HES'de Debimetre Oyunu Nedeniyle...
Bakanlık Alakır'ı 'Doğal Sit...
Yargı 4 Kez İptal Etti Ama...
Alakır HES Davasında 'Tapu' Skandalı
Yargı HES'e Bir Kez Daha Dur Dedi
Alakır'daki HES Projesinin...
Danıştay'dan Alakır'la İlgili İyi Haber
Yeni Keşfedilen Tür HES Tehdidi Altında!
Alakır Nehri HES Onayı Veren...
Alakır için Söz Bitti Şimdi Eylem Zamanı
Alakır için Binlerce İmza Toplandı
'Alakır'da Danıştay Kararı Uygulansın'
Alakır'da Mücadele Şekil Değiştiriyor
“Alakır’da HES’ler Durmalı”
Danıştay Alakır ile İlgili...
Mahkemeden Alakır’a Bahar Müjdesi!
Alakır’da İki Yeni HES’in Önü Açıldı
'Alakır'da Mahkeme Kararına Uyun'
Alakır’a HES Bombardımanı
Alakır'a HES Darbesi Raporlandı!
Köylüler Alakır'a HES'e İstemiyor
Alakır için 13 Bin İmza
Çevreciler, Alakır Nehri ve beslediği vadiye ilişkin mahkemenin 1'inci Derecede Doğal Sit Alanı kararını 'yok sayan' Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu üyelerine 5 soru yöneltti. Başlatılan imza kampanyasına ise kısa sürede 13 bin kişi katıldı.
DHA'nın haberine göre, Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde Alakır Nehri ve beslediği vadiye ilişkin Danıştay 14'üncü Dairesi'nin, Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nin 'Birinci Derecede Doğal Sit Alanıdır' kararını onamasının ardından kararı uygulamayan kurul üyelerine çağrıda bulunuldu. 'Mahkeme kararı kurulun Sit ilan etme prosedürüne aykırıdır' diyerek kararı uygulamayan komisyona karşı bir de imza kampanyası başlatıldı.
Alakır Nehri Kardeşliği'nden (ANK) yapılan duyuruda, bundan 5 yıl önce, Eylül 2009'da, Alakır Vadisi'nin koruma altına alınması taleplerinin, Antalya Tabiat Koruma Kurulu tarafından reddedilmesi üzerine açtıkları davanın Şubat 2012'de, "Alakır Vadisi'nin 1'inci Dereceden Doğal SİT Alanı olarak koruma altına alınması" kararı ile sonuçlandığı ve bu kararın Danıştay tarafından da Haziran 2014'te onandığı hatırlatıldı. Kurulun, Temmuz 2014'te konuyu gündemine alarak 'mahkeme kararı ile koruma kararı almanın mevzuatlarına uygun olmadığını belirtip, bu konuda karar vermek için 1 yıl sürecek ekolojik temelli bir araştırma yapacakları yönündeki açıklamasına dikkat çekilen duyuruda, isimleri öğrenilemeyen komisyon üyelerine gıyaplarında 5 soru yöneltildi. Gizlenen üyelerden yanıt bekleniyor Soru 1: Zaten kurulun koruma talebimizin reddine karşı dava açmıştık. Binbir türlü emek ve binlerce lira masrafla 5 yılda kazandık davamızı. Kurulun 1 sene sonra olası reddine karşı tekrar aynı davayı açmamız mı bekleniyor? Soru 2: Dava aşamasında geçen 5 yılda vadide ekolojik yıkım yaratan projeler tüm hızıyla devam etmişti. Kurulun 1 sene sürecek çalışmasında bu yıkımlar devam ediyor olacak mı? Soru 3: Tüm bu geçen seneler içerisinde geri dönüşümsüz bir şekilde tahrip edilmiş vadinin koruma altına alınması ne ifade edecek? Ya da tüm bu yıkımların sonrasında vadide korunacak bir yer kalmadığı mı onaylanacak? Soru 4: Bilirkişi heyeti keşfinin ardından hazırlanan rapor doğrultusunda mahkemece alınan 1'inci Derecede Doğal SİT Alanı kararını mevzuatlarına uygun bulmayarak tescillemeyip, hukuki bir kararı yok sayarak neden oldukları yıkımı, kurul üyeleri gelecekte de 'mevzuat' gerekçesi ile mi açıklayacak? Soru 5: Tek derdi Alakır Vadisi'nde yaşam mücadelesi veren onbinlerce canlıyı korumak olanları gerçekten aptal mı zannediyor ve bu tarz oyunlarla yılıp mücadeleden vazgeçeceklerini, bu insafsızlığın hesabının ileride hukuki yollardan sorulmayacağını mı düşünüyorsunuz? Kısa sürede 13 bin imza Alakır Nehri Kardeşliği üyeleri, Alakır Vadisi'nin mahkemece alınan Sit Alanı kararının bakanlık tarafından tescillenmesine yönelik bir de imza kampanyası başlattı. www.change.org/ozguralakir üzerinden başlatılan kampanyaya kısa sürede 13 bin imza atıldı. |