Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Balık Tutmak Yasak ama HES Yapmak Serbest

Doğu Karadeniz'de HES nöbetinde olan vadilerden biri de Arhavi'nin Kamilet Vadisi. Daha önce vadi üzerinde yapılması planlanan projelerden birini hukuk yoluyla durdurabilen Arhavililer, Taşlıkaya HES projesiyle zorlu günler yaşıyor. Kaçkar Derneği Dağcılık Kulübü'nden Erdoğan Güler'i dinliyoruz.

Balık Tutmak Yasak ama HES Yapmak Serbest

Endemik çeşitlilik açısından bölgenin en önemli vadilerinden biri olan ve zorlu topoğrafyası nedeniyle bugüne kadar kendini koruyabilmiş Kamilet Vadisi, eko turizm potansiyeliyle de bölge insanının umudu. Artvin Çoruh Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakülteleri tarafından düzenlenen 13 Mart 2012 tarihli raporlar ile Devlet Su İşleri, Milli Parklar, Orman Bölge Müdürlüğü, İl Çevre Müdürlüğü yetkililerinin katılımıyla arazi tespitleri sonucunda hazırlanan raporlarda da, 'sahanın doğal ve kültürel kaynak değerleri ve peyzaj bütünlüğü yönüyle 2873 sayılı Milli Parklar Kanununda yer alan Milli Park statüsüne haiz olduğu kanaatine varılmıştır ' deniliyor; 'doğa koruma ve Milli Parklar açısından sahanın bakir halinin devam ettirilmesi ve HES projelerinin hayata geçirilmemesi oldukça önemlidir' uyarısında bulunuluyor.

ErdoğanErdoğan Güler basın açıklamasını okurkenAncak daha önce vadi üzerinde yapılması planlanan projelerden birini hukuk yoluyla durdurabilen Arhavililer, Taşlıkaya HES projesiyle zorlu günler yaşıyor. Ekoloji Kampı kapsamında düzenlenen inceleme gezisinde yapılan basın açıklamasını okuyan ve daha sonra sorularımızı yanıtlayan Kaçkar Derneği Dağcılık Kulübü'nden Erdoğan Güler, söz konusu projede ÇED sürecinin adeta kendilerinden kaçırılarak tamamlandığını söylüyor. Yapımına başlanan ve 'sondaj yaklaşım yolu' olduğu iddia edilen yol çalışmasının da başka bir hukuksuzluk olduğunu belirten Güler, Rize İdare Mahkemesi'nde dava açtıklarını da sözlerine ekliyor. Vadide yaşayan insan nüfusunun azlığının mücadeleyi zorlaştırdığını aktaran Güler, başarılı olabilmek için, hukuk, vatandaş desteği, bilim insanları, basın gibi birçok faktörün bir araya gelmesinin önemine vurgu yapıyor.

Kamilet Vadisi neden önemli?

Kamilet Vadisi’ni diğerlerinden ayıran özellik, çok sert bir vadi olması ve bunun için de ulaşılması çok zor. Şu anda vadi içinden yaylaya doğru yürümeye kalksan, yarı yolda epeyce insanı telef edersin. Çok özel, ancak eğitim almış insanlar vadiyi geçebilirler. Geçit vermemesi, onu özel bir vadi yapıyor; vahşi hayatın devam etmesini sağlıyor. En az Fırtına Vadisi kadar zengin bir endemik çeşitliliğe sahip. İki yıl önce vadinin doğal SİT olarak ilan edilmesi için Artvin ve Trabzon’daki Orman fakülteleri tarafından bir çalışma yapıldı. Ancak iki yıldır Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından bu yönde bir adım atılmadı; ayak diretiliyor, ne hayır ne de evet deniliyor. Buradaki HES faaliyetleri belli bir aşamaya geldikten sonra, “Bölgede inşaat, HES faaliyetleri var; doğal SİT olmasın” şeklinde bir yaklaşım olacağını düşünüyoruz; kararın bu kadar bekletilmesinin başka bir izahı olamaz. Bölgede bir de tarihi Çifte Köprü var biliyorsunuz. Köprünün çifte olmasının nedeni, sol taraftaki Çamlıca Vadisi. Orada da bir HES yaklaşım yolu inşaatı devam ediyor; vadiyi paramparça ettiler.

MençunaMençuna Şelalesiİş makineleri vadiye nasıl sokulabildi?

1 Temmuz’da bir sel yaşandı. Selden sonra bir kepçenin vadiye doğru hareketlendiğini öğrendik. Ne olduğunu anlamak için kaymakamı, valiyi aradık; Özel İdare’nin kepçesi olduğu ortaya çıktı. Bize, hemen yakınlardaki bir köyün tıkanan menfezlerini açmak için gönderildiği söylendi. Ama buraya geldiğinde hiç köye bakmadan, direkt HES proje alanına doğru yöneldi. Kepçeyi, üzerine çıkarak, önünü keserek bir kere durdurabildik; ama bu şekilde ne kadar devam edilebilir ki? Jandarmalarıyla, diğer güçleriyle bölgeye sürekli yığınak yapıyorlar. Orman Müdürlüğü’nden sondaj yolu çalışması iznini almış olmaları da elimizi kolumuzu bağlıyor. HES ve HES yaklaşım yolu projesinin İl Özel İdaresi tarafından plana işlenmesi gerekiyor ve o zaman da yasal süreç başlıyor. Bununla uğraşmamak için ‘sondaj yaklaşım yolu’ yapıyoruz diyorlar; ama 5 metre olması gereken standardı aşıyorlar. Biz de, “Bu bir sondaj değil, HES yoludur; bu nedenle plana işlenmelidir” diyerek Rize İdare Mahkemesi’nde dava açtık.

 

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/balik-tutmak-yasak-ama-hes-yapmak-serbest_112039.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!