'Kentsel Dönüşüm' İşte Bu...
Fikirtepe'de Beklenen Tarih Belli Oldu!
Fikirtepe’de "Yetki" Değişikliği!
Madem Yaptırmıyorsunuz, Evimizi...
Fikirtepe Suç Yuvası Oldu!
Fikirtepe’de 1+1 Dairelere...
Fikirtepe’nin Geleceğini ‘Dev...
Fikirtepe'nin Yeni İmar Planına...
Fikirtepe'de Tedirgin Bekleyiş!
"Fikirtepe’de Ruhsatları 1...
Ruhsat Süreci Hızlanıyor
"Kentsel Dönüşüm Fikirtepe’yi...
Fikirtepe'de 4 Emsal Hayal Oldu!
Fikirtepe’de Neler Oluyor?
Fikirtepeli Müteahhitler İsyan Ediyor
Fikirtepe İçin Dönüşüm Reçetesi...
Fikirtepe’de Yeni Perde
Fikirtepe’de ‘Riskli Alan’ Tartışması!
Fikirtepe Sil Baştan!
İstanbul Büyükşehir’den Fikirtepeliler'e...
Dönüşüm Fikirtepe’de Fiyatları Uçuracak
İnşaatçılar "Fikirtepe"de Birleşti
Fikirtepe’de Neler Oluyor?
Fikirtepe İmar Planı Askıya Çıktı
Fikirtepe: İmar Haklarının...
Fikirtepe’de ‘Anlaşmak’ Şart Olacak!
Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilan edilen Fikirtepe’de 2/3 kuralının gelmesiyle birlikte süreç hızlanacak. Tüm vergi ve harçlardan muaf olan bölgede yıkımların önü açılırken, kimse sona kalıp ‘ben anlaşmıyorum’ diyemeyecek.
Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan olarak belirlenen Fikirtepe’de yeni bir süreç başladı. Bölgedeki tıkanıklığın önünü açmak için yapılan girişimin sonrasında kısa vadede belirsiz bir tablo ortaya çıksa bile, dönüşümü hayata geçirmek için orta vadede yüksek beklentiler oluştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın “Fikirtepe’deki süreci hızlandırmak ve kolaylaştırmak için riskli alan ilan ettik ve bu kapsamda vatandaşlarımızı da mağdur etmeyeceğiz” şeklindeki açıklamaları bölgede olumsuz bir tablo beklenmediğini gösterdi. Fikirtepe’nin riskli bölge ilan edilmesiyle birlikte binaların tamamının deprem riski taşıdığı da resmiyet kazandı. Yıkımlar artacak Milliyet'in haberine göre, bölgeyle ilgili olarak Bakanlar Kurulu’nun verdiği kararla birlikte öncelikle yıkımlar başlayacak. Burada öncelik ise vatandaşların müteahhitlerle anlaşarak binalarını yıkmaları yönünde. Fakat, kamu alacağı bir kararla ‘şu tarihe kadar anlaşın ve binalarınızı yıkın’ diyebilir. Vatandaş burada uzlaşamaz ve yıkımlar olmazsa ‘ben yıkarım’ da diyebilir. Bu nedenle Fikirtepe’deki vatandaşlar bir şekilde anlaşmak zorunda. Yoksa kamu bu yıkımları yapabilir. Eskiden olduğu gibi bir ya da birkaç kişi ‘ben anlaşmıyorum’ diyemeyecek. Süreç hızlanacak 2/3 kuralı ise yıkımlar tamamlandıktan sonra, müteaahhitle anlaşma aşamasında geçerli olacak. Bir müteahhit hak sahiplerinin 2/3’ü ile anlaşırsa yeni proje için inşaat başlayabilecek. 1/3’ün hakkı ise öncelik diğer hak sahiplerinde olmak üzere satışa çıkarılacak ve süreç böyle devam edecek. Bölgede uzun süredir çalışma yürüten Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın en başından beri olumlu bir yaklaşım sergilediğini belirterek, “2.5 yıldır Fikirtepe’de süreç başlayamadı. Ama Çevre ve Şehircilik bakanımız Erdoğan Bayraktar hep pozitifti. Amaç buradaki tıkanan sürecin önünü açmaktı” dedi. Durbakayım, bölgenin riskli alan ilan edilmesiyle birlikte sağlanan tüm avantajlardan Fikirtepe’nin de faydalanacağını belirterek, “Bölgede belli adalarda anlaşmalar yapıldı ama birçoğunda yapılamamıştı. Artık süreç hızlanacak” diye konuştu. Bakanlık yetkililerinin bölgeyle ilgili incelemeler yaptığını ve envanterlerinin çıkarılmaya çalışıldığını anlatan Durbakayım, şunları söyledi: Yeniden tasarlanıyor “Bölgedeki durum inceleniyor. Bütünlük sağlanması için planlar yapılıyor. Her adada farklı fonksiyonlar var ve bunlar bir plan çerçevesinde bütünleştirilecek. Çok fazla yoğunluk olmayacak. Fikirtepe yeniden tasarlanıyor ama bu yapılırken mevcuttaki projeler bir kenara itilmiyor.” Durbakayım, Bakanlık’ın bölgedeki hakları koruyacağını vurgulayarak, “Bölgede değer artışı yaşanabilir. Mesela ticari alanların değeri artırılarak emsal sorunu çözülebilir” görüşünü dile getirdi. |