Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Artvin’de 10 Köyü Kapsayan Alanda Maden Aranacak

Yüzde 71’i madenlere ruhsatlı Artvin’de 10 köyü içine alan ve 2 bin 704 futbol sahası büyüklüğündeki alanda maden aranacak.

yapi.com.tr
Artvin’de 10 Köyü Kapsayan Alanda Maden Aranacak (Fotoğraf: AA)

Hidroelektrik santrallerin ardından maden şirketlerinin kuşattığı Doğu Karadeniz’de bir maden arama ihalesi daha sonuçlandı. Artvin Arhavi’de 10 köyü içine alan 1930,92 hektarlık alanı kapsayan maden arama ihalesini Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Eti Bakır kazandı.

BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre; Rize İkizdere’de, Artvin Cerattepe’de açtığı madenlerle tepki çeken Cengiz’e karşı bölgede uzun yıllardır büyük bir mücadele veriliyor. Son olarak Rize İdare Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karara uyarak Cerrattepe’deki madencilik faaliyetleri için verilen ÇED olumlu kararını iptal etti.

Bölgede büyük ekolojik tahribat yaratan Cerattepe’deki madene ilişkin karar iptal edilse de yeni madenler için harekete geçildi. MAPEG tarafından Arhavi’nin 9, Hopa’nın 1 maden arama sahası ilanı yapıldı. İhaleyi alan Cengiz, 2 bin 704 futbol sahası büyüklüğündeki ormanlık alanda maden araması yapılacak.

KTÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, bölgenin tarumar edeceğini belirterek, “İhale IV. sınıf madenler için deniyor ancak bu sınıf çok sayıda madeni kapsamaktadır. Eti Madencilik aldığına göre bakır ve altın için olmalı. Gerçi hangisi olursa olsun, burada yapılacak madencilik bunca köy ve çevre arazilerin de öncekiler gibi tarumar edileceği anlamına geliyor. Bu maden sahasında madencilik başlarsa, başta yoğun bitki örtüsü ve burayı habitat olarak seçmiş tüm fauna türleri zarar görecektir. Gürültü, toz ve sarsıntı tüm süreçte buradaki yöre halkını rahatsız edecek, madenciliğin doğal bir çıktısı olan asit maden drenajı ve ağır metaller tüm ekosistemi ve özellikle sucul ekosistemi bütünüyle kirletecektir.” ifadelerini kullandı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/artvinde-10-koyu-kapsayan-alanda-maden-aranacak_205548.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!