Şişli Tiyatrosu Satılıyor!
Restorasyon Skandalı!
Tiyatro Sahnesinin Altını Oydular
Juliopolis Turistlerin İlgisini Çekiyor
Bir Tiyatro Sahnesi Kapanıyor,...
400 Yıllık Hana 100 Yıllık Restorasyon
Duble Yol Antik Kente Çarptı!
2 Bin Yıllık Alttan Isıtmalı Ev
Roma Antik Tiyatrosu’nda ‘Restorasyon’...
2 Bin Yıllık Mezar Taşı Tuvalete...
'Çin'in Büyükannesinin Mezarı mı?
Deveciler Hanı, Devlet Konservatuvarı...
Bir Restorasyon Skandalı Daha!
Tepecik Höyüğü Tarihe Işık Tutacak
Eyfel’in İzmir’deki Asırlık...
Tarihe Beton Döktüler
Tekfur Sarayı’nda Restorasyon Skandalı!
Zeus Tapınağı'nda ''Türk'' İzleri
Antik Tiyatro’da İlk Kazma Vuruluyor
1200 Yıllık Tarihi Kalede...
Bize Göre Restorasyon, Venedik...
AKM'de Restorasyon Yok, Polis Var!
Erbil Kalesi'ne 35 Milyon...
İkinci Restorasyonda Sona Gelindi
Hamidiye Tabyaları'ndaki Kepçeli...
TOKİ'nin Restorasyon Kredisi...
Aspendos'ta Restorasyon Zamanı!
Kapalıçarşı'da Restorasyon
Alaaddin Camisi'nin Restorasyonuna...
TOKİ Restorasyon Kredisini...
Kapalıçarşı Esnafından "Restorasyon"...
Tarihi Hamidiye Tabyası'nda Restorasyon
Şehzade Mustafa'nın Türbesi...
Tarihi Belediye Binasında...
Çoban Mustafa Paşa Külliyesi...
Antik Tiyatroda Restorasyon Başladı
Muğla'nın Datça İlçesi'nde, 2 bin 600 yıllık Knidos Antik Kenti'nde bulunan 5 bin kişilik tarihi tiyatronun restorasyonuna başlandı.
DHA'nın haberine göre, Datça Kaymakamlığı tarafından hazırlanan ve finansmanı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından karşılanan "Knidos Tiyatrosu Röleve, Restitüsyon, Restorasyon ve Aydınlatma Projesi' için ilk aşamada 942 bin lira bütçe ayrıldı.
1850'li yıllarda Ch. Newton tarafından kısmen kazılan tiyatroda, 1970'lerde ABD'li arkeologlar tiyatronun izleyici ve sahne bölümünü neredeyse tamamen açığa çıkartmıştı. Orkestra bölümünde ve batı tarafı dışında kalan son dolgu toprak 2006 ve 2013 yıllarında Türk arkeologlarca kazılmış, Knidos'un iki tiyatrosundan biri olan 'Küçük Tiyatro' tümüyle gün yüzüne kavuşmuştu. İlk kez kazılmaya başladığından bugüne yaklaşık 160 yıl geçtikten sonra limana hakim konumu ile eşiz bir manzaraya sahip olan bu görkemli anıtın eski ihtişamlı günlerine dönmesine yönelik çalışmalara hız verildi. Datça Kaymakamı Hamdi Üncü, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Knidos Kazısı Başkanı Doç. Dr. Ertekin Doksanaltı'nın koordinatörlüğünde 18 ay sürmesi planlanan proje ile Knidos Antik Kenti'nin en göz alıcı yapılarından biri olan küçük tiyatronun onarılarak, çevre düzenlemesi ve aydınlatma çalışması yapılacağını açıkladı. Kültürel ve sanatsal etkinlikler yapılacak Knidos tiyatrosunun tüm ziyaretçiler tarafından sağlıklı bir şekilde gezilebilecek, kültürel ve sanatsal etkirlikler yapılabilecek hale geleceğini ifade eden Kaymakam Üncü, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Knidos, iki tiyatrosu ve bir odeon binası ile antik dönemde kültür ve sanata hak ettiği değeri veren kentlerden biridir. Kentin güneyinde 'büyük liman' olarak da adlandırılan ticaret limanının kuzey kıyısında yer alan küçük tiyatro Knidos'taki en görkemli anıtlardandır. Kente deniz yolu ile ulaşan ziyaretçilerin ilk karşılaştıkları yapıdır. Bu nedenle mevcut durumu ile ziyaret koşulları açısından bazı tehlike ve zorluklar barındıran Knidos Antik Tiyatrosu'nun genel durumu, görünümü ve ziyaret koşullarının iyileştirilerek ziyarete açılması bu projenin temel amacını oluşturmaktadır. Diğer taftan içten ve dıştan aydınlatma ile tiyatro, özellikle geceleri ziyaretçilere görsel bir ziyafet sunulacaktır." Küçük Tiyatro'nun tarihçesi Ana kara bölümünde yamacın güneyinde ve ticari limana hakim konumda inşa edilen küçük tiyatro, Greko-Romen tarzda olup yaklaşık 5 bin kişiliktir. Orkestra at nalı formundadır. Seyirci sıralarının uç noktalarında, doğu ve batıya yerleştirilmiş tonozlu iki giriş bulunmaktadır. İki katkı olduğu düşünülen sahne binası birçok kez tadilat görmüştür. Bulunan mimari bloklar, sütunlar ve heykeller sahne binasının nişlerle ve bunların içlerine yerleştirilmiş heykellerle süslendiğini göstermektedir. İlk kez M.Ö. 2'nci yüzyılda inşa edildiği düşünülen tiyatro, M.S. 1-2 yüzyıllarda son şeklini almıştır. |