Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İşte İstanbul'un 'Dönüşüm' Haritası

İstanbul dönüşüme hızlı başladı. Belediyelerin projeleri tam hız sürüyor, mahalle mahalle toplantılar yapılıyor, onaylanan projeler hızla tamamlanıyor.

yapi.com.tr
İşte İstanbul'un 'Dönüşüm' Haritası

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, uzun zamandır Türkiye'nin gündeminde olan 'depreme dayanıksız yapıların yıkılarak yenilenmesi' konusunda belediyeler yol almaya başladı. 4 milyona yakın konutun bulunduğu İstanbul'da kentsel dönüşüm hareketliliği start aldı. Bu kapsamda atılan adımlarla Zeytinburnu, Kağıthane, Bağcılar, Esenler, Şişli, Bayrampaşa, Pendik, Kartal, Üsküdar, Sarıyer ve Çekmeköy gibi ilçelerde depreme dayanıksız binaların yıkımına başlandı. Bazı ilçelerde yerinde dönüşümün yapıldığı İstanbul'da bazı içlerde ise yeni alanlara yapılan binalarla süreç sürdürülürken, Esenler ve Zeytinburnu'nda ise dönüşüm kapsamında yapılan konutların bir bölümü teslim edilmeye başlandı.

Çekmeköy kendiliğinden yenileniyor

Çekmeköy, dönüşüm açısından İstanbul'un en şanslı ilçeleri arasında yer alıyor. 14 hektarlık alanıyla İstanbul'un en büyük ilçeleri arasında yer alan Çekmeköy'de yaşayan nüfus ise 187 bin. Yüzölçümünün sadece 3 bin 500 kilometrekaresinde yapılaşma bulunan Çekmeköy'ün Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, kentsel dönüşümün ilk evresinde kendilerinin de yer aldığını ifade ederek, "Bu kapsamda Çekmeköy'deki askeri lojmanlar Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen patlatma yöntemiyle yıkıldı. O bölgede TOKİ çalışmalarını sürdürüyor. Eski yapı sahipleri çevrede yükselen ve yaşam standartlarını yükselten yapıları gördükçe müteahhitlerle anlaşıyor. Bu vesile ile genç ilçenin yapılaşması da kendiliğinden yenileniyor" dedi. Yeni yapılanma sürecindeki Çekmeköy'de 2012 yılında; 327 adet yıkım yapıldı.

Bayrampaşa'da büyük dönüşüm cezaevinden başlayacak

Bayrampaşa da kentsel dönüşüme erken başlayan ilçelerden.  Depreme dayanıklı konutların geliştirilmesi için uzun süredir müteahhitlerle toplantılar yapan Bayrampaşa Belediyesi,  bu görüşmeler sonucunda geçtiğimiz yılın nisan ayında dönüşümü başlattı.  6 Blok ve 28 konut yıkılarak 100 kişinin yeni evlere kavuşmasını sağlayacak startı verdi. 12 kattan oluşacak, otoparkı, yeşil alanları, asansörü olacak yapılar depreme dayanıklı inşa edilmeye başlandı. Proje tamamlanmak üzere. Bayrampaşa Belediyesinin şimdiki hedefinde ise boşaltılan eski, Bayrampaşa Cezaevi alanı var.  Kısa sürede 'Ada bazlı kentsel dönüşüm' anlamında büyük aşama kaydettiklerini belirten Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner; "Profesyonel anlamda bu projeyi ilk kez bir gerçekleştiriyoruz. Sırada eski cezaevi alanımız var" dedi. Silivri'ye taşınmış olan 120 dönüm civarı kullanım alanı olan eski Bayrampaşa cezaevi alanı İBB meclis kararı ile kentsel dönüşüm alanı olarak kabul edildi. Çevre alanları satın alınarak 150 dönüme çıkan ve Büyükşehir belediyesine ait olan eski Bayrampaşa cezaevi alanı şu an itibarı ile molozlardan arınmış düz bir alana sahip. Büyükşehir belediyesine ait olan bu alan için projeler üzerine çalışmalar devam ediyor. Aydıner'in verdiği bilgiye göre bu alanda çok yakında temel atılacak.

15 bin kişi cezaevi arazisine taşınacak

2 bin 500 konutun yapılarak 15 bine yakın Bayrampaşalının buraya nakli ile Bayrampaşa da cezaevi alanı kadar bir bölge boşaltılmış olacağını aktaran Aydıner, "Boşalan bölgeye yine güvenli ve kullanışlı binalar inşa edilecek. Bayrampaşa'da İstanbul dışına taşınma planı olan ve 300 dönümlük bir alana sahip olan yaş sebze hali, yine ileriki dönemlerde şehire yakın bir yere taşınma planı olan Bayrampaşa otogarı da kesin olmamakla beraber kentsel dönüşüm alanı olarak kullanılması muhtemel yerler arasında" dedi. Bunların yanında ilçenin Vatan mahallesinin tamamen yıkılarak topluca kentsel dönüşüm hayata geçirileceği ifade ediliyor.

Üsküdar boğazda dönüşüm için karar bekliyor

Üsküdar'da kentsel dönüşüme ilişkin ilk adımlar atılarak Acıbadem mahallesinde Acıbadem Caddesi üzerinde kentsel dönüşüme ilk kepçe vuruldu. Cadde üzerinde bulunan Kalelioğlu apartmanı  yıkılarak 10 aylık bir süreç içerisinde yeniden yapılarak hak sahiplerine teslim edilecek. Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, "İlçede dönüşüm yapılan binalarda oturan vatandaşların, dönüşüm bitene kadar yerleşecekleri konutların bulunması ilçede kentsel dönüşümün önündeki en büyük engel olarak dikkati çekiyor" dedi. Diğer yandan Üsküdar için asıl sıkıntı Boğaziçi alanında yaşanıyor. "Boğazdaki dönüşüm, ancak burası dönüşüm alanı ilan edildiğinde yapılmaya başlanabilir" diyen Kara, "Bunun için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortak proje gerçekleştirebilmemiz gerekiyor. Şu anki 2960 nolu Boğaziçi Yasası'nda bir değişiklik olmazsa değişim yapmamız son derece zor. Boğazın topografyasına göre düşük kotlu olan yerlerle ilgili dönüşüm alanı ilan ettiğimiz yerlerde 5 kat, boğazın siluetini değiştirecek yerlerde ise 3 katla dönüşümü gerçekleştirmek istiyoruz" açıklamasını yaptı. "Bunun için de ancak 50 bin metrekarelik alanlar dönüşüm alanına alınabiliyor" diyen Kara, "Kamu parselinin olmaması en büyük dezavantajımız. Yani Kuzguncuk'tan ya da Vaniköy'den başlayacağız diyemiyoruz. Aslında isteğimiz dönüşümü Yavuztürk Mahallesi'nden başlatmak. Ancak biz yine de boş alanı olan, halkın isteğinin çok yüksek olduğu, yeni çıkan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Yasası'nda da yüzde 72 nitelikli çoğunluk olan yerlerle ilgili mahalle mahalle gezip toplantılar yapıyoruz. Bu anlamda en avantajlı parselden başlamak istiyoruz.  Orada bir depolama alanı bulup, daha sonra ikinci, üçüncü doldur boşalt sistemle Yerinde Dönüşüm uygulamayı istiyoruz. Ünalan mahallesinde ise E5'e yakın parsellerde, İSKİ ile aldığımız yaklaşık 15 bin metrekarelik ortak parselimiz var. Onun üzerinde işgalciler, hak sahipleri var. Onlarla bir ortaklık kurup dönüşüm alanı ilan edeceğiz" dedi.

Bağcılar'da 6 alan dönüşüm için belirlendi

Lokal olarak kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiği Bağcılar'da farklı mahallelerden 6 alan kentsel dönüşüm bölgesi olarak belirlendi. 6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası ile birlikte farklı mahallelerde 6 alanı kentsel dönüşüm bölgesi olarak belirlediklerini aktaran Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, "Bu alanların toplamı 387 bin 600 metrekarelik bir alana tekabül ediyor. Bu çalışmamızı tamamlayarak İmar ve Şehircilik Bakanlığımıza sunduk ve Bakanlar Kurulu kararını bekliyoruz. Kararın çıkmasının ardından bu bölgelerde daha geniş kapsamlı kentsel dönüşüm çalışmalarımızı başlatmış olacağız. Ayrıca bu alanların dışında 885 bin metrekarelik bir alan üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

750 bin nüfusu ile İstanbul'un en büyük ilçesi konumunda olan Bağcılar'da 48 bin 765 bina ve yaklaşık 200 bin konut bulunuyor. Bu binaların yüzde 90'ının riskli konumda olduğunu vurgulayan Çağrıcı, "İlçemizde kentsel dönüşümü cazip hale getirmek için imar plan notlarımızı yeniden düzenledik. Bu kapsamda parsellerini birleştirerek birlikte hareket edenler kazançlı çıkacak. Parsel birleşimleri ile toplam bin metrekarenin üzerine çıkan alanlara yüzde 10 ile yüzde 30 arasında imar artışı veriyoruz. Bu düzenleme ile hem kentsel dönüşüm daha cazip hale getirmeyi hem de şehri daha planlı bir şekilde inşa etmeyi hedefliyoruz" açıklamasını yaptı.

Şişli'de 180 gecekondu dönüştürüldü

Şişli'nin kentsel dönüşüme ihtiyacı olan gecekondu bölgeleri arasında Kuştepe, Ayazağa Köyü yer alıyor. Özellikle küçük sanayinin olduğu Levent Oto Sanayi, Atatürk  Oto Sanayi, Cendere Valisi'nin bu alanların mevcut olduğunu söyleyen Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, "Gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, gerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, gerekse Şişli Belediye Meclisi'nin aldığı kararlar var. Biz kentsel dönüşüm projeleri kapsamında örneğin Ayazağa'da 180 tane gecekondumuzu yıktık ve hiç kimsenin en ufak bir şekilde negatif problemi olmadı. Bizim kentsel dönüşüm projelerinde ana hedefimiz, orada oturan yurttaşlarımızın istekleri ve talepleri doğrultusunda, mutlu olacağı projeler geliştirmek" diye konuştu.

Esenler'de dönüşüm 6 mahallede devam ediyor

Esenler Havaalanı Mahallesi'nde 5 Ekim 2012 tarihinde başlatan Esenler'de şu anda ilçenin 6 farklı noktasında Havaalanı, Tuna, Turgutreis, Oruçreis, Çiftehavuzlar Mahalleleri ile Dörtyol Meydanı'nın da içinde bulunduğu Menderes Mahallesi'nin bir bölümünde kentsel dönüşüm çalışmaları yapıyor. Turgutreis Mahallesi'nde yürütülen kentsel dönüşüm projesinin ilk etabı tamamlanmış oldu. Havaalanı'nda da 254 bina ve toplam 1200 bağımsız bölümün bulunduğu 72 bin metrekarelik alanda kentsel dönüşüm projesi çalışması başlatıldı. 254 binadan 237'sinin yıkımı tamamlandı. Yıkımlar tamamlandıktan sonra Esenler Belediyesi'nin şirketi ESKON ihaleye çıkacak ve müteahhit firma belirlendikten sonra inşaatlara Temmuz ayında başlanacak. Proje kapsamında; mahallede yaklaşık 2 bin 900 bağımsız bölüm inşa edilecek. Binalar, 15-20 kat arasında değişecek. Daireler, 67, 87, 94, 113 ve 141 metrekare büyüklüğünde olacak. Yüzde 65'i yeşil alana ayrılacak."

Kağıthane'de üç ayaklı dönüşüm yapılıyor, fabrikalar rezidansa dönüşüyor

2004 yılında bu yana ilçedeki bina stoğunun yüzde 25'i yerinde dönüşümle yenilenen Kağıthane'de üç ayaklı bir yöntem uygulanıyor. Biri fabrika/sanayi alanlarının dönüşümü, ikincisi gecekondu önleme bölgelerinde toplu konut alanları diğeri de ada bazlı yerinde dönüşüm şeklinde gerçekleşiyor.

Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, sanayi alanlarının dönüşümünün,  Kağıthane Merkez Mahallesi ağırlıklı olmak üzere Kağıthane Deresi boyunca kurulmuş geniş fabrika alanlarının dönüşümü ve alan yenilenmesini içerdiğini belirterek, "Bu alanda doğayı ve çevreyi kirleten fabrikaların son yıllarda atıl kalmış ve köhne bir görüntü arzeden bina topluluklarının yerine rezidans, ofis binaları, alışveriş merkezleri tarzında yapılar giriyor. Bu dönüşüm yapılırken arazilerin yüzde 43-55 arası değişen limitlerde "kamuya terk" alıyoruz. Bu terk'ler derenin her iki sahili boyunca yeşil yürüme bantları, parklar, okul ve kamu binaları şeklinde değerlendirilecek" dedi.

Kılıç, Kağıthane dere vadisinin ise İstanbul'un önemli rüzgar/hava koridorlarından biri olması nedeniyle Cendere vadisine doğru bu bölgede bina yükseklikleri ve konumlarının hava sirkülasyonları dikkate alınarak biçimlendirildiğini söyledi. Gecekondu önleme bölgelerinde toplu konut alanlarında ise hızlı biçimde toplu konutlar üretme yoluna gittiklerini aktaran Kılıç, "İBB Mesken Gecekondu Önleme Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen çalışmalar sonucunda Kağıthane Merkez, Hamidiye ve Seyrantepe Mahallelerinde 2 binin üzerinde konut üretimi sağlandı" dedi. Bir diğer dönüşüm yöntemi olan ada bazında yerinde dönüşümle,  bütün mahallelerde ada bazında dönüşümlere yöneldiklerini aktaran Kılıç şu bilgiyi verdi: "Sözkonusu adada bulunan parsel sahiplerinin tamamının bir araya gelmesi ve gönüllülüğü esas alınarak teşvik edilen bu örneklerde insanlar, tamamiyle kendi yaşam alanı içinde, yaşam atmosferini yenilemiş oluyor. Talatpaşa ve Ortabayır örneği bu konuda başarıyla yürüyen örneklerimiz durumunda."

Pendik sağlam bölgelere kuruluyor

Anadolu Yakası Mikro Bölgeleme Raporu doğrultusunda öncelikle zemin sınıflaması yapılan Pendik'te nerelerin zemin açısından riskli, nerelerin önlem alınması gereken, nerelerin yapı yapılmasına uygun alanlar olduğu yönündeki çalışmalar tamamlandı. Dönüşüm Yasası kapsamında uygulama Pendik Belediyesi, Ertuğrulgazi Mahallesi, Taşlıbayır Bölgesi (Orta Mahalle ile Dumlupınar Mahallesinin bir kısmı), Kavakpınar ve Çamçeşme Mah. Havaalanı Yolu Kısmı, Çınardere Mah. Ayazma Caddesi Güneyi ile E-5 Karayolu Güneyi olmak üzere Pendik'te 5 bölgede 1040 hektarlık büyük ölçekli dönüşüm alanları belirlendi.  Zemin riski açısından dolayı en öncelikli dönüşüm alanı ise E-5 Karayolu güneyi bölümü ve özellikle de eski Pendik diye tabir edilen demiryolunun güney kısımlarında yapılacak. Büyük ölçekli alanların yanında, 50'ye yakın siteden de Pendik belediyesine binalarını yıkıp yeniden yapmak istedikleri için bilgilendirme ve yardım talepleri geliyor. Pendik'te 2009 yılından bu yana 17 bin 872 yeni konut yapıldı. Bunların yaklaşık yüzde 35'i parseldeki eski binayı yıkıp yeni plan şartlarına göre yeniden yapmak suretiyle gerçekleştirildi. Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin, "Belediye olarak 2012 yılında 80 adet depreme dayanıksız konutu devir alıp, vatandaşlarımıza bunların yerine sıfır daireler verdik. Dönüşümde kullanacağımız 126 adet konutun inşaatı tamamlanmak üzere" dedi.

Zeytinburnu'nda 1500 bina yıkılıp yeniden yapıldı

1999 Marmara depreminden sonra pilot bölge ilan edilen Zeytinburnu'nu da 1500 bina deprem yönetmeliklerine uygun olarak yıkılıp yeniden yapıldı. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, "Depremden sonra pilot bölge ilan edilen Zeytinburnu risk sıralamasında 31 ilçe arasında 11. sıradaydı. 2 bin 295 binanın olası büyük bir depremde yıkılacağı tespit edilirken "Zeytinburnu'nda 1999 depreminden bu yana yaklaşık 1500 bina yıkılıp yeniden yapıldı" diye konuştu.  Zeytinburnu'nda şu anda Sümer Mahallesi'nde 652 konutluk bir projeyi tamamladıklarını belirten Aydın, "Burada önce belediyeye ait olan yaklaşık 15 bin metrekarelik alana iç avlulu binaları inşa ettik. Binalar yapıldı ve burada hayat başladı. Yakın bir süre içinde aynı mahallede yaşayıp binası çürük olan vatandaşlarımız yine aynı noktada inşaatını bitirdiğimiz bu konutlara taşınacaklar. Taşınmanın ardından dönüşümün ikinci aşaması başlayacak" dedi.  Bu projede yüzde 75 kat karşılığı anlaşma modelini benimsediklerini söyleyen Aydın, " Vatandaşın mevcut dairesi 100 metrekare ve çürük. Biz vatandaşa 75 metrekare daire ile 25 metrekare otopark alanı veriyoruz ve hiçbir bedel almıyoruz kendisinden. 100 metrekarelik çürük dairenin fiyatı 100 bin lira iken deprem yönetmeliklerine uygun olarak yapılmış 75 metrekarelik dairenin fiyatı 250-300 bin lira civarında. Yani insanımız hiçbir ücret ödemeden yüzde yüz kar ediyor" açıklamasını yaptı.

Kartal'da iki mahallede dönüşüm başladı

Kartal'da dönüşümü başlatan ilçelerden. Özellikle yerinde kentsel dönüşüme ağırlık verilen ilçede Yakacık Yeni Mahalle'de ve Soğanlık Yeni Mahalle'de yerinde dönüşüm gerçekleştirildi.  Yakacık Yeni Mahalle'de kentsel yenileme alanı bölgesinde kalan 10 adet parsel birleşerek 3 bin 349 metrekarelik bir alanın dönüşümü yapıldı. Soğanlık Yeni Mahalle Tüm Emek-İş Sitesi'nde ise 332 daireli yaklaşık 15 dönümlük bir dönüşüm için start verildi. Şu an binaların boşaltma işlemleri yapılıyor. Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, "19 mahallemizde 252 site ve E-5 altında 89 adet, E-5 üstünde 80 adet olmak üzere toplam 169 adet siteye ait inceleme çalışmasını tamamladık. Mevcut imar planları ile dönüşemeyenler için çevre parseller ile birleşerek ada olmaları koşuluyla emsal artışı alabilecek ve dönüşüm yapılabilecek siteleri tespit ettik. Site sakinlerine bilgilendirme toplantıları düzenledik. Bugüne kadar yerinde dönüşüm ve deprem dönüşüm olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yakacık Yeni Mahalle, Soğanlık Yeni Mahalle, Atalar Mahallesi Doğu Caddesi'nde dönüşüm gerçekleştirdik. İki tane dönüş projemiz olan Gümüşpınar Mahallesi ve Hürriyet Mahallesi projelerini de bakanlığa gönderdik. İşlemleri devam ediyor" açıklamasını yaptı.

"Atalar Mahallesi Doğu Caddesi'nde, daha önceden anlaşma sağlayan mal sahibi ve müteahhit ile görüşülerek, ilgili yapının 6306 sayılı kanun kapsamında değerlendirilmesi sağlandı. Böylece 542 metrekarelik bir alanın dönüşüm süreci başlatılmış oldu" diyen Altıok, "Ayrıca iki tane daha dönüşüm projesi bakanlığa gönderildi. Bunlardan biri Soğanlık Gümüşpınar Mahallesi'nde 102 daireli 4 bin 985 metrekarelik Bağlar Sitesi, diğeri ise Hürriyet Mahallesi'nde 293 daireli 14 bin metrekarelik alanı olan Kaper Sitesi. İşlemleri devam ediyor" bilgisini verdi.

Sarıyer'i yüksek rant beklentisi dönüştürüyor

Sarıyer'de ise farklı bir dönüşüm gerçekleşiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 2. nci maddesine göre olmamasına rağmen Derbent ve FSM (Fatih Sultan Mahallesi-Armutlu) mahalleleri riskli alan ilan edildi. Özellikle bu alanlardaki yüksek rant beklentisi nedeniyle dönüşüm start aldı. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, "Sarıyer ilçesinde yüzde 80 kaçak yapılaşma ve gecekondu alanları var. Acil müdahale edlimesi gereken alanlar varken iki mahalle seçildi. Kentsel dönüşüm uygulaması Derbent'de 28 hektarlık bir alanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yetkisinde başladı. Sürece dahil olmadık. FSM'de 140 hektarlık bir alan var. İlçe belediyesi olarak Sürece dahil olmak istedik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bir protokol ilettik. Burada halk örgütlendi. Dernek ve kooperatifler kurudu. Belediyenin önderliğinde hazırlanan protokol de halkın talepleri yer aldı. Biz yerinde dönüşüm istiyoruz. Kentsel dönüşümle birlikte bir sosyal dönüşümü talep ediyoruz. Şu anda gördüğümüz manzara gecekonduların yenilenmesinden ibarettir" diye konuştu.

Kadıköy Fikirtepe'de 1500 daire yıkıldı

Kadıköy'de kentsel dönüşüm Fikirtepe, Eğitim ve Dumlupınar  mahallerinden başladı. Dönüşümün devam ettiği Fikirtepe'de 1500'e yakın daire yıkıldı. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk,  "Şu an Fikirtepe'de 1500'e yakın daire yıkıldı. Mülk sahipleri bir araya gelip ada bazında yapılaşmaya gidiyorlar. Bu yapılaşmada 200 tane parsel üç tane dört tane blokta toplanacak. Böylece daha fazla yeşil alan kalacak ve yollar biraz daha geniş olabilecek" dedi.

Fikirtepe, Eğitim ve Dumlupınar bölgesi gecekonduların yoğunluk arz ettiği alanlar olduğu için bu bölgelere özel plan uygulandığını kaydeden Öztürk şu bilgiyi verdi, "Buranın dışındaki bölgelerimiz üçe ayrılmakta; biri Ankara asfaltından denize kadar olan ve Kurbağalı Dereyle sınırlanan D-100 dediğimiz bölge. Bu bölge için özel bir çalışma yaptık. Burada üç sınıfta yapılaşma planımız bulunmakta; ilki deniz kenarı, yani deniz parselleri ve arkası, diğeri Bağdat Caddesi, sonuncusu da karışık yapılaşma. Karışık yapılaşma alanlarımızın çoğunun emsal oranı 2.07,  çok azı 1,08 oranında. Bağdat Caddesi'nde beş kat, sahil kesimde üç kat, sahilin hemen arkasında dört kattır. Sahil kesimi, sahil arkası parseller ve Bağdat caddesinde taban oturumunun yüzde 35 olmasını ve kat verilmesin istiyoruz" dedi. Geriye kalan bölgede ise 2.07'nin 2.50 olmasını istediklerini aktaran Öztürk, "Bunun dışında kalan Hasanpaşa, Acıbadem ve Koşuyolu bölgeleri için özel plan çalışmalarımız var. Çünkü Koşuyolu 3-4 katlı binalardan oluşan çok özel bir yer. Oraların imarını çok fazla artırmadan binaların yenilenmelerine fırsat tanımak lazım ki çok daha hızlı yenilensin. Acıbadem, Hasanpaşa, Rasimpaşa ise biraz daha farklı, tarihi yapıların fazla olduğu bir Yeldeğirmeni var. Hasanpaşa bir çöküntü bölgesi ayağa kaldırılması gerekiyor. Dolayısıyla buralara ayrı planlamalar yapılıyor" diye konuştu.

Gaziosmanpaşa'da 11 bölge riskli alan oldu

Gaziosmanpaşa'da da geçtiğimiz Nisan ayı içinde yıkımlar başlamış olup, bu bölgede anlaşma yapma aşamasında olan bazı geliştirici firmalar bulunmakta. Gaziosmanpaşa ilçe sınırları içinde 11 adet riskli alan tespiti yapılarak Resmi Gazete'de yayınlanmıştır. Bu bölgeler içerisinde; Merkez mahallesi, Pazariçi mahallesi - Kuzey ve Güney Bölgeleri, Sarıgöl - Merkez mahallesi, Bağlarbaşı mahallesi, Yen, Mahalle, Yıldız Tabya mahallesi - Doğu ve Batı Bölgeleri,  Kazım Karabekir - Fevzi Çakmak mahalleleri, Barbaros Hayrettin Paşa - Karadeniz - Karayolları mahalleleri ve Mevlana mahallesi şeklindedir. Bu riskli alan tespitleri ile Gaziosmanpaşa ilçesinin yakın zamanda oldukça fazla şekilde değişmeye başlayacağı belirtilirken, bu bölgeleri TEM'in güneyinden başlayan Avrupa Konutlarının güneyinden başlayan ve Eski Edirne Asfaltı'na kadar olan oldukça geniş bir bölgeyi kapsadığı dikkat çekiyor.

Kanun belediyeleri devre dışı bırakıyor

Hâlihazırda Bakanlıkça hazırlanan ve TBMM gündemine gelen "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun"  afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere, iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemek amacını taşıdığını aktaran Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, "Ancak bu yasa biz ilçe belediyelerini devre dışı bırakmaktadır. Dolayısıyla riskli binaların tespitine dair belediyemizin bir yetkisi bulunmamakta hatta yeni yasada da riskli bina ve alanların tespitinde ilçe belediyeler yetkili değildir. Riskli yapıların ivedilikle tespiti ve yeniden inşası veya güçlendirilmesi çok önemlidir. Ancak bu süreçte mülkiyet hakkının korunması ve oluşacak rantında eşit bir biçimde paylaşılması Anayasa gereği sosyal devlet anlayışının bir gereğidir" diye konuştu. 2005 tarihinde yürürlüğe giren Belediye Kanunun bu hükmüne dayanılarak Avılar Belediyesi olarak özellikle teknik alt yapı alanlarından yoksun olan Yeşilkent ve Tahtakale Mahallelerinde yaklaşık 550 hektarlık bir alanda iki etap halinde kentsel dönüşümün amaçlandığını aktaran Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, ancak protokole taraf olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına imza konulmaması sonrası bu projenin kadük kaldığını söyledi.

 Özel sektör firmları dönüşüm alanlarında

Kentsel dönüşüm alanlarında firmalarda yerini almaya başladı. Beyoğlu Sütlüce'de bu kapsamda Amplio Emlak Yatırımı proje geliştirirken,  Sarıyer Derbent bölgesinde ise  Yorum İnşaat tarafından Kentsel Dönüşüm kapsamında hem eski ev sahiplerine teslim edilecek hem de satışa sunulacak yaklaşık 1600 konutluk bir proje planlanmakta.

http://www.yapi.com.tr/haberler/iste-istanbulun-donusum-haritasi_108142.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!