Kurulan ve Kapanan Şirket Sayısı Azaldı
Maden Değil Ölüm Ocağı: 73...
Türkiye Soma için Ağlıyor
Maden Değil Ölüm Ocağı!
Danıştay'dan İlk: Altın Madeni...
Altın Madeni Yüzünden Suları...
Dur Dağı'ndaki Maden Durmuyor!
2013’te Madenler 95 Madenciye...
Madenlere 9 Ayda 4 Milyon Lira Ceza
Patlayıcılar Şansa, Tarih...
Madenlerdeki En Zor İşler Çinlilere
Savcılık Eti Maden’de Harekete Geçti
Kurşunlu'da Nefes Alma Mücadelesi!
Halk Maden Şirketini Kovdu!
'Güney Marmara Kırsal Miras...
Kazdağları 'Gezi' Oldu
Maden Şirketine Kadınlardan...
Artvinliler 'Madene Hayır' Dedi
Maden Kazalarını Önlemek için...
Orman Diye Al, Maden Aç!
Maden Şirketlerini Kim Koruyor?
Kazdağları’nı yok edecek olan altın madenciliği faaliyetleri bütün tepkilere rağmen sürüyor. Şirketleri engelleme çabalarında sonuç alamadığını söyleyen Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, "Altıncıya dokunmak yukarıya dokunmaktır" dedi.
Sol.org.tr'nin haberine göre, Kazdağları’nın kurtarılması için Avrupa Parlamentosu (AP)ve Birleşmiş Milletler’e (BM) başvuru yapılacak. Konuyla ilgili açıklama yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, bölgedeki madencilik faaliyetlerinin nedeni olarak, “Altıncıya dokunmak yukarıya dokunmaktır” sözleri ile açıkladı.
Rapor hazırlanıyor Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, bu yıl 12-16 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilen “50. Uluslararası Troia Festivali”nin ardından düzenlediği değerlendirme toplantısında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Kazdağları konusunda detaylı bir rapor yazacaklarıın söyleyen Gökhan, raporun tamamlanmasının ardından AP ve BM’ye başvuracaklarnı açıkladı. Kazdağları’nda siyanürle altın ayrıştırılmak istenmesine karşı olmalarının temel dayanağını Kazdağları’nın turizm kaynağı olmasıyla açıklayan Gökhan, “Fakat bu konuda bizim dışımızda hiç kimse açık ve net bir tavır almıyor. Sanki yok var sayıyorlar” dedi. Bunun sebeplerini anlayabildiğini belirten Gökhan, “altıncıya dokunmak yukarıya dokunmaktır” diye konuştu. 'Hoyratça kullanılıyor' Kazdağları’nın doğal miras, insanlık mirası olduğunu kaydeden Gökhan, “Bunu gözardı etmemek lazım. Dünyadaki insanlar Troya’yı, Çanakkale’yi, İda’yı, Kazdağları’nı biliyor. İnsanlar hepsini biliyor. Ama bizim bunları böyle hoyratça kullanabileceğimizi tahmin etmiyorlardır herhalde” diye konuştu. Madencilikte yoğunlaşma Öte yandan, çevre tahribatıyla gündemden düşmeyen madencilik ve taş ocakçılığı ile ulaştırma ve depolama sektöründe “çok yüksek yoğunlaşma” belirlendi. TÜİK, Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri-2011 (YSHİ) araştırması sonuçlarını açıkladı. Araştırma kapsamındaki girişimlerin 516 farklı sınıfta değerlendirildiği belirtildi. Madencilik ve taş ocakçılığındaki sınıfların yüzde 57,1’inde, ulaştırma ve depolama sektöründeki sınıfların yüzde 38,1’inde çok yüksek yoğunlaşma gözlemlendi. |