Pancar Motor Fabrikasının...
O İlçede Arsa Fiyatları Uçtu
Sanayiciler Üretimdeki Düşüşü...
Sanayicinin Kur İsyanı: Zarar...
Sanayi Üretimi Arttı
Sanayi Ekimde Yüzde 74.9 Kapasiteyle...
Arsa Fiyatları 7 Kat Arttı
Sanayide Ciro Azaldı
Sanayi Üretim Endeksinde Değişim
İzmir Susuz mu Kalacak?
'Sanayi Altyapısına Daha Çok...
Maden Sahasında Arsenik Tespit Edildi
İzmir’de 150 Yıllık Direk Direnişi!
İzmir'de Plan Gerginliği
İzmir’in 5 Yıllık Yol Haritası Hazır
İzmir'in 'Manhattan Hayalleri'...
İzmir ‘Malları’ için Büyük...
Kültürpark'ın Geleceği için...
Sanayi İşgücü Girdi Endeksleri Arttı
Soma'ya OSB Kuruluyor
OSB'den Sektörel Kota Uygulaması Talebi
OSB'nin Yatırım Alanı İki Kat Büyüyecek!
Çevreci Tesis ile OSB Elektriğini...
"Hiç Kimse Rant Niyetiyle...
Türkiye'nin En Büyük OSB Teknoparkı...
Islah OSB'lerden Dönüşen OSB'lere...
EBSO'dan OSB'lerde Finansal...
İzmir’de Bir İlk: ‘Çakma Sanayici’ye Arsa Yok!
Tire Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye'de ilk defa yeni bir uygulamaya imza atarak, fabrika kurmayan yatırımcıların arsalarına el koyma kararı aldı. Tire Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Kosat Gürler, "Yatırım yapmayanların arsalarını geri alacağız. Bedelini ödeyip tahsislerini iptal edeceğiz" dedi.
Ege'de Son Söz'den Sinan Doğan'ın haberine göre, organize sanayi bölgelerinde arsa satın almasına rağmen uzun süre fabrika kurmayan yatırımcıya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı müfettişleri incelemeleri sıklaştırırken, İzmir'in en büyük sanayi bölgelerinden biri olan Tire Organize Sanayi Bölgesi (TOSBİ) bir ilke imza atıyor. TOSBİ yönetimi, bölgedeki yatırım yapılmayan arsalara parasını ödeyip el koyma kararı aldı. Yönetim, el koyduğu arsaları gerçekten fabrika kurup üretim yapacak sanayiciye verecek.
Tire Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Kosat Gürler, bölgelerinde bazı yatırımcılara tahsis edilen büyük ölçekli arsalar olduğunu ancak bu arsalara uzun süredir yatırım yapılmadığını belirterek, "Yönetim olarak yatırım yapmayanların arsalarını geri alacağız. Bedelini ödeyip tahsislerini iptal edeceğiz. Metrekare satış fiyatı 35 euro olan arsaları bedelini ödeyip alacağız. Sonra gerçek yatırım yapacak sanayiciye 20 euroya kadar satacağız. Bu konuda yönetim kurulu olarak karar aldık" dedi. 'Pınar'a yer bulamadık' Tire Organize Sanayi Bölgesi'nde 4 yıldır arsa satışı yapamadıklarını dile getiren Gürler, "Durumumuz hiç iyi değil. Bölgeye yatırımcı bulmakta zorlanıyoruz. Bir de başımıza Ödemiş Organize Sanayi Bölgesi çıktı. Onlar da yatırımcı çekmek için çabalarını yoğunlaştırıyorlar. Bize Tire OSB'yi daha da hareketlendirmek istiyoruz. Bu nedenle yeni arsalar yaratmamız lazım. Pınar Süt, Pınarbaşı'ndaki süt ve yem fabrikasını şehir dışına taşımak istiyor. Bizden 2000 bin metrekare yer istiyor. Mevcut yerleri gerçek yatırımcılarına kavuşturarak yer sıkıntısını çözmek istiyoruz" diye konuştu. Üçte biri dolu Tire OSB 1993 yılında resmen faaliyete başladı. 1998'e kadar altyapı proje, planlama ve kamulaştırma işlemleri devam eden bölge, daha sonra yatırımcılara açıldı. Bölgede bulunan sanayi parselleri toplam 2.780.459 metrekare yüzölçümüne sahip. İçerisinde büyüklükleri 5.000 ile 200.000 m2 arasında değişen 197 adet sanayi parseli bulunuyor. OSB tarafından satılabilir nitelikteki sanayi parsellerinin yüzde 71’i olan ve yaklaşık bir buçuk milyon metrekare alana sahip 112 adet parsel katılımcılara tahsis edildi. Toplam kullanılabilir nitelikteki sanayi alanının yüzde 33’ünde üretim, inşaat ve montaj faaliyetleri devam ediyor. Bölgede yaklaşık 51 tesis sanayi faaliyetlerini sürdürüyor. İçlerinde plastik ve süt işleme tesisleri ile gıda sanayinin ağırlıkta olduğu 19 tesis inşaat veya montaj aşamasında. |