Tarihi Köprü Ayağa Kaldırılacak
Bir Mühendislik Harikası: Alman Köprüsü
Eski İzmir Evlerini Koruyamadık
Köprünün Altgeçidi Çöktü!
Tarihi Atatürk Ortaokulu Kapanıyor
1470 Köprü Daha Geliyor!
Tarihi Kiraladı
Gizli Tarih Taşocağı Olacak
Kızılırmak'ta Büyük Tehlike
610 Metrelik Köprüde Sona Doğru
Kemeraltı’nda Bir Tarih Yok Oluyor!
Tarihî Binaların Üzerinden...
Tarihi Koruya "Rezidans ve...
Gesi Kuşlukları Restore Edilecek
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde Yangın!
Sarnıcı Kurtarmak için Yıkılan...
2 Bin Yıllık Köprüler için Acil Önlem
Yıkılma Tehlikesi Bulunan...
Göynük'ün Tarihi Evleri Restore Ediliyor
Kapalıçarşı Restore Ediliyor
Restore Edilen Mihrimah Sultan...
Huber Köşkü Restore Edilecek
Safranbolu'nun Osmanlı Çeşmeleri...
Tarihi Eserler Restore Ediliyor
Köy Evleri Restore Edilecek
6 Asırlık Köprü Restore Edilecek
2 Bin 300 Yıllık Tapınak Restore...
Aspendos Restore Ediliyor
Tarihi Taş Köprü Restore Ediliyor
7 Bin Yıllık Kandiber Kalesi...
Bakırköy “Taş Mektep” Restore Edildi
2 Bin Yıllık Çarşı Restore Ediliyor
Tarihi Köprü Restore Ediliyor
Erzurum Kongresi'nin Yapıldığı...
Hamidiye Camii Restore Ediliyor
Tarihi Kesik Köprü Restore Ediliyor
Sivas'ta Selçuklular döneminden kalan, 19 kemerli Kesik Köprü'nün restorasyonu kapsamında, tarihi eserin toprak altında kalan kısımlarının gün yüzüne çıkarılması için çalışma yürütülüyor.
Sivas'ta Selçuklular döneminden kalan, 19 kemerli tarihi Kesik Köprü restore ediliyor. Restorasyon kapsamında, köprünün toprak altında kalan kısımlarının gün yüzüne çıkarılması için çalışma yürütülüyor.
Sivas'ta 722 yıl önce inşa edilen tarihi Kesik Köprü'nün restore edilmesi için başlatılan çalışmalar sürüyor. Çalışmalar kapsamında, Kızılırmak'ın suyunun yıllar önce yön değiştirmesi sonucu köprünün büyük ölçüde toprak altında kalan iki kemerinin de gün yüzüne çıkarılması planlanıyor. Karşıyaka ve Esenyurt mahalleleri ile bölgedeki 40 köyün Kızılırmak üzerinden kent merkeziyle bağlantısını sağlayan köprüdeki çalışmaların ekim ayına kadar tamamlanması hedefleniyor. Tarihi Kesik Köprü'nün restorasyonu çalışmaları sırasında bölgeye ulaşımın, 2008 yılında yapılan yeni köprüden sağlanacağı belirtildi. Karayolları 16. Bölge Müdürü Aydın Doğan, yaptığı açıklamada, asırlardır ayakta duran tarihi Kesik Köprü'yü gelecek nesillere güvenle teslim etmek için restorasyon çalışması başlattıklarını belirterek, "Köprünün alt kısımlarda tahkimat çalışmalarını bitirdik. Döşeme kısımları kaldı ve o kısımları da söküyoruz" dedi. Doğan, restorasyon çalışmaları kapsamında, köprünün toprak altında kalan kısımlarının ve orijinal taşların iş makinesi kullanılmadan tamamen insan gücüyle ortaya çıkartılacağını, kazı çalışması bittikten sonra köprünün Karşıyaka tarafında kalan iki kemerinin 17 kemerli kısımla bağlantısının sağlanacağını söyledi. Köprüde gerekli onarım çalışmalarının yapılacağını dile getiren Doğan, "Köprünün birinci kısmıyla ikinci kısmını birleştireceğiz. Amacımız, Selçuklu eseri olan bu köprüyü turizme kazandırmak" diye konuştu. Doğan, şunları kaydetti: "İşi, bitim tarihi olan ekim ayından önce bitirmeyi amaçlıyoruz. Tarihi köprülerin onarımının tamamlanması için zaman vermek olmuyor. Döşemeyi söktüğünüzde altında farklı şeylerle karşılaşabiliyorsunuz. Bunlara gelişigüzel restorasyon yapılamıyor, projeler hazırlanıyor ve Anıtlar Yüksek Kurulundan geçiriliyor. O işlemlerden dolayı gecikmeler olabiliyor. Vatandaşlarımız ulaşım konusunda mağdur oluyor ama bu güzel tarihi eseri de korumak lazım." Ağır tonajlı araçların geçişi nedeniyle köprünün zarar gördüğünü belirten Doğan, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından köprüden sadece küçük araçların geçişine izin vermeyi düşündüklerini söyledi. Doğan, bölgeye 2008 yılında yeni köprü yapıldığını anımsatarak, bu köprünün bağlantı yollarının tamamlanmasıyla tarihi Kesik Köprü'ye ihtiyaç duyulmayacağını belirtti. |