Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Çılgın Projeler Göçmen Kuşların Sonu Olur

Dünya Kuşları Koruma Kurumu (Birdlife International), İstanbul’da yapılacak 3. havaalanı, 3. köprü ve Kanal İstanbul projelerinin dünya göçmen kuşlarının göç yollarını olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.

yapi.com.tr
Çılgın Projeler Göçmen Kuşların Sonu Olur

Zaman Gazetesi'nden Emrah Genç ile Atıf Ala'nın haberine göre, Kuzey ormanlarını gezdiğini belirten Dünya Kuşları Koruma Kurumu’nun Genel Müdürü Hazell Thompson, İstanbul’da yapımı devam eden ve yapılması planlanan projelerin göçmen kuşların sonu olacağını ve kıtalararası göç eden milyonlarca kuşun ölmesi anlamına geldiğini söyledi. Türk hükümetinin tüm dünyayı etkileyen böylesi bir duruma izin vermeyeceğini ve projeleri yeniden değerlendireceğine inandıklarını ifade eden Thompson, “Uluslararası doğa koruma örgütleri olarak bu konunun takipçisi olacağız.” dedi.

Dünyanın en büyük doğa koruma ağı olan Dünya Kuşları Koruma Kurumu’nun tüm Avrupa ve Orta Asya temsilcileri, kuşların göçlerini gözlemlemek için İstanbul’da buluştu.  Doğa Derneği’nin organize ettiği toplantıya katılan 49 ülkenin doğa koruma temsilcileri, İstanbul’un kuzey ormanlarını gezme fırsatı buldu. Konuya ilgili dün Sarıyer 3. köprü yakınlarında bir araya gelen Dünya Kuşları Koruma Kurumu Avrupa, Afrika ve Orta Asya temsilcileri, gözlemlerini basın toplantısıyla paylaştı. İngiliz Kuşları Koruma Kurumu Royal Society for  the Protection of Birds (RSPB) Müdürü Tim Stowe, “Eğer buraya havalimanı yaparsanız insan hayatını da tehlikeye atarsınız. Göç eden kuş sürüleri uçak pervanelerine girer ve kazalar sonucu pek çok insan ölür.” ifadelerini kullandı.

Dünya Kuşları Koruma Kurumu’nun Türkiye’deki ortağı olan Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz da, “Yaşamlarımızın doğanın ve diğer canlıların üzerindeki etkisini bilerek yaşamak zorundayız. Kuş göç yolları üzerine yapılacak projeler, İstanbul’un ve dünyanın göçmen kuşlarının küresel ölçekte bir trajedi ile karşılaşması anlamına geliyor. Türkiye ve İstanbul bu vebali taşıyamaz.” ifadelerini kullandı.

Bölgeden her yıl 500 bin leylek geçiyor

Yeni havalimanı için hazırlanan ÇED raporunda; hava şartları, orman varlığı, arazinin zemini gibi faktörlerin yanı sıra uçakların iniş ve kalkışlarında büyük risk taşıyan ve zaman zaman ölümlü kazalara yol açan kuş güzergâhları da incelendi. Buna göre 200 ila 500 metre yükseklikten uçan kuşlar, sabah ve akşam saatlerinde hava akımı nedeniyle 100 ila 200 metre alçalıyor. Bölgeden geçen leylek sayısı 205 bin ile 500 bin arasında değişiyor. Kuşlar, göç ederken 300 adetlik sürüler halinde uçuyor. Bu da uçaklar için büyük tehlike oluşturuyor. İlk ve sonbaharda 30 bin şahin, 20 bin arı şahini ve 20 bin küçük orman kartalı ile toplam 80 bin civarında da yırtıcı kuş göç ediyor

http://www.yapi.com.tr/haberler/cilgin-projeler-gocmen-kuslarin-sonu-olur_119764.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!