İMO: Tarihi Dört Ayaklı Minare...
Mimarlar Odası’ndan Gözlem...
Musluk Sularının Yüzde 83'ü...
Tokat'taki Kazıda 500 Yıllık...
Side Antik Kentinde Roma Dönemine...
Mevlevihanenin 762 Yıllık...
İki Yeni Çini Fırını Kalıntısı...
Marmaray Kazısında Tarihi...
Domuztepe'de 'Hayat Ağacı'...
Van'da Urartulara Ait Dini Mekan Bulundu
2 Bin Yıllık Antik Yol Bulundu
350 Bin Yıllık Kemik Parçaları Bulundu
Assos'ta Bin 800 Yıllık Bronz...
Üniversiteye Yol Yapılırken Bulundu!
Truva Savaşı'nın Mimari Parçaları...
Kahramanmaraş'ta 'Mağara İçi...
Tarihi Köşkün Çatısında Su...
Sagalassos'ta 2 Bin Yıllık...
Uşak’ta 200 Bin Yıllık İnsan...
Yol Çalışmasında 2 Tarihi Mezar Bulundu
2300 Yıllık Yol Bulundu
Adıyaman'da 1600 Yıllık Mozaik Bulundu
'Maydos'ta Tunç Çağı'na Ait Sur Duvarı Bulundu
Çanakkale'de Eceabat'taki Maydos Kilisetepe Höyüğü kazılarında Tunç Çağı'na ait sur duvarı, alet edevat ve fosiller ortaya çıkarılarak 6 bin yıl öncesinden başlayıp bugüne kadar kadar üst üste yerleşmiş 8 dönem tespit edildi.
Çanakkale'nin Eceabat ilçesindeki Maydos Kilisetepe Höyüğü kazılarında Tunç Çağı'na ait sur duvarı, alet edevat ve fosiller bulundu.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı içindeki höyükteki kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göksel Sazcı başkanlığındaki ekip tarafından sürdürülüyor. Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Sazcı, yaptığı açıklamada, modern yerleşim alanı içerisinde kalan höyükte bu yıl yapılan kazılarda Yunanlıların bölgeye ilk göç ettiklerinde inşa ettikleri geometrik yapılardan birisine ulaştıklarını söyledi. Batı Anadolu kıyılarında bu tür yapılara çok fazla rastlanmadığına işaret eden Sazcı, "Yunanlıların ilk göçlerine ait seramikler ve buluntular ele geçiriliyor ama yapıları, tam olarak buradaki gibi ender ele geçiyor. Bu bölge ve Troia Çanakkale bölgesi için oval şekilde bir yapı ortaya çıktı." diye konuştu. "Surun uzun bir kısmını ortaya çıkardık" Sazcı, bu yılki kazıların Tunç Çağı ağırlıklı çalışmalar olduğuna dikkati çekerek, "Tunç Çağı'na ait bir surun uzun bir kısmını ortaya çıkardık. Önünde bir yol bulduk. Önümüzdeki yıllarda bu yolu da takip ederek yerleşimin girişini bulmayı hedefliyoruz. Açılan bir çukurun içerisinde 15 adet kilden bir ayak, onun üzerinde bir platform, bu platformun yanında çeşitli kaplar ve demirden yapılmış bir orak bulduk. Burasının güncel işlerin yapıldığı bir alan olduğunu tespit ettik." dedi. "10-11 yerleşim tabakası bu höyükte" Doç. Dr. Sazcı, bölgede, 6 bin yıl öncesinden başlayıp bugüne kadar kadar üst üste yerleşmiş 8 dönem tespit ettiklerini belirtti. Ana kayaya ulaşmak için önlerinde yaklaşık 3 metrelik bir dolgu bulunduğuna işaret eden Sazcı, "Bu mesafede de en az iki ya da üç tabaka daha tahmin ediyoruz. Yaklaşık 10-11 yerleşim tabakasının bu höyükte olduğunu söyleyebiliriz." dedi. Sazcı, yerleşmenin uzun süre burada bulunmasının, boğaz geçişleri ve Kilye Koyu ile alakalı olduğunu dile getirerek, "Tunç Çağı'nda da önemli bir geçiş noktası olan Çanakkale Boğazı'nı Anadolu yakasında Troia yerleşmesi üstleniyor. Avrupa yakısında ise Maydos Kilisetepe Höyüğü yerleşmesi üstleniyordu. Buluntular da zaten bunu gösteriyor." diye konuştu. |