptırdı
HES'in Kendisi Başka, İnşaatı...
Hızlı Tren Üzerine HES’e Durdurma
HES Davasında Emsal Karar
İşte Türkiye'nin HES Bilançosu!
Yaşam Savunucuları HES’lere...
15 Bin Liran Yoksa HES’le...
Ahmetler Köyü HES Direnişini Sürdürüyor
Andon Deresi'nde HES Makineleri...
HES Baraj Fuarına Karşı Yürüdüler
Şehir İçinde 'HES' İnşaatına İzin
HES’ler için Acele Kamulaştırma!
Can Suyu Ezbere Belirlenen...
17 HES Projesi Mahkemelik Oldu
"İmar Yoksa Baraj ve HES'leri...
HES İnşaatları Kaçak mı Yapılıyor?
Arhavi'de HES Gerginliği!
Karaman'da HES İnşaatında Göçük
Muhtarlar da ‘HES’e Hayır’ Diyor
Arhavi’de HES’e Tepki Yağdı
Kamilet Vadisi'ne HES Onayı!
Taşıma Suyuyla HES!
Ordu'da, 'Darıca 1' HES'in faaliyet gösterdiği Melet Irmağı'nda yapımı devam eden 'Darıca 2' HES projesinin daha fazla elektrik üretilmesini sağlamak için Turnasuyu Deresi'nden su taşınmasına karar verildi.
DHA'nın haberine göre, Ordu'da 'Darıca 1' HES'in faaliyet gösterdiği Melet Irmağı'nda yapımı devam eden 'Darıca 2' HES projesinin daha fazla elektrik üretilmesini sağlamak için Turnasuyu Deresi'nden su taşınması planlandı. Turnasuyu Deresi'nin suyunun kaynağa yakın bölümdeki yüzde 60'lık kısmı 7 kilometrelik tünelle firma tarafından yapılan 'Darıca 2' HES'in kullanması amacıyla Melet Irmağı'na taşınması için çalışma başlatıldı. Çevreciler ise bu duruma tepki gösterdi. Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu üyesi Coşkun Türkeli, Turnasuyu Deresi'nin suyunun taşınması nedeniyle 'Darıca 2' Projesini yargıya taşıdıklarını söyleyerek, "Suyun taşınması gerçekleşirse Turnasuyu Vadisi çevresinde bulunan köyler bu durumdan olumsuz etkilenecek. Bölgedeki yeraltı suları kaybolacak. Derenin su miktarının azılması buradaki doğal yaşamı da olumsuz etkileyecek" dedi.
Coşkun Türkeli, Turnasuyu Deresi'nin debisinin düşmesiyle birlikte kurulması planlanan 6 HES'e yeterli su kalmayacağını söyleyerek, "Projenin durdurulması için Ordu İdare Mahkemesi'ne dava açtık. Dava henüz devam ettiği için firma derenin dışındaki alanlarda çalışmalarını sürdürüyor. Derenin suyunun taşınması halinde Turnasuyu'nun mevcut su debisi yüzde 60 oranında azalacak. Turizm potansiyeli yüksek olan vadideki tüm güzellikler yok olacağı gibi doğadaki canlılarda bunlardan olumsuz etkilenebilecek" diye konuştu. Dava kapsamında önceki hafta Turnasuyu Vadisi üzerinde mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi heyetinin keşif çalışması yaptığını söyleyen Türkeli, "Turnasuyu'ndan tünelle taşınacak olan su Darıca 2 HES'te enerji üretmek amacıyla türbünlendikten sonra Melet Irmağı'na bırakılacak. Suyun taşınarak başka bir ırmağa götürülmesi aykırı bir durum. Bölgenin coğrafi ve jeolojik yapısı bırakın ırmaktan su almayı planlanan yer altı tünellerinin açılması esnasında büyük zararlar görecek. Toprak kaymaları tehlikesi doğacak. Yeraltı sularının yönleri değişeceğinden bu kez köylerin içme suyu kaynakları da yok olacak" dedi. |