Mimar Sinan’ın Hamamı Satılık
Mimar Sinan’ın Eserleri Yıllardır...
Mimar Sinan'ın 450 Yıllık...
Mimar Sinan'ın Eserine Beton Döktüler!
Mimar Sinan'ın Hiç Bilinmeyen...
Mimar Sinan'ın Göremediği...
Mimar Sinan’ın Mihrimah Camisine...
Mimar Sinan'a Ayıp Düzeltildi
Mimar Sinan'ın Eserine Otomatik...
Mimar Sinan Günümüz İstanbul’unu...
Mimar Sinan Külliyesini Tanınmaz...
Mimarlar Soruyor: Mimar Sinan'ın...
Mimar Sinan'ın Artık Bir 'Plotter'i Var
Mimar Sinan'ın Köprüsü İhmalden Çürüyor!
Mimar Sinan'ın Camisi 5 Asır...
Mimar Sinan'ın İzindeler
Mimar Sinan'ın doğduğu Kayseri'nin merkeze bağlı Melikgazi İlçesi'ne bağlı Ağırnas'ta babadan oğula geçen taşçılık ve taş kırma mesleği sürüyor. Ekmeklerini taştan çıkartan Mimar Sinan'ın torunları, ocaklardaki yaklaşık 20 tonluk kayaları balyozla kırıp, tanesini 50 kuruştan satıyor.
DHA'nın haberine göre, Mimar Sinan'ın torunları, Ağırnas Beldesi'ndeki taş ocaklarında 40 dereceyi aşan sıcak altında balyoz sallayarak kayaları çıkarıyor. Sonra duvarda kullanılacak ebatlarda taşları kesiyor. Beldedeki Büyükkçakıllı Mevkii'nde yıllardan bu yana işletilen taş ocaklarında çalışan ustalar ailelerinin geçimlerini bu işten sağlamaya çalışıyor. Babadan öğrendiği taş kırmayı devam ettiren taş ustalarından Galip Hasta, şöyle dedi:
"14 yaşından beri taş işi ile uğraşıyorum. Bu bizim baba mesleğimiz. Ekmeğimizi taştan çıkartıyoruz. Mimar Sinan'ın torunlarıyız. Sıcak havada geçim zor. Ekmeğimizi taştan çıkartıyoruz. Bu dev kayalardan duvar ve Arnavut kaldırımları için parke taş üretiyoruz. Taşları tamamen el işliğiyle kullanır hale getiriyoruz." Bir diğer taş ustası Nurullah Yağmur, kestikleri taşların evlerin duvarlarında park, kaldırımlarda ve yollarda çeşitli ebatlarda kullanıldığını söyledi. |