Kamu Alanları İmara Açılmaya...
İMO: Tarihi Dört Ayaklı Minare...
"Suriçi ve 33 Medeniyet Haritadan...
Danıştay, Sur'da 'Acele Kamulaştırma'...
Çinliler, Suriye’nin İmarı...
Suriye’nin Yeniden İnşası...
'Maydos'ta Tunç Çağı'na Ait...
Kaleiçi’nin Tarihi Surlarına Restorasyon
Roma Surlarının Sırrı Çözüldü
Suriyeliler İstanbul'u Mesken Tuttu
Sur Çelik Kapı’dan Miror
Diyarbakır Surları Restore Edilecek
Sur Çelik Kapı’dan Sur Wall Sistemi
Tarihi Surlarda Kaçak Yapılaşma
Suriyelilerin Türkiye’deki...
2000 Yıllık Surlarda Restorasyon Başladı
Ankara Metrosu’nda Bulunan...
Sur Çelik Kapı’dan Farklı...
'Her 100 İstanbullu'dan 4'ü...
UNESCO’ya Sur ve Dicle için Açık Mektup
Tarihi Surlara ‘Portatif Örtü’
Mimarlar Odası’ndan Gözlem Raporu: Sur’un Mimari Mirası Yok Edildi
TMMOB Mimarlar Odası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel ilçesi Sur’da yapılan kentsel dönüşüm projesiyle ilgili hazırladığı raporda, bölgenin mimari mirasının yok edildiğini savundu.
Diken'den Rıfat Doğan'ın haberine göre, Sur’u 27 Ekim’de ziyaret eden TMMOB Mimarlar Odası merkez yönetim kurulu ve şube yönetim kurulları, yaptıkları tespit ve incelemeler sonrasında gözlem raporu hazırladı.
‘Geleneksel sokak dokusu bozulacak’ Mimarlar Odası, kentsel dönüşüm kapsamında hazırlanan planların olası risk ve tehlikelerine vurgu yaparak şu noktalara dikkati çekti: * Geleneksel sokak dokusunun ve perspektifinin bozulmasına sebep olacak. * Cephe uzunluğu yapı yüksekliği ve yol genişliği oranlarını insan ölçeğinden çıkararak sağır cephe uygulamalarıyla şehircilik ve planlama ilkelerine aykırı sokaklar oluşturacak. * Duvar, çit, direk yapılamayacak ve ağaç dikilemeyecek olan ön bahçelerde konut özel alanlarını kamuya açık hale getirerek mahremiyeti ortadan kaldırılacak ve ticari kullanıma yönlendirecek. * Taşıt yollarında yerel malzeme yerine asfalt kullanımına izin vererek özgün dokuyu bozacak ve yol kotlarının yükselmesine sebep olarak yapıları su baskını riskine açık hale getirecek. * Yeni yol açılması ve mevcut yolların genişletilmesi sonucu oluşacak artık parsellerin kullanımı belirsiz bırakarak plan bütünlüğünü bozacak. ‘Dönüşüm, sosyo-kültürel yapıda ayrışmaya neden oldu’ Raporda, bugünlerde kent merkezlerinin, tarihi, doğal ve kültürel miras alanlarının sermayenin yeni yatırım alanları olarak değer kazandığı belirtilerek emlak geliştiricilerinin ilgisini çeken, göç edilerek terk edilen ve yıkıma uğrayan Suriçi’nde yeni yapılar inşa edildiğine vurgu yapıldı: “Var olan yerleşim yerleri üzerinde dönüşüm projeleri uygulanarak mimari miras yok edilmiş, toplumun sosyo-kültürel yapısında ayrışmaya neden olunmuştur. Kenti ihya edeceği söylenen dönüşüm projesiyle tarihi kent merkezi kamusal alan ve konut bölgesi olmaktan çıkarılarak, ticaret ve finans merkezi olarak kurgulanmış, yerinde iskânı sağlanmayan yurttaşlar kentin çeperlerine gitmeye zorlanmıştır.” |