AKM Binası Yenilenemez
AKM Sürecinde Sabırlar Taştı
Sanatçılar AKM için Buluşacak!
AKM'nin Teknik Aksamı Hurdacılara...
AKM Tam 6 Yıldır Kapalı
Ne Olacak Bu AKM'nin Hali?
Güllüce'den AKM Açıklaması
Bir Restorasyon Skandalı Daha!
Tekfur Sarayı’nda Restorasyon Skandalı!
Antik Tiyatroda Restorasyon Başladı
Polis AKM'den Çekildi mi?
Tarihi Bölgelerde İzinsiz...
1200 Yıllık Tarihi Kalede...
Düğmeli Evler Turizme Kazandırılıyor
Tarihi AKM’ye Yol Haritası
Mimarlar AKM için Suç Duyurusunda...
Meslek Odaları AOÇ'nin Peşini Bırakmıyor
“AKM İnsanlığın Ortak Evidir”
AKM'nin Restorasyonu için...
AKM Çürümeye Terk Edildi!
Topbaş: "Olimpiyat Tacını Takma Zamanı"
İşte AKM’nin Açılacağı Tarih!
AKM Sit Alanı Çıktı, Yıkılamıyor!
"AKM'nin Yıkılması Yasal Olarak...
AKM'de Restorasyon Yok, Polis Var!
İstanbul ’da opera ve balenin merkezi niteliği taşıyan Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) restorasyon çalışmaları Mayıs 2013’ten bu yana yapılmıyor. Bakanlık, restorasyonun durdurulması veya başlama tarihiyle ilgili bilgi vermezken AKM polislerin yaşam alanına dönüştü.
Radikal'den Umut Erdem'in haberine göre, Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, restorasyonun durdurulması ile ilgili “Polis noktası olarak çürümeye terk edildi” dedi. Kültür Sanat-Sen Başkanı Yavuz Demirkaya ise “Tamamiyle polis merkezi olmuş. İçeriye konteynir koymuşlar. Suç duyurusunda bulunacağız” tepkisini gösterdi.
AKM, tadilat için Haziran 2008’de boşaltılmıştı. İlk ihale Temmuz 2009’da yapıldı. Hazırlanan projeye karşı Kültür Sanat-Sen dava açtı. İdare Mahkemesi de yürütmeyi durdurma kararı aldı. Kültür Bakanlığı’nın, yürütmeyi durdurma kararına itirazı reddedildi. Bakanlık, AKM’nin tadilatı ve restorasyonu için 2012’de tekrar harekete geçti. İhaleyi, 9 Nisan 2012’de Yeni Yapı-Taca İnşaat Ortaklığı firması kazandı. 29 Ekim 2013’te bitirilmesi hedeflenen çalışmalara Mayıs 2012’de başlandı. Bir yıl kadar çalışma yapıldıktan sonra geçen yıl mayıs ayında restorasyonun durdurulması kararı alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, istediğimiz bilgi talebine yanıt vermezken, eski Bakan Ertuğrul Günay, “2013’ün sonuna yetiştirilmesi amaçlanıyordu. Bir yıl kadar çalışma yapıldıktan sonra 2013’ün mayıs ayında durduruldu. Başbakan orayı ‘barok kültür merkezi’ olarak düşündüğünü açıklamıştı. Başbakan’ın açıklamasından sonra bakanlık çalışmaları durdurdu. Müteahhitler de bu duruma itiraz etmedi. Gezi Parkı olaylarından sonra da bir yıldır duruyor ve polis noktası olarak çürümeye terk edildi” dedi. Bakanlık’tan AKM’yle ilgili en son açıklama ise 21 Haziran 2013’te Kültür Sanat-Sen’in verdiği dilekçe üzerine yapılmıştı. Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, “Restorasyon çalışmalarını hangi gerekçeyle durdurdunuz” sorusuna, “AKM ile ilgili işlemler, ilgili Bölge Koruma Kurulu görüşü doğrultusunda sürdürülmektedir. Kurul ile Genel Müdürlüğümüz arasında değerlendirilmekte olan konuların karara bağlanmasını takiben işlemlere devam edilebilecektir” yanıtını verdi. AKM’nin son zamanlardaki fotoğraflarını da çeken Kültür Sanat-Sen Başkanı Demirkaya ise şunları aktardı: “Tamamiyle polis merkezi olmuş. İçine konteynir koymuşlar. İnşaatın içine böyle bir düzenleme yapılması çok ilginç. Buraya bir çivi çakılsa, koruma kurulu kararı olması gerekiyor. İçeride ciddi anlamda tahribat yapıldı. Gezi olayları sürecinde içeriye girenler binanın sadece iskeleti kaldığını söylüyorlardı. Kolonların dışında ve merdivenler hariç, bir şey kalmadığı söyleniyor. Bunlar yasaya uygun mu bilmiyoruz. Savcılığa suç duyurusu bulunma hazırlığındayız.” |