b>Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Nükleer Santral Yasası'nın Meclis'e geri gönderilmesi için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e başvurdu. EGEÇEP Dönem Sözcüsü Arif Ali Cangı imzası ile Sezer'e gönderilen dilekçede, 1986'da yaşanan Çernobil Faciası hatırlatılarak, 'Nükleer santral kurularak, Si-nop'un marka yapılacağının' belirtildiği, ancak Si-nop'un da Çernobil gibi yüz bin kişinin ölümüne neden olan bir "marka" olmasından endişe edildiği ifade edildi. Dilekçede, 3 ay gibi bir sürede devreye girebilecek olan rüzgâr enerjisinin birim maliyetinin nükleer enerjinin yarısı kadar olduğu, bunun yanında güneş ve jeotermal gibi başka enerji kaynaklarının da kullanılabileceği ifade edilerek şu noktalara değinildi:
2 Milyar Dolar Lisans Ücreti
"Bugüne kadar, başta Çernobil olmak üzere yüzden fazla kaza olduğu bilinen, dışa bağımlı, her yıl yaklaşık 2 milyar dolar lisans ücreti ödeyeceğimiz, atıkları yüzlerce yıl radyasyon yaymaya devam edecek olan nükleer güç santralları macerasından vazgeçilmeli. 5654 Sayılı Yasa ile Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yetkisi ve denetimi dışında, nükleer santrallar kurulmaya çalışılmaktadır. Bu haliyle yasanın uygulanmasıyla, Anayasa'nın 17/1. maddesi ve 56.maddesi ile Türkiye'nin imza koyduğu pek çok uluslararası sözleşme ile güvence altına alınan "sağlıklı çevrede yaşama hak-kı"nı ihlal edileceği ortadadır.
Yasanın 4. maddesi ile nükleer santrallardan üretilen elektrik enerjisine alım garantisi verilmiştir. Ülkemizde konunun uzmanı bilim insanları ile meslek odaları, demokratik kitle örgütleri ve halkın büyük çoğunluğu nükleer güç santrallarının kurulmasına karşı çıkmaktadır. Yasayla, karşı çıkılan santrallardan üretilen enerji zorla satılmak istenmektedir. Bu da Anayasa'nın 2. maddesinde yer alan "demokratik sosyal hukuk devleti" ilkesine aykırılık oluşturmaktadır."
Dilekçede, çevre ve canlı yaşamı için büyük riskler taşıyan nükleer tesisler için ciddi ve inanılır bir ÇED incelemesinin ve yöre halkının bilgilendirilip onaylarının alınmasının yasal bir zorunluluk olduğu vurgulandı. Dilekçede, "nükleer santrallara onay veren kanunun tamamının tekrar görüşülmek üzere Meclis'e geri gönderilmesini diliyoruz" denildi.
|