Köylünün Arsenik İçmesine...
BASKİ'den Arsenik Açıklaması
"60 Mahallemiz Arsenikli Su İçiyor!
'Çok Tuvalete Çıkıyorsunuz'
“Ermenek’teki Kazanın Nedeni...
Soma'da Raporlar Tamam, Üretime Devam
Madende Göçüğe Karşı Çin Teknolojisi
Yaşam Odası Yerine İstasyon!
Her Madende Oksijen Maskesi...
22 Maden İşletmesi Kapandı
Madencilik Sektörü İhracatı Azaldı
Maden Ocağında Göçük
İzmir’de 150 Yıllık Direk Direnişi!
İzmir Körfezi'nden Sevindiren Haber
İzmir'de Plan Gerginliği
İzmir’in 5 Yıllık Yol Haritası Hazır
İzmir'den Gökçek'e Su Cevabı
‘İzmir’in Çernobil’inde Son Dönemeç
İzmir'in 'Manhattan Hayalleri'...
İzmir'de "Otomobilsiz Kent...
İzmir ‘Malları’ için Büyük...
Kültürpark'ın Geleceği için...
İzmir’de Termik Santral Lisansına İptal!
İzmir'de Korkutan Görüntü
İzmir’de Bir İlk: ‘Çakma Sanayici’ye...
Azeri Yatırımında "Aslan Payı" İzmir'e
Eyfel’in İzmir’deki Asırlık...
Maden Sahasında Arsenik Tespit Edildi
Efemçukuru'nda maden sahası kapasite artışı talebinden sonra dün bilirkişi heyeti bölgedeydi. İZSU'nun bölgedeki su analizlerine göre ise yüksek miktarda mangan, demir ve arsenik var.
Birgün Gazetesi'nden Gülsen Candemir'in haberine göre, İzmir’in su toplama havzası olan, çam ağaçları ile kaplı Efemçukuru bölgesinde yıllardır altın çıkaran uluslararası altın şirketi Euro Gold TÜPRAG, kapasitesini yılda 400 binden 600 bin tona çıkarmak isteyince halk itiraz etti. İtiraz üzerine İzmir 1. İdari Mahkemesi, bilirkişi heyeti belirleyerek, madenin çevresel etkilerinin incelenmesini istedi. Üç kişilik bilirkişi heyeti dün Efemçukuru bölgesindeki maden alanına gitti. Heyet ile beraber, davayı açan EGEÇEP ile Gül-Der üyeleri de incelemeyi izlemek istedi. Mahkeme ve bilirkişi heyeti basının incelemesini reddetti. Maden sahası dışına çıkardı.
İZSU raporu kaygılandırdı Madeni bilirkişi heyeti ile Bakanlık, EGEÇEP avukatları, İzmir Su ve Kanalizasyon İşleri (İZSU) yetkilileri inceledi. İZSU, keşfin yapılacağı gün açıkladığı raporda bölgedeki kaynaktan aldığı su örneklerinde yüksek miktarda mangan, demir ve arsenik tespit ettiklerini açıkladı. Dava avukatları İZSU’nun bu raporunun da dikkate alınmasını talep etti. Bilirkişi heyeti, maden alanındaki çeşitli yerlerde bulunan atıklardan, atık sudan, kullanma suyundan ve Efemçukuru köyündeki sulardan numuneler alarak incelemeye gönderdi. ‘10 yıl sonra köyümüz yok olacak’ Bilirkişi heyetinin incelemesine Karaburun Kent Konseyi de katılırken, maden girişini çok sayıda jandarma ve çevik kuvvetin girişleri kapattığı görüldü. Heyetin çıkmasını bekleyen Kavacık köylüleri ise, maden şirketine tepkiliydi. Kavacık Köyü Kooperatif Başkanı Nadir Bayar, madenin bacalarında filtre olmadan üretim yaptığını iddia etti. Bayar “Biz sadece oksijen ve temiz hava istiyoruz. Köyümüzü yok etmesinler. On yıl sonra burada köyüm kalmazsa nereye gideceğim, çocuklarımı nerede büyüteceğim?” dedi. Uzmanlar 'kanser artar' İzmir’in ağaçsız görüntünün aksine tamamı çam ağaçları ile kaplı Efemçukuru, İzmir’in su ihtiyacını karşılayan en büyük havza niteliği taşıyor. Tahtalı Barajı havzasında kalan bölgede maden olduğu için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çamlı Barajı’nın yapımından vazgeçmişti. Madenin kapasitesi artarsa, başta Efemçukuru, Balçova, Güzelbahçe ilçelerinin suyu, İzmir’in yeraltı suları ve Tahtalı Barajı’nın suyu, yüksek orandaki arsenikten etkilenecek. Uzmanlar, madenin alanı genişler ise, kanser vakalarının da arsenik nedeni ile daha da artacağını öne sürüyor. |