Bakanlık Alakır'ı 'Doğal Sit...
Yargı 4 Kez İptal Etti Ama...
Alakır HES Davasında 'Tapu' Skandalı
Yargı HES'e Bir Kez Daha Dur Dedi
Alakır'daki HES Projesinin...
Danıştay'dan Alakır'la İlgili İyi Haber
Yeni Keşfedilen Tür HES Tehdidi Altında!
Alakır için 13 Bin İmza
Alakır Nehri HES Onayı Veren...
Danıştay Kararına Rağmen HES'e Devam!
Alakır için Söz Bitti Şimdi Eylem Zamanı
‘Koruma Kurulu’ndan Yargıya Baypas
Alakır için Binlerce İmza Toplandı
Alakır'da Mücadele Şekil Değiştiriyor
“Alakır’da HES’ler Durmalı”
Danıştay Alakır ile İlgili...
Mahkemeden Alakır’a Bahar Müjdesi!
Alakır’da İki Yeni HES’in Önü Açıldı
'Alakır'da Mahkeme Kararına Uyun'
Alakır’a HES Bombardımanı
Alakır'a HES Darbesi Raporlandı!
Köylüler Alakır'a HES'e İstemiyor
Alakır için Valiliğe 20 Bin İmza
Alakır'da HES Direnişi!
Alakır’daki HES’lere Karşı...
Alakır'da HES'a Karşı İşbirliği
'Alakır'da Danıştay Kararı Uygulansın'
Danıştay'ın 1. derece doğal sit alanı özelliklerine sahip olduğunu tescil ettiği Alakır için Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu Başkanlığı'na resmi başvuruda bulunuldu.
DHA'nın haberine göre, dava açıldığı sırada Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Başkanlığı iken, dava aşamasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu Başkanlığı olarak isim değişikliği yaşanan Kurul'a davacılar adına yeni bir başvuru daha gerçekleşti.
Davacılardan Tuğba Pınar Günal, Elif Arığ Guttstadt, Bedia Tülüler, Büşra Koç, Yılmaz Vural ve Birhan Erkutlu adına avukat Aynur Rüzgar Gökçe tarafından yapılan başvuruda, Alakır Nehri'nin doğduğu yerden, denize döküldüğü son 2.5 kilometreye kadar olan kısmının 1'inci Derece Doğal Sit Alanı ilan edilmesi gerektiğine dair mahkeme kararı ve Danıştay 14'üncü Dairesi'nin bu kararı onamasıyla kesinleşen hukuki süreç hatırlatıldı. Doğal SİT ilan edilsin ve duyurulsun Başvuru sahipleri, mahkeme kararının derhal uygulanarak, Alakır'ın kaynağından itibaren 1'inci Derece Doğal Sit Alanı ilan edilmesi ve yayınlanarak ilgili kurumlara duyurulmasını istedi. Mahkeme kararına uygun, değişen kanunlar kapsamında koruma statüsü verilmesinin de istendiği başvuruda, Antalya Çevre İl Müdürlüğü'nce Alakır Nehri üzerinde yapılacak herhangi bir HES inşaatına ilişkin ÇED başvurusunda komisyona sorulacak görüşlerde, kararın özellikle belirtilmesi ve ÇED başvurularının reddedilmesine yönelik işlemlerin yapılması talep edildi. Başvuruda, kararın uygulanmayıp SİT alanı ilan edilmemesinde ihmali olan veya kasten kararı uygulamayan görevliler ve amirler hakkında, mahkeme kararlarının uygulanmamasından kaynaklı idari ve cezai sorumluluklarına gidileceği, oluşan zararların tazmin edileceği ihtarında da bulunuldu. ÇED olumlu raporları geçersiz Alakır'ın bir bütün olarak Akdeniz'in tür ve genetik çeşitliliği açısından doğal bir SİT özelliği gösterdiğini belirten Avukat Rüzgar Gökçe, bunun genel olarak SİT alanı ilan edilmesi gerekliliğini ortaya koyduğunu söyledi. Karara göre HES'lerin ÇED raporlarının da artık geçersiz sayılması gerektiğini söyleyen Gökçe, “Danıştay'ın kararı, orayı tek başına SİT ilan etmeye yetmez. HES'lere izin veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü'nün aynı zamanda SİT kararını ilan etmede yetkili kurum olması işimizi zorlaştırıyor. Ancak Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu mahkeme kararını uygulayarak, SİT kararını ilan etmek zorunda" diye konuştu. |