Sahibinden 1,5 Milyon Dolara...
Sahibinden Satılık Kilise Meclis'te
'Allah'ın Evini Nasıl Satılığa...
Emlakçıdan Az Kullanılmış,...
Kayseri'de Sahibinden Satılık...
Bina Yıkımında Faciadan Dönüldü
250 Yıllık Kilise Restore Edilecek
Yıkıma İsyan
Korku Filmi gibi Yıkım!
Yıkım Kabusu İşyeri Kapattırdı
Yıkım Şoku: "Nereye Gidelim?"
Şirince'nin Tarihi Kilisesinde...
Meryem Ana Kilisesi'nde Dizi Talanı!
‘Sansaryan’ın İadesine Ret
Tarihi Höyükte Talan Durmuyor!
Tarihi Kilise Otoparka Dönüştü
Tarihî Mezarlar Bulundu
"Sularımız Arsenikli, Havamız Siyanürlü"
"Batılılaşan İstanbul'un Ermeni...
Tarihi Tokmaklar Yok Oluyor
Tehlike Altında Bulunan Kültürel...
Bazı Ülkelerde Oturma İzni...
Tarihi Pasajı ve Sinemayı...
Ermeni Kilisesi'nde 'Kent...
Depremde Yıkılan Binaların...
Muş Kilisesi Yıkıma Direniyor
Muş’un en eski yerleşim yerlerinden biri olan ve Ermenilerin soykırım öncesinde uzun yıllar yaşadığı Kale Mahallesi’nde, kentsel dönüşüm süreci devam ediyor.
Muş Belediyesi TOKİ’yle yaptığı anlaşma sonrasında, Bakanlar Kurulu kararıyla mahalleyi kentsel dönüşüm alanı ilan etmişti.
Ardından basında çıkan haberler üzerine mahallede bir ev ve Ermeni Kilisesi, Muş’un bağlı bulunduğu Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillenmişti. Ancak belediye, bu arada kilise için kamulaştırma davası açtı ve davayı kazandı. Agos gazetesinden Uygar Gültekin'in haberine göre, Yapılan itirazlar sonrasında ise Muş 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, kamulaştırmaya tedbir kararı koydu. Van İdare Mahkemesi’ne ise kamulaştırmanın iptali için dava açıldı. Tarihi kilise, şimdilerde de yıkıma karşı direniyor. Muş Meryem Ana Ermeni Kilisesi, 1958 yılında kadar kamu mülküydü. 1958’de İl Özel İdaresi açık arttırmayla kilisenin bulunduğu araziyi sattı ve arazi, 1958’den itibaren Söylemez Ailesi’ne geçti. Cemaatsiz kalan kilise, yıllar içinde bakımsızlıktan çürüdü ve çatısı çöktü. Tarihi yapının şu an sadece dört duvarı ayakta. Kilisenin bulunduğu Kale Mahallesi, 21 Ekim 2012’de Bakanlar Kurulu kararıyla kentsel dönüşüm alanı ilanı edildi. TOKİ ile belediye arasında 2 Temmuz tarihinde imzalanan protokolle, 11 hektarlık alan için kentsel dönüşüm süreci işlemeye başladı. Belediye, konut sahipleriyle anlaşmaya vardı. Anlaşmaya varamadığı yerler için ise kamulaştırma yoluna gitti. Kamulaştırma kararının ardından kilise arazisinin sahipleri, kamulaştırma kararına karşı dava açtı. Muş Asliye Hukuk Mahkemesi, kamulaştırma kararına tedbir koydu. Karar uyarınca kilise üzerinde hiçbir işlem yapılmayacak. Aile, ayrıca Van İdare Mahkemesi’ne kamulaştırma kararının iptali için dava açtı. |