Philips'ten Şehir Güzelleştirme ve Turizm Araştırması Raporu



Bin 250’den fazla kişiyle yapılan görüşmeler aracılığıyla ortaya çıkan araştırmanın sonuçları, toplumun  şehir aydınlatmasıyla güven, huzur ve cazibe terimlerini ilişkilendirdiğini gösteriyor. Toplumun neredeyse tamamını temsil eden yüzde 94’lük bir kesim, aydınlatmanın şehir güzelleştirmeye katkıda bulunduğunu düşünüyor.

Aydınlık şehirler yaşam kalitesini artırıyor

Araştırmaya katılanların yüzde 96’sı şehir aydınlatmalarının sosyal hayatı olumlu etkilediğine, yüzde 95’i ise şehir aydınlatmalarının yaşam kalitesini artırdığına inanıyor.  Açık alanlarda yapılan mimari aydınlatmaların yerel ekonomiye katkısı olacağına inananların oranı ise yüzde 94. Toplumun yüzde 94’ü bir şehrin aydınlatılmasının şehrin kendisine has bir kimliğe ve ambiyansa sahip olmasını beraberinde getirdiğini düşünüyor. Yüzde 92’si ise, şehir aydınlatmalarının o şehrin turizm açısından gelişmesini ve turist sayısının artmasını sağladığı yönünde hemfikir.

En yüksek puan şehrin simgelerine

Araştırma sonuçlarına iller bazında bakıldığında ise ağırlıklı olarak Philips tarafından aydınlatılan şehirlerle simgeleşmiş olan yapıların en güzel aydınlatılan yapılar olarak gösterildiği sonucuyla karşılaşılıyor. Bu sonuca göre İstanbul’da yaşayanlar  en iyi aydınlatılan yerler arasında  Boğaz Köprüleri’ni, İzmirliler Saat Kulesi’ni, Bursalılar Ulu Cami’yi, Ankaralılar Kızılay Meydanı’nı ve Mardin’de yaşayanlar ise Mardin Kalesi’ni sayıyor.  

Sokaklar aydınlık olsun

Araştırma, iller bazındaki sonuçlardan hareketle, şehirlerde en çok aydınlatılması istenen bölgelerin sırasıyla sokaklar, park ve bahçeler, çevre yolları ve meydanlar olduğunu gösteriyor. Toplumun yüzde 17’si şehirdeki tarihi yapılar, yollar ve önemli sembollerin aydınlatılmasının şehrin kimliğini belirlemede rol alan etkili konular olarak görüyor. Bu oran İstanbul, Ankara ve İzmir’i temsil eden 3 büyük ilin dışında kalan şehirlerde yüzde 52’ye kadar çıkıyor.  

Belediyelere büyük görev düşüyor

Toplumun yüzde 95’i şehir güzelleştirme konusunun tamamen büyük şehir  belediyelerinin, yüzde 22’si ise ilçe belediyelerinin sorumluluğunda olduğunu düşünüyor.

EricEric RondolatEric Rondolat: Işık, kentlerde hayatı iyileştiriyor

Araştırma sonuçlarının açıklandığı toplantının açılış konuşmasını yapan Philips Aydınlatma Dünya Başkanı Eric Rondolat, ışığın kentlerde hayatı iyileştirdiğine dikkat çekerek, kentlerin yaşamlarını güzdüzleri olduğu kadar geceleri de sürdürdüğünü vurguladı. Işığın, kentlerin gece yaşamının da bir kimliği olmasında çok önemli olduğunu söyleyen Rondolat, "Bir kent doğru ve yeterli aydınlatılıyorsa, suç oranları düşüyor; trafik daha iyi yönetiliyor, kazalar azalıyor. Aydınlatma, daha fazla turist çekerek, kentin gelirlerinin artmasında da önemli bir rol oynuyor" dedi. Yeni aydınlatma teknolojilerinin sağladığı enerji tasarrufuna da işaret eden Rondolat, böylece hem kentlerin güzelleştiğini hem de kaynaklarını daha verimli kullandığını sözlerine ekledi.Hakan Payzun: Enerji verimliliği, gelecekte şu an olduğundan çok daha fazla gündemde olacak

Philips Aydınlatma Türkiye Ticaret Direktörü Hakan Payzun da, enerji verimliliği konusunun gelecekte şu an olduğundan çok daha fazla gündemde olacağını kaydetti. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de 80 milyon adet şeffaf lambanın enerji verimli lambalarla degiştirilmesi sonucu yılda 1,6 milyar TL’lik tasarruf sağlanabileceğinin altını çizen Payzun, "Türkiye’de üretilen enerjinin yüzde 70’inin şehirlerde tüketildiğini, buna karşın Türkiye’nin kullandığı enerjinin yüzde 70’ini yurtdışından ithal ettiğini göz önüne alırsak; yılda 1,6 milyar TL’lik tasarrufun cari açığı kapatmada ne kadar önemli olduğunu görebiliriz" şeklinde konuştu. LED teknolojisinin aydınlatmanın geleceğini şekillendirdiğini aktaran Payzun, sözlerine şöyle devam etti:

"Philips olarak sahip olduğumuz LED teknolojisi ve geniş ürün gamımız ile aydınlatma tasarımcılarına ve mimarlara istedikleri her türlü efekti yaratmalarını sağlayan, daha önce görülmemiş imkanlar sunuyoruz. Işığın yenilikçi kullanımı ile sokaklarda, caddelerde, mağazalarda, binalarda ve şehrin her yerinde ambiyanslar yaratarak şehrin atmosferini çevreye uyumlu bir şekilde değiştiriyor ve şehirlerimize eşsiz, çekici bir görünüm kazandırıyoruz. Philips, dış mekânlarda LED teknolojisinden faydalanarak; şehirleri güzelleştirme, yol ve yaya güvenliğini artırma, gece aydınlatmasında yaşanan düzensizlikleri azaltma ve önemli oranda enerji tasarrufu sağlama konularında, şehir yönetimlerine destek olacak yenilikler sunuyor".

RaporunRaporun detaylarını Ali Murat Vural açıkladıKöyüm Özyüksel ve Bilge Kayhan: TÜRSAB aydınlatmanın öneminin farkında

Toplantıya Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) adına katılan Köyüm Özyüksel ve Bilge Kayhan ise TÜRSAB'ın aydınlatma çalışmaları hakkında bilgi verdiler. Efes antik kentinde ve Muğla Asar dağında yapılan aydınlatma çalışmalarına değinen Özyüksel ve Kayhan, sıcak yaz aylarında yoğunlaşan turizm faaliyetlerinin özellikle yaşlılar ve çocuklar için zorlayıcı olduğunu, aydınlatma projeleriyle yoğunluğun gecelere kaydırılabileceğini ifade ettiler.

İbrahim Can Akbayır: İstanbul Kalkınma Ajansı olarak bu konuda projeler görmek isteriz

İstanbul Kalkınma Ajansı Planlama Programlama Koordinasyon Birimi Uzmanı İbrahim Can Akbayır da, kısaca ajans hakkında bilgi vererek, "Ajans olarak, İstanbul bölgesinin gelişimini hızlandırmak ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak amacıyla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz" dedi. Londra, Paris, New York, Budapeşte gibi metropolleri anımsatarak, bu kentleri düşününce görsel olarak akla gelen ilk şeyin gece görüntüleri olduğunu belirten Akbayır, "Bir dünya kenti olarak İstanbul’da da öncelikle tarihi yerler olmak üzere mimari yapılar ve boğazın aydınlatılmasına önem verilmesi; aydınlatmanın estetik boyutu ve şehir güzelleştirmeye olan katkısının daha fazla halk nezdinde farkındalığının artırılması gerekiyor" dedi. "Biz de İstanbul Kalkınma Ajansı olarak bu konuya değinmek ve bu alanda çalışmalar yürütmek isteriz" diye konuşan Akbayır, kendilerine henüz bu çerçevede bir proje başvurusu yapılmadığını açıkladı.

Dr.Dr. Barış OnayDr. Barış Onay: Bir aydınlatma konseptine ihtiyacımız var

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) Genel Müdürü Dr. Barış Onay, toplantıda yaptığı konuşmada bütüncül bir aydınlatma planlamasının öneminin altını çizdi. 24 saat yaşayan bir kent olarak İstanbul'un doğru aydınlatmaya hakkı olduğunu söyleyen Onay, bunun için şehrin bütününe odaklanan kapsamlı bir planlamanın gerekliliğine altını çizdi. Onay, bir master plan olmadan dünyanın en iyi armatürlerinin bile kendi başlarına aydınlatma için yeterli olamayacağına vurgu yaparak, aynı zamanda şehrin sosyal hayatı da düşünülmeden aydınlatmadan bahsedilemeyeceğini sözlerine ekledi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müjgan Şerefhanoğlu Sözen ise, “Aydınlatma konusunda her zaman öncülük yapan Philips’e bu çalışmayı yaptığı için teşekkür ediyorum. Aydınlatma konusunda yapılacak en iyi şey kişi ve kurumların tek tek yaptıkları çalışmalar değil, tüm çalışmaların belli bir planlama çerçevesinde yapılması... Kentin yaşaması için aydınlatma şart. Emniyet, güvenlik gibi kentin daha temel ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar bir yana, aydınlatmanın bir diğer boyutu ise kentin güzelleştirilmesine yönelik mimari yapıların, yeşil alanların vb. yerlerin aydınlatılması. Aydınlatmanın bir diğer avantajı ise gece aydınlatması ile neyi göstermek istiyorsanız onu aydınlatabiliyor olmanız. Böylece kenti daha cazip hale getirebiliyorsunuz. Artık günümüzde kent aydınlatması olmazsa olmaz. Ama bunun gerçek bir planlama ile yapılması lazım” diye konuştu.