Mera Yönetmeliğinde Değişiklik
Çılgın Projeler Göçmen Kuşların...
İşte Osmanlı'nın Çılgın Projeleri!
"Çılgın Projelere Meralarla Destek"
Torba yasada geçen bir önergeyle, mera, yaylak ve kışlakların kiralama yöntemiyle geçici imara açılmasına tepki gösteren ÇMO Başkanı Bozoğlu ve ZMO Tuncer, tarım ve hayvancılık alanlarının betonarmeye döneceğini söyledi.
Torba yasada geçen bir önergeyle, mera, yaylak ve kışlakların kiralama yöntemiyle geçici imara açılmasına meslek odalarından itiraz geldi. Uzmanlar, bu düzenlemeyle tarım ve hayvancılık alanlarının betonarmeye döneceğini söyledi.
Önergeye göre, Hazine adına tescil edilen meralar, yaylak ve kışlaklar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın gözetiminde kiralama ve geçici imara konu olacak. Mera, yaylak ve kışlakların kira bedelinin yarısı Hazine payı olarak genel bütçeye gelir kaydedilecek, diğer yarısı ilgili belediye veya il özel idaresine ait olacak. "Büyük projeler için köyler lazım" Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, hükümetin "çılgın projeleri" için köylerin bulunduğu alanlara ihtiyacı olduğunu belirterek yeni düzenlemeyi bu noktadan değerlendirmek gerektiğini söyledi. "3. Havalimanı ve Kanal İstanbul projelerinin yapılması planlanan alanlarında köylerin bulunduğu, meraların, tarım alanlarının yani köylülerin yaşam alanları olduğu hepimizin malumu. Bu düzenlemeler ile engel olarak görülen kanunlar by-pass ediliyor. "Öte yandan, tüm yapılaşma, proje işleri tek bir Bakanlığın kontrolüne (Çevre ve Şehircilik Bakanlığına) verilmiş oluyor. Böylece bakanlık planları, projeleri, çevresel izinleri, lisansı, ÇED raporlarını kendisi verip onaylıyor ve denetimi de kendisi yapıyor. Hiç kuşkusuz meraların ve verimli tarım arazilerinin bu düzenleme ile çok daha rahat yapılaşmaya açılması sağlanacak." "Samanı bile ithal ederken..." Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Turhan Tuncer ise Türkiye'nin samanı bile ithal etmek zorunda kaldığını belirterek yem kaynağı meraların amacı dışında kullanılmaması gerektiğini ifade etti. "Bu düzenleme mera, yaylak ve kışlakların hayvancılık amacı dışında kiralanıp yapılaşmaya açılmasına ve beton yığınlarına dönüşmelerine yol açacak. Türkiye tarımsal üretim ve ihracatta bugün samanı bile ithal etmek zorunda kalan bir ülke. Hal böyleyken bedava yem kaynağı meralarını amacı dışında kullanarak beton yığınına çeviren Türkiye, ithalata devam edecek. "Aynı yasaya eklenen bir başka maddeyle de, köylerde inşa edilecek yapılar ile ilgili yapı ruhsatı aranmaması istisnasının, 'köyde oturma' şartı olmadan yine herkesi kapsaması sağlandı. Özellikle kıyı şeridindeki köy yerleşim alanları ve çevreleri, tarım arazilerinin özellikleri dikkate alınmaksızın tümüyle ranta açılacak. "Artan nüfusumuzu beslemek için mutlak gerekli olan tarım arazilerimiz ile geliştirmeye çalıştığımız hayvancılığımız için büyük öneme sahip meralarımız amacı dışında kullanılmamalı, betonlaştırılmamalı." Bakan Bayraktar: Sadece kiralama düzenleniyor Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, önerge görüşülürken getirilen hususların 1998'de çıkarılan Mera Kanunu'nda zikredildiğini belirterek, sadece kiralamanın nasıl olacağının anlatıldığını ifade etmişti. "Anayasaya tamamiyle uygun, imara açılma söz konusu değil. Meraların kullanılmasının teminine yönelik en fazla binde 5'ine kadar 5 tane bakanlık tarafından oluşturulacak komisyonla belirlenecek şekildeki kullanımlarını belirtecek bir husus getiriliyor." |