Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Nükleer Kanunu Kabul Edildi...

EGEÇEP'Ten Köşk'e Nükleer Çağrısı: Sinop, Çernobil Gibi 'Marka' Olmasın

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Nükleer Santral Yasası'nın Meclis'e geri gönderilmesi için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e başvurdu.

Birgün Gazetesi



b>Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Nükleer Santral Yasası'nın Meclis'e geri gönderilmesi için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e başvurdu. EGEÇEP Dönem Sözcüsü Arif Ali Cangı imzası ile Sezer'e gönderilen dilekçede, 1986'da yaşanan Çernobil Faciası hatırlatılarak, 'Nükleer santral kurularak, Si-nop'un marka yapılacağının' belirtildiği, ancak Si-nop'un da Çernobil gibi yüz bin kişinin ölümüne neden olan bir "marka" olmasından endişe edildiği ifade edildi. Dilekçede, 3 ay gibi bir sürede devreye girebilecek olan rüzgâr enerjisinin birim maliyetinin nükleer enerjinin yarısı kadar olduğu, bunun yanında güneş ve jeotermal gibi başka enerji kaynaklarının da kullanılabileceği ifade edilerek şu noktalara değinildi:

2 Milyar Dolar Lisans Ücreti
"Bugüne kadar, başta Çernobil olmak üzere yüzden fazla kaza olduğu bilinen, dışa bağımlı, her yıl yaklaşık 2 milyar dolar lisans ücreti ödeyeceğimiz, atıkları yüzlerce yıl radyasyon yaymaya devam edecek olan nükleer güç santralları macerasından vazgeçilmeli. 5654 Sayılı Yasa ile Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yetkisi ve denetimi dışında, nükleer santrallar kurulmaya çalışılmaktadır. Bu haliyle yasanın uygulanmasıyla, Anayasa'nın 17/1. maddesi ve 56.maddesi ile Türkiye'nin imza koyduğu pek çok uluslararası sözleşme ile güvence altına alınan "sağlıklı çevrede yaşama hak-kı"nı ihlal edileceği ortadadır.

Yasanın 4. maddesi ile nükleer santrallardan üretilen elektrik enerjisine alım garantisi verilmiştir. Ülkemizde konunun uzmanı bilim insanları ile meslek odaları, demokratik kitle örgütleri ve halkın büyük çoğunluğu nükleer güç santrallarının kurulmasına karşı çıkmaktadır. Yasayla, karşı çıkılan santrallardan üretilen enerji zorla satılmak istenmektedir. Bu da Anayasa'nın 2. maddesinde yer alan "demokratik sosyal hukuk devleti" ilkesine aykırılık oluşturmaktadır."

Dilekçede, çevre ve canlı yaşamı için büyük riskler taşıyan nükleer tesisler için ciddi ve inanılır bir ÇED incelemesinin ve yöre halkının bilgilendirilip onaylarının alınmasının yasal bir zorunluluk olduğu vurgulandı. Dilekçede, "nükleer santrallara onay veren kanunun tamamının tekrar görüşülmek üzere Meclis'e geri gönderilmesini diliyoruz" denildi.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/egecepten-koske-nukleer-cagrisi-sinop-cernobil-gibi-marka-olmasin_54084.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!