'Tabiat Parkı' İlan Edildi
Milli Park Düzenlemesi Mahkemeye Taşındı
Milli Parklar da Elden Gidiyor
Milli Park’a ‘Tatil Köyü’...
Milli Parkta Dereye Karışan...
Milli Park'ta HES'e Onay!
Spil Milli Parkı Halka Açılıyor
Milli Parka Nükleer Santral Önerisi
Danaağzı Mevkii Tabiat Parkı Oldu
Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Tepeören Köyü'nde, 15 yıl öncesine kadar Akdeniz Foku görüldüğü iddia edilen, geniş orman ve deniz kıyı alanları, flora ve fauna çeşitliliği, tarihi devirlerdeki yaşantılar ile mağaralara sahip Danaağzı mevkii'nde bulunan 57 hektarlık alan, 190'ıncı Tabiat Parkı olarak ilan edildi.
DHA'nın haberine göre, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Zonguldak Orman ve Su İşleri Müdürlüğü'nün isteği doğrultusunda, geçen yıl Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na yazı gönderdi. Yazıda, bitki örtüsü ve yaban hayatı özelliğine sahip, manzara bütünlüğü içinde halkın dinlenmesine uygun tabiat parçalarının tahrip edilmemesi ve kendine özgü kaynak değerlerini yitirmemesi için koruma altına alınması amacıyla Danaağzı mevkiindeki alanı tabiat parkı oluşturulması istendi.
Saklı cennet gün yüzüne çıkacak Orman Genel Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce kurulan komisyon tarafından yapılan incelemede Danaağzı mevkii'nin tabiat parkı olabileceği uygun görüldü. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun onayıyla bu alan geçen Mayıs ayında Danaağzı Tabiat Parkı olarak ilan edildi. Böylece Danaağzı mevkii; Çayköy mevkii'deki Milli Egemenlik Tabiat Parkı, Göldağı Mevkii'ndeki Göldağı Tabiat Parkı ve İncivez Çamlığı Tabiat Parkı ardından kentin dördüncü, Türkiye 'nin ise 190'ıncı tabiat parkı oldu. Geniş orman alanları, deniz kıyı alanları, flora ve fauna çeşitliliği, tarihi devirlerdeki yaşantılar ve olaylara mekan olan mağara ve değirmen kalıntılarıyla adeta saklı bir cennet olan Danaağzı Tabiat Parkı, turizme kazandırılacak. 15 yıl öncesine kadar fok yaşıyordu Zonguldak Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Sezgin Örmeci, Danaağzı Tabiat Parkı'nın denizin kıyısında, ağaçları kesilmemiş, yol gelmeyen bir koy ve bakir yer olması itibari ile çok önemli bir alan olduğunu söyledi. Örmeci, bu koy da 10-15 yıl öncesine kadar Akdeniz Foku'nun yaşadığına dair bilgiler edindiklerini ifade etti. Örmeci, şöyle dedi: "Ayrıca kayalıkların arasında bir deniz mağarası bulunuyor. Yamaçta keşfedilmeyi bekleyen bir mağara daha var. Öncelikli hedefimiz özellikle bakir alanın korunması, bu doğallığı korumak. Bu doğallığı olmayan bir sürü koy var. Biz istiyoruz ki burası doğal haliyle kalsın, doğal haliyle değerlendirilsin turizme kazandırılsın. Cazibe halinde olması için de Yap-İşlet-Devret modeliyle de yapılabilecek bir alan." Öte yandan, Danaağzı Tabiat Parkı'nda fok yaşayıp yaşamadığını tespit etmek amacıyla fotokapan sistemiyle çalışma yapılacak. |