Odakule Görücüye Çıkacak
Tarihi Kiraladı
Gizli Tarih Taşocağı Olacak
Rebul Eczanesi'nin Altı AVM,...
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'na...
Kemeraltı’nda Bir Tarih Yok Oluyor!
Tarihi Koruya "Rezidans ve...
Tarihi Topların Neden Boyandığını...
Tarihi Miras Yarışmayla Korunuyor
Ankara'da Tarihi Fabrikaya Dev AVM!
Tarihi Eserler Depoda Saklanıyor!
Tarihi Tren İstasyonları için...
Kentsel Dönüşüm Tarihi Liseyi...
Tarihi Kerpe Limanı da 'Turizme...
Marmaray için Tarihi İstasyon...
Tarihi Caminin 166 Yıllık...
Tarihi AKM’ye Yol Haritası
Tarihi Kesik Köprü Restore Ediliyor
Tarihi Konak, Müzeye Dönüştürülecek
Tarihi Bostana, Uydudan Parsel
Tarihi Köşk Kaderine Terk Edildi!
Tarihi Binanın Çatısını Otel...
'Tarihi Yarımada' Hafriyat Altında!
Yıkılma Tehlikesi Bulunan...
Tarihi Bina Küllerinden Doğdu
Yurtdışına Kaçırılan Tarihi...
Bursa'da Tarihi Bazilika
İnşaat Alanından Tarihi Kalıntılar Çıktı
Tarihi Höyükte Talan Durmuyor!
Tarihî Binaların Üzerinden Yol mu Geçecek?
Kasımpaşa - Sütlüce tüp geçidi için Bizans tarihine ait binalar da yıkılacağı iddia edildi.Kamulaştırılan Piripaşa ve Keçecipiri mahallelerinden geçen tüp geçidin bağlantı yollarında Bizans’a ait çok sayıda ev ve levha bulunuyor. Bakanlar Kurulu, kararı onaylarsa tarih kokan mahalle, yerle bir olacağı iddia edildi.
Taraf Gazetesi'nden Billur Özgül'ün haberine göre, Beyoğlu’nda Kasımpaşa-Sütlüce arasında yapılacak tüp geçit nedeniyle tarihi binalar tehlike altında olduğu belirtildi. Unkapanı Köprüsü'nün denizin altına alınma projesi kapsamında tüp geçidin bağlantı yolları da kamulaştırıldı. Bu kapsamda Kasımpaşa’da Piripaşa ve Keçecipiri mahallerinde de kamulaştırma kararları uygulandı. Resmî Gazete’de yayımlanan kararın ardından kamulaştırılan parselleri araştırdık. Parsellerde Bizans’a ait levhalar ve tarihi binalar bulunuyor.
Kültürel mirası itibarsızlaştırıldı Konu kentsel dönüşüm olduğunda ne insanların ne de tarihin yıkımlara engel olamadığını belirten koruma uzmanı Doç. Dr. Gül Köksal, “Kentsel dönüşüm adı altında yapılan yıkımların önünde hiçbir engel görmek istemeyen bir idare ile karşı karşıyayız. Bu engel ister konut hakkı olsun, ister kültürel miras hiç fark etmiyor. Zira insan hayatının bile bu denli ucuz olduğu topraklarda insan eliyle üretilmiş değerlerin, değer olarak görülmesini beklemek çok naif kalıyor. Kültürel mirası koruma altına alan 2863 sayılı Koruma Yasası, önce 5366 sayılı kısaca Yenileme Yasası ile, ardından 6306 sayılı Afet Yasası ile itibarsız ve yetkisiz hale getirildi. Okmeydanı hem kentsel, hem de tek yapı ölçeğinde koruma alanını barındırıyor. Ayrıca Haliç Tersaneleri ilişkisi nedeniyle de önemli bir alan. Ancak çok açık ki, Okmeydanı’nın mevcut dokusunu ortadan kaldırıp Haliç’e inme çabası içindeler. Bu yolda da karşılarına çıkan hangi döneme ait, ne tür eser olursa olsun hiç önemi yok” dedi. |