Eskişehir'de Korkutan Yıkım
Vatandaş İhbar Etti, Yıkımına Başlandı
'Bizi Bu Kış Gününde Sokağa Atıyorlar'
Bina İnşaatı Maliyetleri Yükseldi
"Yıkım Ruhsatı Verilirken...
Yıkıma İsyan
Korku Filmi gibi Yıkım!
Marmara Yıkımın Eşiğinde
Cevizli Tekel Fabrikası'nda...
Köprülü Kanyon’a Yıkım Hattı Geliyor
Mimarlardan İller Bankası...
Yıkım Kabusu İşyeri Kapattırdı
İller Bankası Binası'na Yıkım Tehdidi!
Yıkım Şoku: "Nereye Gidelim?"
Validebağ Korusu'nda Şafak...
16/9 Kulelerinin Yıkımı İhalesine...
Bağcılar'da Kentsel Dönüşüm Yıkımı
Romanlar Yıkıma Direndi ve Kazandı
Muş Kilisesi Yıkıma Direniyor
Bina Yıkımında Faciadan Dönüldü
Konya'da 5 katlı binanın yıkımı sırasında, yan binanın 2'nci katındaki binanın yatak odası duvarı yıkıldı. Facianın eşiğinden dönüldüğü olayda şans eseri odada yatakta uyuyan bulunmaması üzerine ölen ya da yaralanan olmadı.
DHA'nın haberine göre, olay, bugün saat 11.15 sıralarında merkez Karatay İlçesi'nde meydana geldi. Konya Büyükşehir Belediyesi, Şems Tebrizi Mahallesi'nde Mevlana'nın ailesiyle birlikte 1228 yılında Karaman’dan, Konya'ya göç ettiği sırada kaldığı ilk evin ve medresenin bulunduğu alanın tespit edilmesi üzerine orada bulunan binaları yıkıp, yerine aslına uygun şekilde Mevlana'nın ilk evi ve medresesini yapma kararı aldı. Bunun üzerine o bölgedeki evler kısım kısım boşaltılıp yıkmaya başlandı. Yaklaşık 3 ay önce başlayan eskiden dershane olarak kullanın 5 katlı binanın yıkımı sırasında bugün iş makinası tarafından taşıyıcı kolanlardan bazıları zayıflatıldı. Ardından da zayıflatılan kolana bağlanan çelik halat iş makinasıyla çekildi. Ancak yıkım sırasındaki kolan ve beton parçaları bitişiğindeki 5 katlı binanın 2'inci katındaki Perihan Ergün'e ait evin yatak odasının duvarını yıktı. Deprem olduğunu sanan Perihan Ergün ve kızı Sevgi Ergün de hızla binayı tahliye etti. Facianın eşiğinden dönülen olayda şans eseri yatakta uyuyan bulunmaması üzerine ölen ya da yaralanan olmadı. Paniğe kapılan Perihan Ergün, sinir krizi geçirmesi üzerine olay yerinde çağrılan sağlık görevlileri müdahale etti. Ergün, müdahalenin ardından dinlenmesi için caddedeki kadın kuaförüne alındı. Bu sırada bölgeye gelen polis ve itfaiye ekipleri de enkazında altında kalan olup olmadığını araştırdı. Şans eseri enkaz altında her hangi birisinin bulunmadığı ortaya çıktı.
Görgü tanıklarında Ali Kayalar, "Yıkım yaklaşık 3 aydır devam ediyordu. Sabah saatlerinde işçiler, kolanlardan bazıları zayıflatıp, bir tanesini çelik halatla iş makinasıyla asıldılar. Bu sırada binan 2-3 katı birden yıkıldı. Yıkım sırasında bitişiğindeki evin duvarı da yıkıldı."dedi. Yatak odasının duvarı yıkılan binanın alt katındaki dükkanda çiçekçilik yapan İlhan Renklibay, "Bu bölgede Mevla'nın ilk kaldığı evi varmış. Aslına uygun ev yapılacak. O nedenle 19 Mayıs ilkokuluna kadar bu bölgedeki binalar yıkılacak. Bu binalar kısım kısım boşaltılıyor. Şu an bize tebligat gelmedi. Bitişiğimizdeki binanın yıkım çalışmaları yaklaşık 3 aydır devam ediyor. Yıkım yapılırken sürekli bizim camlarımız ve bina sarsılıyor. O yüzdende binan üst katındaki dairelerde oturanlardan bazıları boşlattı. Sürekli deprem oluyor paniği içindeyiz. Bu günde üst kattaki evin duvarı yıkılmış."dedi. Polis, çevrede geniş güvenlik önlemi alırken yıkım çalışmaları da durduruldu. Mevlana'nın kentte oturduğu ilk evi ile ilgili araştırma yapan Araştırmacı- Yazar Mehmet Ali Uz, daha önce yaptığı açıklamarda, " Bilindiği gibi Hz. Mevlana ve ailesi 1228 yılında Karaman’dan Konya’ya geldiğinde Altunba (İplikçi) Medresesi’ne inmiş, bir süre orada ikamet etmiş, daha sonra aile, Baha Veled’in isteği üzerine Selçuklu Devlet Adamlarından Sultan Alâeddin’in dizdarı Bedrettin Gevhertaş’ın yaptırmış olduğu medreseye taşınmıştır. Mevlana vefat edinceye kadar bu medresede oturmuş, çocuklarını burada büyütmüş, eserlerini burada vermiş, Şems’le sohbetlerini burada vermiş, Şems’in öldürülmesi hep bu medresede cereyan etmiştir. Medrese, Selçuklu ve Karamanoğlu döneminde Medrese-i Mevlana, Osmanlı döneminde Medrese-i Molla, daha sonra Molla-i Atik (Eski Molla) Medresesi, sonradan Molla-i Cedid (Yeni Molla) Medresesi olarak anılır. Medrese, pek çok Konya medresesinde olduğu gibi kara örtü denilen toprak damlıdır. Medrese, kerpiç ve toprak malzeme ile yapıldığı için zamanımıza kadar gelememiştir."dedi. |