Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Dağın Eteklerini Madenler, Zirvesini RES’ler Yok Ediyor

Aydın’da Gökbel Dağı’nın etekleri maden şirketleri tarafından delik deşik edilirken, dağın zirvesine de enerji şirketi 15 adet rüzgar türbini kurmak istiyor.

yapi.com.tr
Dağın Eteklerini Madenler, Zirvesini RES’ler Yok Ediyor (Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel)

Aydın ile Muğla arasındaki dağlar yıllardır maden projeleri ile delik deşik ediliyor. Etekleri maden şirketlerine peşkeş çekilen dağların zirveleri ise enerji şirketlerine peşkeş çekilecek. Aydın’ın Karpuzlu ilçesi Hatipkışla köyünde faaliyet gösteren bir şirket, Hatipkışla köyündeki dağa 15 adet rüzgar enerji santrali (RES) türbini kurmak istiyor. 12 türbinin ÇED süreci tamamlanmasının ardından kapasite artışı yapmak isteyen şirket 3 RES direği için daha başvuru yaptı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı internet sitesinde yayımlanan bilgiye göre RES projesi için 30 Eylül’de inceleme değerlendirme komisyonu (İDK) toplantısı yapılacak. Bu kapasite artışı projesi ile RES’ler 15 adet türbinden oluşacak.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre; RES’lerin kapasite artış projesinin tanıtım dosyası incelendiğinde bölgedeki doğa talanı ve tahribatı çok açık bir şekilde gözler önüne seriliyor. Proje tanıtım dosyasında yer alan tapu kadastro haritasına bakıldığında bölgenin tamamının ormanlık alan olduğu görülüyor. PTD’nin ilerleyen sayfalarında ise bu alanın ‘orman’ ve ‘önemli doğa alanı’ gösteriminde yer aldığı bilgisine yer veriliyor. Tüm bunların yanı sıra PDT dosyasında türbinlerin konumlarının karşısındaki alanların orman niteliğinde olduğu görülüyor. Dosyada proje alanının yerleşim yerlerine yakınlığı ve bölgedeki maden işletmelerinin yol açtığı doğa tahribatları dikkat çekiyor. RES’lerin maden işletmeleri tarafından kuşatıldığı görülürken, en yakın yerleşim RES direklerine 800 metre uzaklıkta.

Karpuzlu ve Milas ilçelerindeki maden sahaları ve ÇED süreçlerine yer verilen dosyada görece olarak dar sayılabilecek bir alanda büyük maden şirketlerinden Alinda, İmrys, Kaltun, Esan, Matel’in maden işletmeleri var. Bölgede ayrıca Hatipkışla Barajı yapımında kullanılmak üzere DSİ 21. Bölge Müdürlüğü (Aydın) tarafından açılan iki tane kaya malzeme ocağı da bulunmakta. PDT dosyasında yer alan bilgiye göre 11 maden işletmesinden 6’sına ÇED gerekli değildir kararı verilirken, 5 işletmenin ise ÇED olumlu kararı bulunmakta.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dagin-eteklerini-madenler-zirvesini-resler-yok-ediyor_206331.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!