strong>Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları
GYODER sunumunda, GYO’ların yapısına ve yararlarına ilişkin aşağıdaki detaylar da yeraldı:
GYO’lar, gerek ciddi büyüklüklerdeki projeleri gerçekleştirme güçleri ve gerekse de güçlü, hesap verebilir nitelikteki yönetim yapıları ile kurumsal, güvenilir, şeffaf, denetlenebilir, inşaat şirketlerine iş verebilme ve bunları denetleyip, belli bir düzeyde faaliyet göstermelerini sağlayabilme olanağına sahiptirler.
GYO’lar; sermayenin tabana yayılmasını, şeffaf ve hesap verebilir yönetimin yaygınlaşmasını, emsallerin yükselmesini ve bu yolla Tapu Harcı, KDV, Damga Vergisi, Emlak Vergisi ve Gelir / Kurumlar Vergisi matrahlarının yükselmesini sağlamaktadırlar.
Ülke, sektör büyüklüğüne oranla kısıtlı sayıda bulunan GYO’lar, buna karşın önemli yabancı sermaye çekmektedirler. Gayrimenkul tüm dünyada çok önemli bir yatırım aracıdır. Halihazırda yatırım ve yatırımcı çekebilen 35 ülkede yürürlükte olan GYO mevzuatı, bu alanda yatırım yapmaya niyetli tüm yatırımcılar için çok önemli bir enstrümandır. Tüm dünyada ve özellikle Avrupa’da, yıllardır en önemli gayrimenkul yatırım ve geliştirme pazarı olarak gösterilen GYO’lar, Türkiye’nin de uluslararası yatırımcıları çekebilmek için kullanabileceği belki de en önemli enstrümandır.
SPK düzenlemeleri gereği bağımsız denetimden geçme ve finansal tablolarını kamuya açıklama yükümlülüğü bulunan GYO’lar yaptıkları her işlemde göz önündedirler ve “gerçek” değerler üzerinden işlem yapmaktadırlar.
GYO’lar her ne kadar Kurumlar Vergisinden istisna olsa da gerek hissedar aşamasında vergilendirilme ve gerekse, kurumlar vergisi istisnası nedeniyle gerçek değerler üzerinden yapılan işlem nedeniyle sağladığı “emsal belirleme” ve “emsalleri yükseltme” fonksiyonu ile özellikle dolaylı vergilerde ülke maliyesine önemli katkılar sağlamaktadır.
2008–2012 döneminde İMKB’de işlem gören 24 GYO’nun toplam vergi gelirine katkısı, 970 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Bu tutara ek olarak, Ekim 2012 itibariyle GYO’ların toplam 175 Milyon TL tutarında “sonraki döneme devrolunan” KDV tutarı bulunmaktadır. Başka bir ifade ile 24 GYO, kamu maliyesini 175 Milyon TL ile finanse etmektedir.
2008-2012 döneminde GYO'ların toplam vergi katkısı
Tapu Harcı: 122 Milyon TL Stopaj: 89 Milyon TL Emlak Vergisi: 90 Milyon TL Damga Vergisi: 34 Milyon TL ve KDV : 635 Milyon TL Toplam: : 970 Milyon TL
Dünya genelinde, halihazırda 35 ülkede GYO rejimi bulunmaktadır. Bu ülkelerin tümünde, vergileme sadece tek bir aşamada yapılır ve bu da hissedar aşamasındadır. GYO seviyesinde vergileme, kural olarak yoktur.
GYO Kurumlar Vergisi istisnasının kaldırılması, gayrimenkul sektöründe başlamış olan ‘kayıt altına girme’ eğiliminin sekteye uğramasına da yol açacaktır. Kurumlar Vergisi istisnası nedeniyle gerçek değerleri üzerinden yapılan işlemlerden dolayı toplanan KDV, Tapu Harcı ve Gelir/kurumlar vergisi kayıplarına yol açabilecektir. GYO’lara tanınmış söz konusu avantajın devam etmesi gerekmektedir.
Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları 2012
2012 yılında 3 yeni GYO halka açıldı ve İMKB’de işlem gören GYO sayısı 24’e yükseldi. 24 GYO’nun, toplam piyasa değeri (üçüncü çeyrek sonunda) 13.6 milyar TL, toplam aktif değerleri ise (Haziran sonu itibariyle) 21.8 milyar TL oldu.
|