Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Cerattepe'de Halkın 25 Yıllık Mücadelesi Kazandı

Artvin’in altın madenciliğine karşı 25 yıldır sürdürdüğü mücadelede adalet yerini buldu. Rize İdare Mahkemesi, AYM'nin aldığı karara uyarak Cerrattepe’deki madencilik faaliyetleri için verilen ‘ÇED olumlu’ kararını iptal etti.

yapi.com.tr
Cerattepe'de Halkın 25 Yıllık Mücadelesi Kazandı (Fotoğraf: BirGün)

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), 2015 yılında Artvin Cerratepe’deki madencilik faaliyetleri için verilen “ÇED Olumlu” raporuna karşı yapılan bireysel başvuruda “hak ihlali” kararı vermesinin ardından Rize İdare Mahkemesi de “ÇED olumlu” kararını iptal etti.

BirGün’de yer alan habere göre; konuya ilişkin Yeşil Artvin Derneği, dernek binasında basın açıklaması düzenledi.

Derneğin Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Bedrettin Kalın alınan karar ile ilgili "Ben Anayasa Mahkemesi kararını size anlatırken de burada söylemiştim. Buradaki madencilik faaliyeti 2009/7 genelgesiyle yapılan bir madencilik. Anayasa Mahkemesi de diyor ki, 2009/7 genelgesiyle burada bir madencilik yapılamaz. Dolayısıyla Rize İdare Mahkemesi’nin vereceği karar ancak bir iptal kararı olabilir demiştim." dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin kararına uyulması gerektiğini belirten Kalın, "Rize İdare Mahkemesi’nin bu kararın gereğini yapmak zorunda olduğunu anlatmıştım size. Dolayısıyla Rize İdare Mahkemesi tam da benim söylediğime de uygun bir şekilde ihlali kaldıracak nitelikte ÇED olumlu kararının iptaline karar verdiler." diye konuştu.

Açıklamada, Rize İdare Mahkemesi'nin kararıyla Artvin halkının yıllardır verdiği mücadele sürecinde önemli bir kazanım elde ettiği vurgulandı.

"Valilik bu kararı uygulamak zorunda"
Kalın, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün itibariyle idari yargı, idari yargılama usul kanununa göre bu kararın valiliğe verilmesinden sonraki bir ay içerisinde valilik bu kararı uygulamak zorunda. Bir aylık süre de şu demektir, bir ay içerisinde oradan pılını pırtını topla defol git anlamındadır. Hemen üretimin durdurulması gerekir. Bir ay içerisinde de alanı terk etmesi gerekir. Bunu sağlayacak olan kurum ise ilin idari en büyük mülki amiridir. Bu da valilik oluyor. Biz yarın itibariyle bir üst yazıyla bu kararı valiliğe bildireceğiz ve kararın gereğini yerine getirmelerini isteyeceğiz Artvin halkı olarak.

Bunlar da 15 gün içinde kararı temyiz edebilirler ve Danıştay’dan kararın yürütmesinin durdurulmasını isteyebilirler. Yasal olarak hakları var. Danıştay kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verirse henüz bir tahliye işlemi durmuş olur. Ama böyle ihtimal bana sorarsanız yüzde 1 bile yoktur çünkü Anayasa Mahkemesi’nin bir kararı vardır, Rize İdare Mahkemesi de o karara uymuştur ve Danıştay bunu tartışacak, doğru muydu yanlış mıydı diyebilecek durumu yok, öyle bir tartışma yaratabilecek hukuksal bir zemin yok. Danıştay da kararı onaylayacaktır. Benim söylediklerim sonradan olduğunu gördünüz.

Bizim açımızdan önemli olan bu karar yarın itibariyle hükümlü karardır ve bir aylık süreleri yarın itibariyle başlar ve bir aylık süre içerisinde maden faaliyeti tüm unsuruyla durması gerekir. Olmazsa bunu yapmayan kamu idaresi suç işlemiş olur. Valilik suç işlemiş olur. Şahsi sorumlulukları doğar. Çevre İl Müdürü suç işlemiş olur, Orman Bölge Müdürü suç işlemiş olur, İl Özel İdaresi suç işlemiş olur. Burada ruhsatlandırma işlemi yapan bu faaliyetlere izin veren her kamu idaresi bu kararın kendilerine bildirildiği tarihten itibaren bir ay içersinde o faaliyetleri durdurmaz, geri almazlarsa suç işlemiş olurlar.

Bizim süremiz yarın başlar arkadaşlar. Bir ay içerisinde kararın uygulanmasını hep birlikte Artvin halkı olarak takip etmemiz gerekiyor. Başından beri söylediğimiz gibi hiçbir mücadele boşa gitmiyor, elbette uzun zaman alıyor maalesef hukuk sistemi bu şekilde ama eninde sonunda adalet yerini buluyor."

http://www.yapi.com.tr/haberler/cerattepede-halkin-25-yillik-mucadelesi-kazandi_205510.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!