Maden Talanı Yetmedi, Şimdi...
Vize'de ÇED Toplantısı Başlamadan Bitti
Çan'da "Altın Madeni" Eylemi!
ÇED Muafiyeti Getiren Değişiklilk...
ÇED Toplantısı Başlamadan Bitti!
Dikili Halkı ÇED Toplantısı Yaptırmadı
ÇED'i Kaçırmışlar
'ÇED Raporu İptal Edilsin' Davası
Felakete Davetiye Çıkartan...
Köylüler ÇED Toplantısını Yaptırmadı
Maden Kanunu Değişiyor
Maden Ocaklarının Son Hedefi; Okyanuslar
"Maden Var; Koruma Alanlarını...
HES ve Madenlere Karşı 'Bin...
Madenler 950 Milyon Ton Atık Üretti
Altın Madeni Yüzünden Suları...
8 Bin Yıllık Tarihe 'Maden' Tehditi!
Kaz Dağları'nda Madencilerden...
Maden Kutsal Mağarayı Çökertti
Dur Dağı'ndaki Maden Durmuyor!
Madenlerde 2013'te Yine Acı Vardı!
Halk Maden Şirketini Kovdu!
Kozak Yaylası’nda "Altın Madeni" İsyanı!
Maden Şirketlerini Kim Koruyor?
Danıştay'dan İlk: Altın Madeni ÇED'siz Olmaz!
İzmir Karşıyaka’da kent merkezine 5-6 km uzaklıkta bulunan Yamanlar Arapdağı’nda işletilmek istenen altın madenine Danıştay’dan ‘dur’ kararı çıktı.
Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu olmadan madenin aldığı izinlerin geçerli olamayacağına karar verdi. Böylece İzmir 2. İdare Mahkemesinin aynı yöndeki kararını onayladı. Karar, ÇED düzenlemelerinin madencilik mevzuatından üstün tutulması anlamında bir ilk.
Kentin göbeğine altın madeni Doğançay Mahallesine 2 kilometre, Sancaklı köyüne 1 kilometre uzaklıkta olan, Karşıyaka’nın en önemli toplu konut alanlarının ise tam karşısındaki tepede bulunan altın madeni, neredeyse kentin göbeğinde yer alıyordu. Metro A.Ş şirketi tarafından işletilmek istenen altın madenine işletme ruhsatı ve izni veren Enerji Bakanlığı'na karşı Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) dava açmıştı. İzmir 2. İdare Mahkemesi işletme ruhsatı ve izninin iptaline karar vermiş; kararda ÇED raporu düzenlenmeden verilen işletme ruhsatı ve işletme izninin hukuka aykırı olduğu tespit edilmişti. Enerji Bakanlığı’nın bu kararı temyiz etmesinin ardından dosyayı inceleyen Danıştay 8. Dairesi; İzmir 2. İdare Mahkemesi'nin kararının usul ve kanunu uygun olduğunu belirterek, Bakanlığın temyiz talebini reddetti. Danıştay, izinlerin iptalinin yanı sıra, altın madenleri ve ÇED süreçleriyle ilgili önemli bir karara imza atmış oldu. Bu karar bir ilk EGEÇEP adına davayı yürüten hukukçulardan Av. Arif Ali Cangı, mahkemenin kararında; ÇED düzenlemelerini madencilik mevzuatından üstün tuttuğunu belirterek, “Karar bu yönüyle ilktir. Kazdağları, Kozak Yaylası ve diğer yörelerdeki ‘altın’ için yapılan saldırılar bu kararla baştan engellenebilir” dedi. Bakanlığın sadece karar düzeltme talep edeceğini, oradan da sonuç alamayacağını düşünen Cangı, bu süreçten sonra kararın kesinleşmesi halinde maden işletme ruhsatından önce ÇED zorunluluğu yönünde mevzuat değişikliğine gidilebileceğini belirtti. Karşıyakalı sahip çıkarsa Cangı, “Termik Santrallere ilişkin lisans yönetmeliğini de böyle değiştirtmiştik” diye konuştu. Maden yönetmeliğine göre ÇED süreci ve ruhsat sürecinin ayrı yürüdüğünü aktaran Cangı, “Bakanlığın vermiş olduğu ruhsat ve işletme iznini ÇED'e bağlayan bir karar bu. Hiçbir mahkemeden almamıştık böyle bir kararı. O yüzden önemli bir karar bu. Karşıyakalılar sahip çıkarsa Arapdağı’nda altın madeni işi bitmiş demektir” diye konuştu. |