Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Desteklerin Kesilmesi Sektörü Olumsuz Etkileyebilir

Türkiye İMSAD, yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen aylık sektör raporunu açıkladı.

yapi.com.tr
Desteklerin Kesilmesi Sektörü Olumsuz Etkileyebilir

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (Türkiye İMSAD), sektörün en önemli çatı kuruluşu olarak hazırladığı ‘Ağustos 2017 Sektör Raporu’nda, 2016 yılı Temmuz ayında yaşanan olaylar sonrası üçüncü çeyrekte ekonominin küçülmesi üzerine Hükümetin, ekonomide yeniden büyümeyi sağlamak adına önemli destekler verdiği vurgulandı. İnşaat ve konut sektörünün en önce ve en çok desteklenen sektörlerin başında geldiğinin belirtildiği raporda, şu ifadelere yer verildi:

2016’da başlayan destekler Eylül 2017’de sona eriyor

“2016 yılı Eylül ayından itibaren başlayan kampanyalara ek olarak KDV indirimleri, konut kredi faizlerinin yüzde 1’e çekilmesi, harçlardaki indirimler, sektörde yaşanan olumsuz etkilerin azalmasını ve sektörün yeniden canlanmasını sağladı” denilen raporda, 8 Eylül 2016’da başlayan ve 30 Eylül 2017’de sona erecek KDV indirimi uygulamasının, konut sektöründeki stokların önemli ölçüde erimesinde etkili olduğu belirtildi. Tapu harçlarındaki indirimlerin de gayrimenkul sektöründe canlılık sağladığı, tüketicilerin satın almalarında, KDV indirimi ile birlikte fiyatlarda yüzde 9-10 arasında gerileme yarattığı ifade edildi. Aynı dönemde sektör tarafından uygulanan fiyat indirimi ve ödeme kolaylıklarını kapsayan kampanyaların etkisinin ise artık en aza indiği söylendi.

Desteklerin sürmesi konusunda beklenti var

Desteklerin sürmesinin sektöre sağlayacağı katkılara değinilen raporda şu ifadelere yer verildi “Konut kredilerinde düşük kredi faizleri de giderek azaldı. Bu nedenle Hükümetin desteklerinin sürmesi sektördeki iş aktivitesi açısından önemli ölçüde belirleyici olacaktır. Bu çerçevede KDV ve harçlardaki indirimlerin sürmesi, ilave olarak ofisler ve perakende binaları gibi ticari alanlarda uygulanan KDV oranının da yüzde 8’e indirilmesi ve inşaatlardaki arsalar üzerinde yer alan yüzde 18 KDV’nin de yüzde 1’e indirilmesi gibi sektör talepleri bulunuyor. Hükümetin, desteklerin sürmesi ve yeni desteklerle ile ilgili kararını Eylül ayı içinde açıklaması bekleniyor.”

Yılın ilk yarısında yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü yüzde 16,3 arttı

Yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümündeki artışa değinilen raporda şu sayısal bilgiler yer aldı “Belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatlarında 2017 yılının ilk 6 ayında bir önceki yıla göre, bina sayısı yüzde 7,6, yüzölçümü yüzde 16,3, değeri yüzde 35,3, daire sayısı yüzde 21,6 oranında arttı. Yılın ikinci çeyreğinde alınan yapı ruhsatlarında önemli bir artış yaşandı. Yapı ruhsatı verilen binaların 2017 yılı Ocak-Haziran ayları toplamında; yapıların toplam yüzölçümü 123,8 milyon metrekare olurken, bunun 69,9 milyon metrekaresi konut, 26,9 milyon metrekaresi konut dışı ve 26,9 milyon metrekaresi ise ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti.”

Yılın ilk yarısında yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların yüzölçümü yüzde 8,7 arttı

“Belediyeler tarafından verilen yapı kullanma izin belgelerinin 2017 yılının ilk 6 ayında bir önceki yıla göre; bina sayısı yüzde 1,9, yüzölçümü yüzde 8,7, değer yüzde 27,2, daire sayısı yüzde 9,0 oranında arttı” denilen rapor şöyle devam etti “Yapı kullanma izin belgesi verilen binaların 2017 yılı Ocak-Haziran ayları toplamında; yapıların toplam yüzölçümü 76,1 milyon metrekare iken; bunun 44,1 milyon metrekaresi konut, 16,8 milyon metrekaresi konut dışı ve 15,1 milyon metrekaresi ise ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti.”

İnşaat sektörü istihdam verileri geçen yılın üzerinde

İnşaat sektörü istihdamının mevsimsellik ile birlikte mayıs-eylül aylarında en yüksek seviyelerine çıktığına dikkat çekilen raporda şu bilgiler yer aldı “2017 yılı Mayıs ayı itibariyle inşaat sektöründe istihdam 2 milyon 146 bin kişi ile yine en yüksek seviyelerinden birine çıktı ve geçen yılın mayıs ayı istihdamının üzerinde gerçekleşti. İnşaat sektöründe mayıs ayındaki istihdam seviyesi inşaat faaliyetlerinin de yüksek gerçekleşmiş olduğunu gösteriyor. Ayrıca inşaat sektöründe, istihdamın teşviklerden çok etkilenmediği ve kendi dinamikleri ile hareket ettiği görülüyor.”

Mevcut inşaat işleri seviyesi ağustosta 1,2 puan yükseldi

Raporda, mevcut inşaat işleri endeksinin mart-nisan-mayıs aylarında çok önemli bir sıçrama gösterdiği ancak haziran ve temmuz aylarında durağanlaştığı vurgulandı ve ağustos ayında ise mevcut inşaat faaliyetleri seviyesinin tekrar yükselme gösterdiği belirtildi. Böylece mevcut işler seviyesinin son 4 yılın en yüksek seviyelerinde gerçekleşmeye devam ettiğinin altı çizilerek mevsimsellik ile yüksek iş seviyesinin bir süre daha devam edeceği öngörüldü.

Yeni alınan inşaat işleri seviyesi moral veriyor

İlk çeyrekte mart ayında sıçrama yaşanan yeni iş siparişlerinin, ikinci çeyrekte oldukça durağan bir seyir izlediği bilgisinin yer verildiği raporda temmuz ayında ise bu kez yeni alınan işlerde sınırlı bir gerileme yaşandığı belirtildi ve “Ağustos ayında ise alınan yeni iş siparişlerinde yeniden bir artış yaşandı. Bu artış ile birlikte yeni alınan işlerde ulaşılan yüksek seviyenin sektöre moral verdiği gözlemleniyor. Sonuç olarak, alınan yeni iş siparişleri seviyesi son 4 yılın en yüksek ikinci seviyesine ulaştı” denildi.

Konut satışlarında temmuzda yüzde 42,4 ile sıçrama yaşandı

Konut satışlarında temmuz ayında, yılın en yüksek aylık artışı gerçekleştiğine dikkat çekilen rapor şöyle devam etti “Geçen yılın aynı ayına göre konut satışları, yüzde 42,4 artışla 115 bin 869 adet olarak gerçekleşti. Bu artışta iki önemli unsur bulunuyor. Bunlardan biri geçen yıl temmuz ayında yaşanan darbe girişimi sonucu ortaya çıkan baz etkisi, ikincisi ise geçen yıl temmuz ayında kutlanan Ramazan Bayramı’nın haziran ayına kaymış olması. Bununla birlikte temmuzda ulaşılan satış verisi konut alım talebinin halen yüksek olduğunu gösteriyor. Temmuz ayındaki sıçrama ile birlikte yılın ilk 7 ayında konut satışları geçen yıla göre yüzde 8,2 artarak 770 bin 232 adede ulaştı.”

Yeni konut satışları büyük illerin dışında da hareketli gerçekleşiyor

Yeni konut satışlarındaki bölgesel gelişmelerin, yeni inşaat projeleri ve inşaat malzemesi talebinin de nereden kaynaklanmakta olduğunu yansıttığının ifade edildiği raporda “Bu çerçevede yüksek yeni (ilk el) konut satışı gerçekleştirilen 15 il içinde İstanbul’daki satış artışındaki durağanlaşma dikkat çekicidir. Ankara ve İzmir’deki artışlar İstanbul’daki artışın üzerindedir. İlk 7 ayda yeni konut satışı en çok artan ilk 3 il sırası ile Bursa, Kocaeli ve Adana oldu. İlk el konut satışları yılın ilk 7 ayında sadece Antalya ve Kayseri’de gerilemiştir” denildi.

İnşaat ve gayrimenkul sektörlerinin yurtiçi kredilerinde hızlı büyüme sürüyor

İnşaat sektörünün kullandığı yurtiçi kredilerin haziran ayı sonu itibarıyla 6 aylık yüzde 14,2, yıllık (geçen yılın ikinci çeyrek sonuna göre) yüzde 18,5 arttığı bilgisi raporda paylaşıldı. Gayrimenkul sektöründe ise yurtiçi kredilerin haziran ayı sonu itibarıyla 6 aylık yüzde 18,8, yıllık (geçen yılın ikinci çeyrek sonuna göre) yüzde 22,2 arttığı belirtildi ve raporda ayrıca şu bilgiler yer aldı “Her iki sektörün de yılın ilk yarısında önemli ölçüde kredi kullandıkları görülüyor. Kredi hacmindeki bu hızlı genişlemenin bir bölümünün yeni işler için, bir bölümünün ise işletme sermayesi eksiğini kapatmak için olduğu öngörülüyor. Yurtdışından kredi kullanımında ise inşaat sektörünün kredilerinde ilk 6 ayda yüzde 10,3 artış, gayrimenkul sektörünün kredilerinde yine ilk 6 ayda yüzde 9,3 azalma yaşandı.”

 

ETİKETLER: Türkiye İMSAD
http://www.yapi.com.tr/haberler/desteklerin-kesilmesi-sektoru-olumsuz-etkileyebilir_161024.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!