Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Philips'ten Şehir Güzelleştirme ve Turizm Araştırması Raporu

Philips Aydınlatma için ERA Research & Consultancy tarafından yapılan Şehir Güzelleştirme ve Turizm Araştırması Raporu'nun sonuçları Çırağan Sarayı'nda düzenlenen toplantı ile açıklandı. Türkiye’de şehir kimliklerinde aydınlatmanın etkisini ortaya koymayı hedefleyen araştırma, 7 coğrafi bölge ve 13 şehirde yapıldı.

yapi.com.tr
Philips'ten Şehir Güzelleştirme ve Turizm Araştırması Raporu

p>Bin 250’den fazla kişiyle yapılan görüşmeler aracılığıyla ortaya çıkan araştırmanın sonuçları, toplumun  şehir aydınlatmasıyla güven, huzur ve cazibe terimlerini ilişkilendirdiğini gösteriyor. Toplumun neredeyse tamamını temsil eden yüzde 94’lük bir kesim, aydınlatmanın şehir güzelleştirmeye katkıda bulunduğunu düşünüyor.

Aydınlık şehirler yaşam kalitesini artırıyor

Araştırmaya katılanların yüzde 96’sı şehir aydınlatmalarının sosyal hayatı olumlu etkilediğine, yüzde 95’i ise şehir aydınlatmalarının yaşam kalitesini artırdığına inanıyor.  Açık alanlarda yapılan mimari aydınlatmaların yerel ekonomiye katkısı olacağına inananların oranı ise yüzde 94. Toplumun yüzde 94’ü bir şehrin aydınlatılmasının şehrin kendisine has bir kimliğe ve ambiyansa sahip olmasını beraberinde getirdiğini düşünüyor. Yüzde 92’si ise, şehir aydınlatmalarının o şehrin turizm açısından gelişmesini ve turist sayısının artmasını sağladığı yönünde hemfikir.

En yüksek puan şehrin simgelerine

Araştırma sonuçlarına iller bazında bakıldığında ise ağırlıklı olarak Philips tarafından aydınlatılan şehirlerle simgeleşmiş olan yapıların en güzel aydınlatılan yapılar olarak gösterildiği sonucuyla karşılaşılıyor. Bu sonuca göre İstanbul’da yaşayanlar  en iyi aydınlatılan yerler arasında  Boğaz Köprüleri’ni, İzmirliler Saat Kulesi’ni, Bursalılar Ulu Cami’yi, Ankaralılar Kızılay Meydanı’nı ve Mardin’de yaşayanlar ise Mardin Kalesi’ni sayıyor.  

Sokaklar aydınlık olsun

Araştırma, iller bazındaki sonuçlardan hareketle, şehirlerde en çok aydınlatılması istenen bölgelerin sırasıyla sokaklar, park ve bahçeler, çevre yolları ve meydanlar olduğunu gösteriyor. Toplumun yüzde 17’si şehirdeki tarihi yapılar, yollar ve önemli sembollerin aydınlatılmasının şehrin kimliğini belirlemede rol alan etkili konular olarak görüyor. Bu oran İstanbul, Ankara ve İzmir’i temsil eden 3 büyük ilin dışında kalan şehirlerde yüzde 52’ye kadar çıkıyor.  

Belediyelere büyük görev düşüyor

Toplumun yüzde 95’i şehir güzelleştirme konusunun tamamen büyük şehir  belediyelerinin, yüzde 22’si ise ilçe belediyelerinin sorumluluğunda olduğunu düşünüyor.

EricEric RondolatEric Rondolat: Işık, kentlerde hayatı iyileştiriyor

Araştırma sonuçlarının açıklandığı toplantının açılış konuşmasını yapan Philips Aydınlatma Dünya Başkanı Eric Rondolat, ışığın kentlerde hayatı iyileştirdiğine dikkat çekerek, kentlerin yaşamlarını güzdüzleri olduğu kadar geceleri de sürdürdüğünü vurguladı. Işığın, kentlerin gece yaşamının da bir kimliği olmasında çok önemli olduğunu söyleyen Rondolat, "Bir kent doğru ve yeterli aydınlatılıyorsa, suç oranları düşüyor; trafik daha iyi yönetiliyor, kazalar azalıyor. Aydınlatma, daha fazla turist çekerek, kentin gelirlerinin artmasında da önemli bir rol oynuyor" dedi. Yeni aydınlatma teknolojilerinin sağladığı enerji tasarrufuna da işaret eden Rondolat, böylece hem kentlerin güzelleştiğini hem de kaynaklarını daha verimli kullandığını sözlerine ekledi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/philipsten-sehir-guzellestirme-ve-turizm-arastirmasi-raporu_103173.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!