''Çevre dostu işletmeler İstanbul'dan gitmesin''
İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İSO Çevre İhtisas Kurulu Başkanı Fikret Tanrıverdi de kentlerde yaşanan sorunların tek sorumlusunun sanayiciler olmadığını belirterek, İstanbullu sanayiciler olarak gelecekle ilgili kaygılarının her geçen gün arttığını, sanayi tesislerinin şehir dışına taşınmasında altyapısı tamamlanmış, kümelenmeye olanak sağlayacak alanların gösterilmesi gerektiğini dile getirdi. Tanrıverdi, ''Biz sanayiciler olarak temiz teknolojili, çevre dostu, yüksek katma değerli işletmelerimizin İstanbul'dan gitmesinden yana değiliz'' dedi.
''Afet yönetimi bir kalkınma problemidir''
İTÜ Afet Yönetim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise kentsel dönüşümün tek başına İstanbul'daki afet risklerini azaltmak için yeterli olmayacağının altını çizerek, afet riskini azaltmaya ilişkin kanun tasarısının yalnızca deprem ve kentsel dönüşüme ilişkin olduğunu söyledi. Küçük değişikliklerle bu tasarının kapsamlı bir afet yönetimi yasası haline getirilebileceğini ifade eden Kadıoğlu, ''Afet yönetimi bir müdahale değil kalkınma problemidir'' dedi.
Kadıoğlu, kapsamlı bir afet yönetimi için önce tehlike ve risk analizlerinin tamamlanması, sonrasında önleme, sakınım, azaltma ve risk transferini içeren risk azaltma sürecinin hayata geçirilmesi, risk iletişimi ve uluslararası risk azaltma politikalarının sürece dahil edilmesi gerektiğini anlattı.
İstanbul Metropolitan Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi Planlama Koordinatörü, öğretim görevlisi Özdemir Sönmez de halihazırda İstanbul'da 1,5 milyon insanın sanayide çalıştığını ve planın amacının bu rakamın artmasını önlemek olduğunu belirterek, ''Plan sanayinin baskılanmasını değil, yönlendirilmesini öngörüyor'' dedi.
|