Mucit Sayısında Artış
TÜRKONFED Brüksel'de Temsilcilik Açtı
TÜRKONFED'in Büyüme Hızı Beklentisi...
7 Ayda 2 Bin 157 Patent Başvurusu...
Yılın İlk Yarısında 603 Ürüne...
Marka Sayısı %28 Arttı
Patentli Üretim Yap, %50 Vergi...
Tasarım Stratejisi Ekonomi...
'İnovasyon'a İnovalig Dopingi
İSO 3. İnovasyon Ödülleri...
"Patent Başvurularının Artış...
TÜRKONFED Avrupa KOBİ ve Esnaf...
Türkiye Küresel Rekabette 44. Sırada
Patent Başvurularının %40'ı İstanbul'dan
The Economist'den Çarpıcı...
Ekonomistler 2014'ü Yorumladı!
TPE 2014 Ücret Tarifesini Belirledi
KOSGEB KOBİ Ödülleri Sahiplerini Buldu
TÜBİTAK’tan 10 Üniversiteye...
19 bin KOBİ'ye 'Ödeme' Müjdesi
Türkiye Ekonomisi Yüzde 4,4 Büyüdü
TÜRKONFED'den "Orta Gelir...
TÜRKONFED'den Bölgesel Kalkınma...
Büyüme, Rekabet Gücü ve İnovasyon
TÜRKONFED'den KOBİ'ler için...
TÜRKONFED DEİK'in Kurucu Üyesi Oldu
Patent Başvurusu Yapmayan Kentlerle Büyük Ekonomi Hayali Zor
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, 16 kentinden patent başvurusu dahi yapmamış Türkiye’nin dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmesinin zor olacağını söyledi.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda TÜSİAD, TÜRKONFED ve Karadeniz Teknik Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları’ konulu toplantının açılışında konuştu. “Birkaç yıl içerisinde KOBİ’lerimizin patent ve marka başvuru sayısını iki katına çıkarmak zorundayız” diyen Onatça, 16 kentinden patent başvurusu dahi yapmamış Türkiye’nin dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmesinin zor olacağını belirtti. Onatça, 2002 yılında sayısı bin 874’ü bulan patent başvuru sayısının 2012 yılında 11 bin 599’a, bin 784 olan tescil edilen patent sayısının ise 7 bin 816’ya ulaştığını söyledi. Onatça, hem başvurulan hem de tescil edilen patent sayısında gözle görülür bir artış yaşandığını, ama yine de yetersiz kaldığını kaydetti.
Onatça, “İller bazında dağılıma baktığımızda sadece Ankara, Bursa, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Konya, Manisa, Tekirdağ gibi büyük illerimizde 100’ün üzerinde patent başvurusu yapılmış, Muş, Siirt, Kars, Iğdır, Van gibi illerimizde ise yıllarca patent başvurusuyla tanışmamış. Buradan, 'orta gelir tuzağı' markalaşmanın önündeki en büyük engellerden biridir sonucuna varabiliriz. Bölgesel kalkınma için gerekli mikro reformlar yapılmadığı müddetçe, ileri teknolojiye yönelik Ar-Ge ve inovasyon destekleri sağlanmadıkça yukarıda bahsi geçen illerimiz gibi yoksulluk tuzağı ve orta gelir tuzağındaki illerimiz tuzaktan kurtulamayacaklar” diye konuştu. |