İklim Değişikliği ve Yoksulluğa...
CDP Türkiye 2016 İklim Değişikliği...
Perulu Köylüden RWE'ye 'İklim...
Akdeniz’i Kirletene 413 Bin Lira Ceza
"Küresel Enerji Tüketimi 2040'a...
John Kerry'den Korkutan 'İklim...
Türkiye için Acil Uyarı
TÜSİAD'dan İklim Değişikliği Açıklaması
Bakanlık, İklim Değişikliğiyle...
Ormanların Rehabilitasyonuna...
2016 İçin 'Küresel Sıcaklık' Uyarısı
İşte İklim Ödevimiz
"Siz Kirleterek Zenginleştiniz...
Türkiye’deki Enerji Politikalarını...
İklim Değişikliğine Karşı...
TSKB, "İklim Deklarasyonu"na İmza Attı
Gezegenin Kaderi Bu Hafta Belli Olacak
Dünya Toprakları Hızlı Bir...
Denizler Tehdit Altında
"Küresel İklim Zirvesi'nin...
'İklim Değişikliği Milyonlarca...
3. İklimlendirme Sanayi Tasarım...
İklim Zirvesine Birçok Teknik...
"Türkiye'nin İklim Planı Endişe Verici"
"İklim Değişikliğinde Türkiye'nin...
"İklimlendirme Sektörü Yerlileşiyor"
Garanti’den İklim Değişikliği...
Lagarde'den İklim Değişikliği...
"Küresel İklim Değişikliği...
İngiltere Merkez Bankası'ndan...
Mimari Tasarımda İklimlendirme...
Obama'dan İklim Değişikliğiyle...
Tropikal Savan İklimi Bölgesi...
"İklim Değişikliği Tahribat...
'İklim Değişikliğiyle Mücadele...
Ekonomi İklimi Tüm Bölgelerde Bozuk
Afrika İklim Adaleti İstiyor
G7 Zirvesi'nde İklim Uzlaşması
'İklim Değişikliğine Karşı En Kırılgan Havza Akdeniz'
Türkiye İçin Düşük Karbonlu Kalkınma Yolları ve Öncelikleri raporuna göre, Akdeniz havzası, iklim değişikliğine karşı en kırılgan bölgelerden birisi konumunda bulunuyor.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi iş birliğiyle hazırlanan "Türkiye İçin Düşük Karbonlu Kalkınma Yolları ve Öncelikleri" raporuna göre, Türkiye'nin de içerisinde yer aldığı Akdeniz havzası, iklim değişikliğine karşı en kırılgan bölgelerden birisi konumunda bulunuyor.
Rapordan derlenen bilgilere göre, 1880'den 2012'ye kadar yeryüzünün ortalama sıcaklığı 0,85 derece arttı. Bu dönem boyunca kara ve denizlerin hemen hemen tamamı ısındı. Aletsel sıcaklık ölçümünün yapıldığı 1880'den bu yana en sıcak yıl 2014 olurken, en sıcak 15 yılın 14'ü 21. yüzyılda yaşandı. İklim sisteminin bütününde küresel ısınmaya bağlı değişiklikler oldu. Buna göre, kara ve deniz sıcaklıkları artarken, kar örtüsü ve buzullar küçülüyor. Deniz seviyeleri yükselirken, yağış düzenleri değişiyor. İklim değişikliğinin gözlemlenen başlıca etkileri arasında, aşırı hava ve iklim olayları, deniz seviyelerinde yükselme, Kuzey Kutbu, Grönland ve Antartika'daki buzullarda kayda değer oranda küçülme, okyanus ile deniz suyu sıcaklıklarında artış ve asitleşme yer alıyor. Meteorolojik olaylar 3 kat arttı Dünya çapında ani yağış, şiddetli kasırga, sel, kuraklık, sıcak dalgaları gibi meteorolojik, hidrolojik ve iklimsel felaketlerin sayısı 1980'den 2014'e kadar yaklaşık 3 kat arttı. Herhangi bir önlem alınmadan emisyonların bugünkü artış eğiliminin devam etmesi halinde sıcaklık artışı, önümüzdeki yıllarda tehlikeli sınır olan 2 dereceyi geçecek. Akdeniz havzası ve Türkiye Türkiye'nin de içerisinde yer aldığı Akdeniz havzası, iklim değişikliğine karşı en kırılgan bölgelerden birisi durumunda bulunuyor. İklim değişikliğine bağlı olarak son 42 yıllık dönemde Türkiye'nin her yerinde sıcaklıklar artış gösterdi. Yaz sıcaklıklarındaki artış, diğer mevsimlere göre daha fazla gerçekleşti. Sıcak dönemler, zamansal olarak da genişledi. Son 60 yıllık dönemde dağ buzullarında yılda yaklaşık 10 metrelik geri çekilme gözlendi. Son 40 yıllık dönemde de karla beslenen nehirlerde tepe akımları bir hafta erkene kaydı. Türkiye'yi çevreleyen denizlerde deniz seviyesi yükseldi. İklim değişikliği sonucunda sıcaklıkların ülke çapında ve her mevsimde yükselmesi, Türkiye'nin su kaynaklarının daha da azalması öngörülüyor. |