b>Dünya’nın en büyük seramik karo üreticileri İstanbul Forumu’nda biraraya geldi ...
Türkiye Seramik Karo üreticileri Derneği ve Seramik Federasyonu Başkanı Adnan Polat, 2004 yılında ekonomide, dolayısıyla inşaat sektöründe gelişme beklediklerini bildirdi. Avrupa Seramik Birliği organizatörlüğünde düzenlenen “Dünya Seramik Karo Üreticileri Forumu”, bu yıl İstanbul’da yapılıyor.
20 milyar dolarlık dünya seramik karo ticaretini gerçekleştiren ülkelerin seramik karo üretici dernek başkanları ile önde gelen seramik fabrikalarının sahipleri ve yöneticilerinin katıldığı forum, 2 Kasım’a kadar sürdü. Forumun açılışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adnan Polat, bu yıl 10’uncusu düzenlenen forumun Türkiye’de ilk defa yapıldığını belirtti.
Adnan Polat, şunları söyledi:
“Gündemin en önemli maddelerinden biri Çin’in ortaya koymuş olduğu sıkıntılar. Özellikle global ısınmayla ilgili Kyoto protokolüne Çin ve Rusya’nın katılmaması birçok sıkıntılar oluşturuyor. Çin’de enerji ve işçilik neredeyse bedava.
Rekabet etmemiz mümkün değil. Çin şu anda ABD pazarına hızlı bir şekilde girmeye başladı. Çin’le serbest ticaret konusunda karşılıklı zorlaştırıcı unsurların ortaya konulması gerekir. Biz, Avrupa Seramik Birliği’nin gözlemci üyesiyiz.
Ama bu toplantıdan sonra tahmin ediyorum ki; biz asil üye olarak devreye girip bazı faaliyetlerde bulunacağız, bazı tedbirleri beraberce alacağız.”
Türk seramik sektöründeki enerji maliyetlerine ilişkin bir başka soru üzerine de Polat, doğalgaz fiyatlarındaki son indirimle fiyatların daha uygun düzeye geldiğini, ancak emek yoğun bir sektör olarak daha yüksek imkanlar istediklerini bildirdi.
Polat, “Enerjiyi İtalya ve İspanya seviyesinde kullanmamız lazım. İç piyasada bize sıkıntı veren konu limanlarımızın pahalı olmaya başlaması. Bu tür devletin monopolünde olan şeylerin daha makul düzeylere inerek bizim ihtiyaçlarımızın önünü açmasını arzu ediyoruz” dedi.
Türk seramik sanayinin 250 milyon metrekare kapasiteye sahip olmasına rağmen bu yıl 180 milyon metrekarelik bir tüketim yapılacağını ifade eden Polat, “Önümüz açıldığı takdirde biz bu atıl kapasiteyi harekete geçirebiliriz ve tahmin ediyorum ihracat rakamlarında milyar dolar barajını geçeriz” diye konuştu.
Dövizdeki dalgalanmaların sektöre etkisine ilişkin olarak da Polat şunları kaydetti:
“İç piyasadaki sıkıntıları görünce geçtiğimiz dönemde herkes yurtdışında çok büyük bağlantılara girdi. Geçen sene doların 1 milyon 600 bin lirada olmasını, 2003 sonunda da hükümetin bütçesinde 2 milyon lira olmasını düşünerek herkes bir hesap yaptı ve bağlantılar yaptı.
Bu ters dönünce ihracatçıların hepsi yaptıkları bağlantılarda zarara girdi. Bekledikleri nakit girişi gerçekleşemeyince para giriş çıkışı arasında dengesizlik oluştu. Bu anlamda ciddi sıkıntılar yarattı.
Doların olması gereken yerde olması lazım, ne düşük ne de fazla olmamalı.” Polat sektörde 2004 yıl hedeflerine ilişkin olarak da, “Ekonomide gelişme bekliyoruz iç piyasada. Dolayısıyla, inşaat sektöründe de gelişme bekliyoruz” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki sene 100 bin konutun temelini atacakları sözünün de sektör açısından memnuniyet verici olduğunu dile getiren Adnan Polat, Türkiye’nin şu anda seramikte 90 milyon metrekare iç tüketimin 100 milyon metrekare, 80 milyon metrekare olan ihracatın da 120 milyon metrekare olmasını hedeflediklerini kaydetti.
Bu yıl sektörün ihracatının aşağı yukarı 650 milyon dolar olacağına dikkat çeken Polat, “Biz tabii milyar dolar barajını aşmak, şampiyonlar liginde oynamak istiyoruz” dedi.
Adnan Polat Irak pazarıyla ilgili olarak da, “Oranın biraz şekillenmesini istiyoruz. Çok talepler geliyor. Irak şu anda çok fazla bilinmeyenin olduğu bir yer. Biz daha önce 1980’lerde İtalyan ve İsyanyolları Irak pazarında seramik sektöründe geride bırakmıştık, onlar terketmişlerdi. Yine o pazarı biz alacağız inşallah” diye konuştu.
|