HES Baraj Fuarına Karşı Yürüdüler
HES İnşaatları Kaçak mı Yapılıyor?
Karaman'da HES İnşaatında Göçük
Muhtarlar da ‘HES’e Hayır’ Diyor
Kamilet Vadisi'ne HES Onayı!
HES İki Ülkeyi Savaşın Eşiğine Getirdi!
Halk ÇED Sürecine Fena Katıldı!
Bingöl'de Şirket HES'ten Vazgeçti
HES Fuarına Muhtıra Gibi Mektup!
“HES Yolsuzlukları Görünenden...
HES'lerde "Acele Kamulaştırma"ya...
Artvinliler HES'lere Karşı Birleşti!
Doğunun Kuş Cennetine HES Projesi!
Saklıkent HES’ten Kurtuldu!
21 Bin Hektar Ormanlık Alan...
HES'e Karşı 10'uncu Kez İptal Başvurusu!
Toroslar'ın İki Yakası "HES"e...
Bakanlık'tan HES Denetimi için Ekip!
Bazı Lisanslı HES Projelerinin...
HES için ÇED Raporu'nda Değişiklikler...
"Nükleer için HES Bahane Ediliyor"
Karabük'te HES Karşıtı Eylem
HES Firması Yolunu Değiştirdi!
Köylülerden HES'e Büyük Tepki
Köylülere Saldıran HES’çileri...
HES için Kaçak Dinamit Patlattılar!
HES'e Onay, Mahallenin Ortasına Bariyer!
Artvin’in Arhavi ilçesinde yapımı planlanan ve ilçe belediyesinin imar değişikliğiyle önünü açtığı hidroelektrik santral projesi için ilçe merkezine çok yakın bir mahallede büyük bir arazi 3 metre yüksekliğindeki bariyerlerle çevrilerek çalışma başlatıldı.
DHA'nın haberine göre, geçen yıl yapımına başlanan 14 megavat kurulu gücündeki Kavak Hidroelektrik Santral projesinde, Çifteköprü ve Kapisre derelerinin suları 5 kilometre boyunca tünel ve borularla ilçenin Cumhuriyet Mahallesi’nde yapılacak olan Kavak Hidroelektrik Santrali'ne taşınacak, üretilen elektrik aynı bölgede kurulacak santralle dağıtılacak. Geçen yıl HES yapımı için ÇED olumlu raporu alan Arhavi Elektrik Üretim Şirketi, imar mevzuatı uygun olmadığı için belediyeye başvurdu. Arhavi Belediyesi de, 4 Eylül 2013 günü imar değişikliği kararı aldı. CHP’li Belediye meclis üyelerinin karşı çıkmasına rağmen AKP'li üyelerinin oy çokluğu ile daha önce tarım alanı olan Cumhuriyet Mahallesi'nin bir bölümü konut dışı kentsel çalışma alanı ilan edilerek HES projesine onay verildi.
Ölümüne kadar direneceğiz HES projesinin önünü açan onay ile enerji şirketi önceki gün bölgede çalışmalara başladı, santral sahasının kurulacağı Cumhuriyet Mahallesi’nin ortasında yer alan araziyi 3 metre yüksekliğindeki demir bariyerlerle çevirdi. Evleri ve tarlalarının önüne set çekilen bölge halkı duruma tepki gösterdi, yöre sakinlerindin Yaşar Abay Hatinoğlu da, evinin önüne, 'Burada HES yapanlara sesleniyoruz, ölümüne kadar direneceğiz. Bizi kimse hayvan yerine koyamaz' yazılı pankart astı. Bölge halkı projenin iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi'ne dava açtı. 'Evlere 20 metre mesafede HES yapıyorlar' Evinin 20 metre önüne HES projesi için set çekilmesinden yakınan Yaşar Abay Hatinoğlu, yerleşim yeri olan bölgede belediyenin yanlış kararı ile HES projesine onay verildiğini belirterek şunları söyledi: “Yetkililer HES’in evlere 100 metre uzaklıkta olduğunu söylüyor. Gelip ölçsünler, HES’in evlere uzaklığı 100 metre ise ben bu araziyi onlara bağışlayacağım. Evlere sadece 20 metre mesafede santral yapıyorlar. Bu proje yapılırsa burada bizim yaşama şansımız yok. Bu yanlıştır, ayıptır, günahtır. Burada insanlar yaşıyor. Şehir içerisinde dünyada yapılan ilk HES budur. Böyle bir şey olmaz. Gelip evimizin önüne set çektiler. Bizi ölüme terk ettiler. Rica ediyoruz, bu projeden vazgeçin ve bizi ölümden kurtarın. Biz burada HES yaptırmayacağımıza, ant içtik” dedi. Tarlasının önüne set çekilen Safiye Abay ise, “Bu tarladan geçiniyoruz. HES yapılınca tarlamızda bir şey yetişmeyecek. Bizi ölüme terk ediyorlar. Ne olur, yalvarıyoruz, bize yardımcı olsunlar” diye dert yandı, yardım istedi. |