Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Konut Satışları İki Ay Üst Üste Arttı, Fiyatlar Yükseldi

Konut sektörünün daha önce “Talep düştüğü için fiyatlar geriliyor. Bu nedenle üretim de durma noktasına geldi ama bu talep canlanınca arz kalmadığı için fiyatlar sıçrayacak” uyarısı gerçeğe dönüyor.

yapi.com.tr
Konut Satışları İki Ay Üst Üste Arttı, Fiyatlar Yükseldi (Fotoğraf: AA)

Konut satışlarının iki ay üst üste yükselmesi, sektör temsilcilerinin sık sık tekrarladığı “Bekleyen talep harekete geçecek ve fiyatlar yeniden yükselmeye başlayacak” uyarısının başlangıcı olarak yorumlandı.

TÜİK’e göre konut satışları ağustosta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.9 arttı. Bununla birlikte Merkez Bankası da konut fiyat endeksi verilerini açıkladı. Yılbaşından bu yana ortalama yüzde 0.9-2 aralığında artan fiyatlar taleple birlikte satışlar canlanınca sıçrayarak yüzde 3.6 arttı.

Cumhuriyet’ten Ali Can Polat’ın haberine göre; iki veriyi birlikte okuyan sektör mensupları, “Talepteki düşüşle fiyatlar geriledi ve alım seviyesine gelmişti, şimdi yeniden canlanınca fiyatlar da artışa geçmeye başladı. 2025’in ikinci çeyreği bu manada fiyatların hızlandığı bir dönem olacak.” diyor.

Konuyu değerlendiren İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Engin Keçeli şöyle konuşuyor: “Yılbaşından bu yana reel olarak düşen fiyatlar ihtiyacı olanların konut alabileceği seviyeye geriledi. Bir yandan da faiz indirim beklentileri arttı, borsada kâr satışları yapanlar oldu ve konut müteahhitlerinin TL vadeli kampanyaları yurttaşa cazip görünmeye başladı. Bütün bunlar birleşince konuta talep yeniden canlandı. Dün ABD Merkez Bankası faiz indirdi, bu kararla birlikte bu ay satışlarda artışın süreceğini düşünüyoruz.”

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Ramadan Kumova ise şunları söylüyor: “Kasım 2024 gibi konut kredilerinde bir düşüş öngörüyoruz. Bunun yanında maliyet eksenli fiyat artışlarının da kaçınılmaz olduğunu gören konut alıcısı harekete geçti.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/konut-satislari-iki-ay-ust-uste-artti-fiyatlar-yukseldi_206346.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!