Kaş ve Kekova'ya Özel Koruma
Göcek'te 'Koruma' Bereketi
Yaşam Savunucuları HES’lere...
HES Baraj Fuarına Karşı Yürüdüler
HES İnşaatları Kaçak mı Yapılıyor?
Karaman'da HES İnşaatında Göçük
Muhtarlar da ‘HES’e Hayır’ Diyor
Kamilet Vadisi'ne HES Onayı!
HES İki Ülkeyi Savaşın Eşiğine Getirdi!
Halk ÇED Sürecine Fena Katıldı!
Bingöl'de Şirket HES'ten Vazgeçti
HES'e Onay, Mahallenin Ortasına Bariyer!
HES Fuarına Muhtıra Gibi Mektup!
“HES Yolsuzlukları Görünenden...
HES'lerde "Acele Kamulaştırma"ya...
Artvinliler HES'lere Karşı Birleşti!
Doğunun Kuş Cennetine HES Projesi!
"Saklıkent'i Kaybetmek İstemiyoruz"
Saklıkent HES’ten Kurtuldu!
Muğla ve Antalya illerinin sınırlarının kesiştiği noktada bulunan Saklıkent Kanyonu yakınında kurulmak istenen HES projesi, yöre halkının ve yaşam savunucularının tepkilerinden dolayı geri çekildi.
Sol Gazetesi'nden Yusuf Yavuz'un haberine göre, Ekol Elektrik Üretim AŞ tarafından yapımı planlanan Bulgurlar Gebeş HES projesi için EPDK’ye yapılan üretim lisansı başvurusu firma tarafından geri çekilirken, yöre halkının projeye karşı açtığı dava da düşmüş oldu.
Muğla’nın Fethiye, Antalya’nın ise Kaş ilçeleri sınırında bulunan dünyaca ünlü Saklıkent Milli Parkı’nın sınırında Eşen Çayı üzerinde Kiler Holding bünyesindeki Ekol Elektrik Üretim AŞ tarafından kurulmak istenen Bulgurlar Gebeş HES projesine, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Aralık 2008’de üretim lisansı verildi. Ancak projeyle ilgili hazırlıklarını tamamlayan firma, ÇED sürecinde yöre halkının sert tepkisiyle karşı karşıya kaldı. Yılda yaklaşık 500 bin ziyaretçiyi ağırlayan Saklıkent Kanyonu ve çevresinin projeden olumsuz etkileneceğini düşünen yöre halkı, çok sayıda eylem yaparak tepkilerini ortaya koyarken ayrıca Bulgurlar Gebeş HES için üç ayrı dava açtı. Su Kullanım Hakkı Anlaşması ve üretim lisansının iptalinin yanı sıra ÇED Olumlu Kararı’nın da iptali istemiyle açılan davalar sürerken, yöre halkının kararlılığını da gören firma, 30 Nisan 2013 tarihinde EPDK’ya başvurarak üretim lisansının iptalini ve bu kapsamdaki teminat mektubunun iadesini talep etti. Firmanın talebini değerlendiren EPDK ise 26 Mayıs 2013 tarihinde talebi kabul etti. Böylece bölgenin en önemli akarsuyu olan Eşen Çayı ve yan kolu Karaçay üzerinde bulunan 9 HES projesinden biri, halkın tepkisi nedeniyle geri çekilmiş oldu. Lisans iptal olunca dava 'konusuz' kaldı Firmanın üretim lisansının iptalini istemesinin ardından konuyla ilgili açılan dava da düşmüş oldu. Yöre köylüleri ve yaşam savunucularının oluşturduğu Saklıkent Koruma Platformunun avukatı Bora Sarıca, firmanın üretim lisansının iptalini istemesinin ardından, Danıştayın davayla ilgili görüşünün “Davanın konusuz kaldığı” yönünde olduğunu belirterek, nihai kararın da kısa sürede kendilerine ulaşmasını beklediklerini dile getirdi. Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz firma yetkilileri ise EPDK’ye yapılan lisans iptali başvurusunu doğrularken herhangi bir açıklama yapmak istemediklerini belirtti. |