Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kayseri Mimarlık Festivali: "Yeniden Anlatılan Hikâyeler”

TMMOB Mimarlar Odası Kayseri Şubesi tarafından 3-5 Ekim 2024 tarihlerinde üçüncüsü düzenlenecek olan Kayseri Mimarlık Festivali’nin teması “Yeniden Anlatılan Hikâyeler”.

yapi.com.tr

Buluşmalar

Kayseri Mimarlık Festivali: "Yeniden Anlatılan Hikâyeler”
BAŞLANGIÇ TARİHİ: 3 Ekim 2024
BİTİŞ TARİHİ: 5 Ekim 2024
DÜZENLEYEN:

TMMOB Mimarlar Odası Kayseri Şubesi

WEB ADRESİ:

https://www.kaymimod.org

+ Ajandama Ekle

Kayseri Mimarlık Festivali'nin be seneki teması "Yeniden Anlatılan Hikâyeler". Temaya odaklanan proje ve araştırmalarını paylaşacak konuşmacılar arasında Ahmet Sezgin, Cem Sorguç, Chen-Yu Chiu, Christele Harrouk, Elif Çelik, Hayriye Sözen, Kadir Uyanık, Kim Seunghoy, Melis Cankara, Melis Varkal, Merve Gedik, Mucip Ürger, Nevzat Sayın, Zeynep Eres ve Zeynep Hagur yer alıyor.

Festival bu sene temaya uygun olarak, yakın zamanda yeniden işlevlendirilmesi gündemde olan Abdullah Gül Üniversitesi Sümer Kampüsü’nde yer alan Makine ve Bakım Atölyesi’nde gerçekleşecek.

Festivalin küratörü Sevince Bayrak’ın festival teması ile ilgili yazdığı metin:

Yeniden Anlatilan Hikâyeler

“Hiçbir yapıt boşluğa doğmaz; akan nehre sonradan eklenir.” diyor Nurdan Gürbilek. Akan nehir; sözcükler, imgeler ve  binalar, yollar ve köprülerle dolu; yeniden anlatılan hikâyelerde hepsine yer var.

Hikâye, ister imgelerle isterse sözcüklerle anlatılsın, günlük hayatın bir parçası. Sadece bugün, teknolojinin yardımıyla her anı doldururken değil, anlatmak için ilk araçları keşfettiğimizden beri hikâyesiz bir günümüz geçmiyor. Önce başkalarınınkini dinliyor, sonra kendi hikâyelerimizi kuruyoruz. Bizden önce anlatılanlar, farkında olsak da olmasak da, bizim anlatacaklarımızı etkiliyor; hikâyenin kendisi kadar onu kimden dinlediğimiz de önemli oluyor. Olay örgüsüne kimin bakış açısından bakıyoruz? Hangi kahramanların sesi gür çıkıyor, hangilerini hiç duymuyoruz? Hikâyeyi yeniden anlatmak en bilindik efsanelerin, mutlak doğru sanılanların bile başka türlü hayal edilmesinin, yeni kahramanların önünü açıyor.

Bugün mitolojiden tarihe, teknolojiden tıbba yıllardır söylenegelen hikâyeler yeniden anlatılıyor, mimarlık da bundan nasibini alıyor. Her seferinde sıfırdan inşa etmek yerine, mevcut olanı dönüştürmek, yapıların yeniden hayat bulmasını sağlamak; kentleri mega projeler yerine küçük ölçekli müdahalelerle iyileştirmek, mimarlığı sadece inşa etmekten ibaret olmayan kolektif bir çaba olarak görmek hiç olmadığı kadar gündemde. Üstelik keyfi bir tercih olarak değil, ekonomik, çevresel ve sosyal krizlerin içiçe geçtiği bir dönemde, bir çıkış noktası olarak hikâyeler başka perspektiflerle ve yöntemlerle yeniden kuruluyor.

Yeniden anlatmanın amacı, zaten bildiğimiz şeyleri tekrar söylemek ya da yepyeni bir şey yaratmak değil. Daha önce duymadığımız ayrıntıları, adını bilmediğimiz kahramanları tanımak, öyle değil de böyle olsaydı diyebilmek, görmediğimiz açılardan çekilmiş fotoğraflara bakmak. Her yapıtın mutlaka katettiği inişli çıkışlı yolları açığa çıkarmak için akan nehiri, içine doğanlarla beraber yeniden anlatmaya ihtiyacımız var.

TMMOB Mimarlar Odası Kayseri Şubesi tarafından düzenlenen Kayseri Mimarlık Festivali 3-5 Ekim 2024 tarihlerinde düzenlenecek.

http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/kayseri-mimarlik-festivali-yeniden-anlatilan-hikayeler_206339.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!